Постанова
від 05.10.2020 по справі 160/12058/20
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

05 жовтня 2020 року м. Дніпросправа № 160/12058/20

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Божко Л.А. (доповідач),

суддів: Лукманової О.М., Дурасової Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Комар Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро апеляційну скаргу Марганецького міського осередку Партії захисників Вітчизни на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.10.2020 р. (суддя Захарчук - Борисенко Н.В.), по справі за позовом Марганецького міського осередку Партії захисників Вітчизни до Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області, третя особа Дніпропетровська організація політичної партії Пропозиція , ОСОБА_1 про оскарження рішення територіальної виборчої комісії щодо підготовки та проведення перших місцевих виборів 25.10.2020 р.

в с т а н о в и В:

30.09.2020 р. Марганецький міський осередок Партії захисників Вітчизни звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області про оскарження рішення територіальної виборчої комісії щодо підготовки та проведення перших місцевих виборів 25.10.2020 р., де, посилаючись на те, що 26.09.2020 р. Марганецька міська територіальна виборча комісія Нікопольського району Дніпропетровської області прийнята постанову № 31 Про реєстрацію кандидатів у депутати Марганецької міської ради включених до єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020 р. , але вважають постанову протиправною та незаконною, що підлягає скасуванню, оскільки є недоліки єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків Дніпропетровської ОПП щодо гендерної квоти рівного представництва жінок та чоловіків, а тому просили визнати протиправною та незаконною і скасувати постанову № 31 від 26.09.2020 р. Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області Про реєстрацію кандидатів у депутати Марганецької міської ради включених до єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020 р. .

01.10.2020 р. Марганецький міський осередок Партії захисників Вітчизни подали заяву про зміну позовної заяви, де, посилаючись на те, що 30.09.2020 р. Марганецькою міською територіальною виборчою комісією Нікопольського району Дніпропетровської області Марганецькому міському осередку Партії захисників Вітчизни надано доступ до заяви та інших документів Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція для реєстрації кандидатів у депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області цієї організації політичної партії на перших місцевих виборах 25.10.2020 р., та в результаті цього ознайомлення виявлені недоліки: погодження рішення №1к зборів Дніпропетровської ОПП про висування кандидатів у депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області від 19.09.2020 р. не має прізвища та ініціалів і власного підпису Голови ради Політичної партії Пропозиція .

26.09.2020 р. Марганецька ТВК постановою №31 зареєструвала кандидатів у депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області від Дніпропетровської ОПП на перших місцевих виборах 25.10.2020 р., посилаючись на те, що встановили відповідність заяв та інших документів, але позивач не погоджується з таким, оскільки Виборчий кодекс України гарантує рівність прав і можливостей кандидатів, партій - суб`єктів виборчого процесу, а тому вважають постанову Марганецької ТВК № 31 від 26.09.2020 р. протиправною і незаконною, такою, що підлягає скасуванню.

Крім того, Марганецька ТВК зобов`язана усунути порушення гендерної квоти рівного представництва жінок і чоловіків і недоліки єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків Дніпропетровської ОПП щодо гендерної квоти рівного представництва жінок та чоловіків має наслідком юридичну відповідальність - відмова в реєстрації.

Тому просити визнати протиправною та незаконною і скасувати постанову № 31 від 26.09.2020 р. Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області Про реєстрацію кандидатів у депутати Марганецької міської ради включених до єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020 р. .

Ухвалами Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30.09.2020 р. залучено в якості третіх осіб: Дніпропетровську організацію політичної партії Пропозиція та ОСОБА_1 .

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.10.2020 р. в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Рішення суду мотивоване тим, що при дослідженні єдиного виборчого списку кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція та територіального виборчого списку кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція у територіальних виборчих округах №1, №2 та №3 судом встановлені незначні порушення гендерної квоти рівного представництва жінок і чоловіків, але таке порушення відповідно ст. 231 Виборчого кодексу України не може слугувати підставою для скасування постанови № 31 від 26.09.2020 р. в цілому. Крім того, суд зазначив, що доводи позивача не знайшли свого документального підтвердження.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Марганецький міський осередок Партії захисників Вітчизни подав апеляційну скаргу, де просили скасувати рішення суду частково та ухвалити нове рішення у відповідній частині про задоволення адміністративного позову в цій частині в повному обсязі.

Апеляційна скарга обгрунтована тим, що суд першої інстанції не мав права керуватися положеннями статті 231 ВК України, так як ними врегульовані правовідносини, що виходять за межі предмету спору. Крім того, суд не вірно зрозумів іншу правову підставу позову та досліджувалася не та частина доказів і не ті обставини справи, що мають значення для правильного вирішення спору, оскільки Марганецька ОПЗВ доповнила позовну заяву правовою підставою щодо грифу погодження Головною радою політичної партії Пропозиція рішення № 1к від 19.09.2020 р. зборів Дніпропетровської ОПП про висування кандидатів у депутати, тоді як суд розглядав та вирішував справу за грифом підпису Голови Дніпропетровської ОПП Каширіна І.В. , але позивачем не порушувалися питання щодо останнього. А рішення № 1к від 19.09.2020 р. має також недоліки, оскільки Дніпропетровською ОПП допущено порушення вимог ВК України щодо оформлення цього рішення.

05.10.2020 р. позивач доповнив апеляційну скаргу, де просили урахувати судову практику Європейського суду з прав людини в частині оскаржуваних рішень щодо застосування санкцій за порушення гендерної квоти - відмова в реєстрації усіх кандидатів.

В судовому засіданні представник позивача просив задовольнити апеляційну скаргу, інші учасники процесу до суду не з`явилися, про час, дату та місце слухання справи повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, та, вислухавши представника позивача, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення в зв`язку з наступним.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням №1к Зборів Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція про висування кандидатів у депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області від 19.09.2020 р., висунуто кандидатами в депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області та затверджено єдиний і територіальний виборчі списки кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020 р.

Рішення підписане головою Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція І.В. Каширіним 19.09.2020 р. та погоджено на підставі рішення від 19.09.2020 р. № 19/09/20-1 Головної ради Політичної партії України Пропозиція з відтиском печатки політичної партії України Пропозиція .

Як вбачається з заяви про зміну позовної заяви та з апеляційної скарги, позивач звертає увагу суду на той факт, що при погодженні рішення №1к зборів Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція від 19.09.2020 р. відсутні прізвище та ініціали і власний підпис Голови ради політичної партії Пропозиція , тобто рішення оформлене всупереч вимогам Виборчого кодексу України (ч.10 ст. 219 ВК України).

Відповідно статті 230 ВК України встановлено, що 3. Помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

У разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб`єкт подання документів.

Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми .

Згідно статті 217 ВК України встановлено, що …У разі прийняття політичною партією рішення про участь її місцевих організацій у виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у містах рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч та більше), виборах міських голів у такому рішенні також зазначаються найменування центрального керівного органу партії, який погоджуватиме рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії, а також прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) керівників партії, уповноважених посвідчувати своїм підписом копії рішень зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії .

Крім того, статтею 219 Виборчого кодексу України передбачено, що 1. Висування кандидатів у депутати організацією партії, формування та затвердження єдиного та територіальних виборчих списків здійснюються на її зборах, конференції організації партії у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом.

…10. Рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати від партії приймається шляхом затвердження єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати, віднесених організацією партії до відповідних територіальних виборчих округів, які додаються до такого рішення і є його невід`ємною частиною. Рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати підписується керівником організації партії і скріплюється печаткою цієї місцевої організації партії або печаткою організації партії вищого рівня, а також погоджується центральним керівним органом партії, що засвідчується печаткою партії .

Як слідує з наданого до матеріалів справи рішення №1к зборів Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція про висування кандидатів у депутати Марганецької міської ради Нікопольського району Дніпропетровської області від 19.09.2020 р., дане рішення 19.09.2020 р. підписане головою Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція І.В. Каширіним та погоджене на підставі рішення від 19.09.2020 р. № 19/09/20-1 Головної ради Політичної партії України Пропозиція з відтиском печатки політичної партії України Пропозиція .

Таким чином, судом встановлено, що відповідно ч.10 статті 219 Виборчого кодексу України рішення №1к зборів Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція від 19.09.2020 р. належним чином підписане керівником організації партії, а саме, головою Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція І.В. Каширіним та скріплене печаткою цієї місцевої організації партії - Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція , а також погоджене центральним керівним органом партії - Головною радою Політичної партії України Пропозиція , що засвідчене печаткою партії - політичної партії України Пропозиція і додаткових вимог щодо надання додаткових відомостей для погодження рішення зазначеною статтею Виборчого кодексу України не передбачається.

Крім того, до матеріалів справи надано єдиний виборчий список та територіальні виборчі списки в територіальних виборчих округах №1,№2,№3, на які посилається позивач та вказує, що Дніпропетровською ОПП допущено порушення вимог ВК України щодо дотримання гендерної квоти рівності жінок та чоловіків у всіх виборчих списках, але в апеляційній скарзі Марганецький міський осередок Партії захисників Вітчизни зазначили, що в цій частині рішення суду не оскаржується.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про відмову в задоволенні позовних вимог, оскільки матеріалами справи підтверджено правомірність та законність оскаржуваної постанови № 31 Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області від 26.09.2020 р. Про реєстрацію кандидатів у депутати Марганецької міської ради включених до єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від Дніпропетровської обласної організації політичної партії Пропозиція на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25.10.2020 р. і доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 315,316,321,322 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Марганецького міського осередку Партії захисників Вітчизни - залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.10.2020 р. - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий - суддя Л.А. Божко

суддя О.М. Лукманова

суддя Ю. В. Дурасова

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91988941
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/12058/20

Постанова від 05.10.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Рішення від 01.10.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні