Ухвала
від 28.09.2021 по справі 233/6466/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/6466/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2021 року Слідчий суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що до Покровського ВП ГУНП в Донецькій області надійшла заява від Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» про кримінальне правопорушення № 01.08/17 від 01 березня 2017 року в якій вказано, що 28 лютого 2017 року невідомі озброєні особи, що не назвалися та не надали не яких документів, із загрозами застосування сили, самовільно на невизначених підстав, зайняли приміщення ПАТ «Шахта ім. А.Ф. Засядько» розташованого за адресою: Донецька область, м. Макіївка, червоногвардійський район, вул. Чубаря магазин «Засядько», в якому розташовувався пункт видачі гуманітарної допомоги, що надається за рахунок Фонду соціально незахищеним мешканцям Донецької області.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій та оперативно - розшукових заходів не надалось можливим встановити осіб, які скоїли вказаний злочин.

30 березня 2021 року слідчим суддею Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області строк досудового розслідування продовжено до 6 місяців, тобто до 02 жовтня 2021 року.

Враховуючи, що досудове розслідування кримінального провадження № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року не можливо закінчити у строк до 02жовтня 2021року оскільки на даний час необхідно провести ряд слідчих дій, встановити свідків та очевидців вказаного кримінального правопорушення; встановити осіб, які вчинили вказане кримінальне правопорушення. Виконання вказаних дій ускладнюється тим, що місце скоєння злочину на теперішній час є тимчасово окупованою територією України.

Оскільки у строк до 02 жовтня 2021 року провести всі слідчі та процесуальні дії, направлені на встановлення особи, яка вчинила вказаний злочин, місця знаходження викраденого майна, свідків вчинення вказаного злочину та зібрати необхідні докази неможливо, необхідно продовжити строк досудового розслідування на 6 місяців.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з об`єктивних причин, слідчий за погодженням з прокурором просили продовжити строк досудового розслідування.

Слідчий та прокурор до суду не з`явилися, про дату та час розгляду клопотання були повідомлені належним чином, надали до суду заяви, в яких просили розглянути клопотання у їх відсутність. Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому випадку до спливу строку досудового розслідування.

Згідно з вимогами ч. 4 ст.107 КПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому розгляді фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Перевіривши клопотання і дослідивши матеріали, додані до клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, встановлено, що органом досудового розслідування здійснюється розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України.

Відповідно до ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 4 ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.294КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в ч. 2 ст. 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 ч.4 ст. 219 цього Кодексу.

Як вбачається з наявного у матеріалах клопотання витягу з ЄРДР за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, строк досудового розслідування закінчується 02 жовтня 2021 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявилось можливим.

Жодній особі повідомлення про підозру не вручалось.

Як встановлено в ході судового розгляду, незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, проте закінчити досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, у визначений строк, який спливає 02 жовтня 2021 року, неможливо, оскільки є необхідність у проведенні додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зазначених у клопотанні, направлених на встановлення особи, яка вчинила вказаний злочин, та для збору необхідних доказів. Результати проведення вказаних слідчих та процесуальних дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак, їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 місяців.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру подане з додержанням вимог, передбачених ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

Строк досудового розслідування закінчується 02 жовтня 2021 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявилось можливим. Вищевказані слідчі дії необхідні для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, з метою забезпечення права потерпілої сторони на ефективне досудове розслідування, виходячи з завдань кримінального провадження. Враховуючи вказане, а також обставини, які унеможливлюють здійснити слідчі (процесуальні) дії у визначений строк досудового розслідування, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 02 квітня 2022 року.

Разом з тим, відповідно до ч. 5 ст.38КПК України орган досудового розслідування зобов`язаний застосувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Відповідно до ст.39КПК України керівник органу розслідування уповноважений вживати заходів щодо усунення порушень вимог законодавства у випадку їх допущення слідчим, з власної ініціативи призначити іншого слідчого у разі неефективного розслідування.

Відповідно до ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор.

Слідчий суддя зазначає, що з матеріалів клопотання вбачається, що з 02 квітня 2020 року жодних процесуальних дій слідчим зроблено не було, що свідчить про неефективність досудового розслідування, грубу бездіяльність з боку слідчого щодо проведення всебічного, повного і об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, формальне відношення до перевірки викладених потерпілою стороною обставин, відсутність належної організації досудового розслідування у кримінальному провадженні з боку керівника органу досудового розслідування, а також відсутність процесуального керівництва з боку Костянтинівської окружної прокуратури Донецької області. Зазначені обставини можуть привести до порушенням права потерпілої сторони на ефективне досудове розслідування кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ відділу поліції №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Костянтинівської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_4 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 02 квітня 2022 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99921249
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050410001693 від 02 жовтня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 341 КК України

Судовий реєстр по справі —233/6466/19

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 30.03.2021

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні