Ухвала
від 05.10.2020 по справі 202/5990/20
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5990/20

Провадження № 1-кс/202/7149/2020

УХВАЛА

Іменем України

05 жовтня 2020 року слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувши усудовому засіданнів залісуду м.Дніпро клопотанняслідчого СУГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42020040000000709 від 01 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 310 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

Відповідно до клопотання, слідчим управлінням ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020040000000709 від 01 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 310 КК України.

Відповідно до клопотання, в ході досудового розслідування встановлено, що громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою групою осіб зі своїм батьком гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також іншими невстановленими на даний час особами протягом тривалого часу займається протиправною діяльністю, пов`язаною із незаконним обігом наркотичних засобів на території Дніпропетровської області.

Так, з метою здійснення зазначеної протиправної діяльності ОСОБА_5 за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_7 , а також іншими невстановленими на даний час особами організував посів рослин конопель у кількості більше 50-ти рослин на земельній ділянці, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (більш точну адресу встановити на даний час не виявилось можливим).

Проведено огляд зазначеної земельної ділянки із застосуванням квадрокоптераDJIMavic 2 PRO, а також мобільного додатку «GoogleMaps», яким встановлено, що на відстані близько 70-80 метрів від Північного краю вулиці Польова с. Дороганівка Солонянського району Дніпропетровської області із точкою координат навігаційної системи мобільного додатку «GOOGLEMAPS» « НОМЕР_1 , НОМЕР_2 » починається земельна ділянка (третя за порядком розташування), що обмежена по периметру непрозорим парканом сірого кольору заввишки близько 2,5 м. На зазначеній земельній ділянці виявлено одноповерхову тимчасову споруду, два каркаси захисних споруд для вирощування рослин, а також рослини, які за зовнішнім виглядом схожі на рослини конопель, у кількості не менше 300 рослин.

Також, встановлено, що для здійснення своєї протиправної діяльності гр. ОСОБА_5 за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_7 , а також іншими не встановленими на даний час особами фактично використовує об`єкт нерухомості, розташований на зазначеній земельній ділянці, а саме: будинок АДРЕСА_1 , загальною площею 55,6 м2.

Тому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку будинку за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 55,6 м2, який на праві власності належить ОСОБА_8 , на підставі договору купівлі продажу від 06.08.2009 року та фактично використовується гр. ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукання та вилучення незаконних посівів рослин конопель, обладнання, інструментів, витратних матеріалів, необхідних для їх вирощування, збирання, сортування, пакування та зберігання, чорнових записів про злочинну діяльність, комп`ютерних та мобільних пристроїв, на яких може зберігатись інформація про злочинну діяльність, грошові кошти отримані від реалізації сезонних посівів рослин конопель, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Слідчий СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно з положеннями ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадянської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У п. 42 рішення Європейського суду з прав людини від 13.01.2011 року у справі "Михалкова та інші проти України" розтлумачено, що за статтею 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод держава зобов`язана "гарантувати кожному, хто потребує під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у Конвенції", що також опосередковано вимагає наявності будь-якої форми ефективного розслідування. Розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є законним, обґрунтованим і таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведені обставини, передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України, а проведення обшуку будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_8 , та перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , необхідне з метою виявлення та вилучення незаконних посівів рослин конопель, обладнання, інструментів, витратних матеріалів, необхідних для їх вирощування, збирання, сортування, пакування та зберігання, чорнових записів про злочинну діяльність, комп`ютерних та мобільних пристроїв, на яких може зберігатись інформація про злочинну діяльність, грошові кошти отримані від реалізації сезонних посівів рослин конопель, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Керуючись ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 30 Конституції України, ст. ст. 110, 107, 131-132, 233-235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42020040000000709 від 01 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 310 КК України задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42020040000000709,дозвіл напроведення обшуку будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_8 , та перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою виявлення та вилучення незаконних посівів рослин конопель, обладнання, інструментів, витратних матеріалів, необхідних для їх вирощування, збирання, сортування, пакування та зберігання, чорнових записів про злочинну діяльність, комп`ютерних та мобільних пристроїв, на яких може зберігатись інформація про злочинну діяльність, грошові кошти отримані від реалізації сезонних посівів рослин конопель, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Строк дії ухвали до "03" листопада 2020 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу92007378
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/5990/20

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 05.10.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 05.10.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 05.10.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні