Ухвала
від 02.10.2020 по справі 135/1233/20
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/1233/20

Провадження № 2/135/347/20

УХВАЛА

іменем України

02.10.2020 м. Ладижин Вінницької області

Суддя Ладижинського міського суду Вінницької області Корнієнко О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування ,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Дослідивши матеріали позовної заяви судом встановлено таке.

Відповідно до ст. 27 ч. 2 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Місцезнаходження відповідача Летківської сільської ради знаходиться в Тростянецькому районі Вінницької області.

Крім того, згідно позову позивач просить визнати за ним право на земельну частку, вказуючи, що така частка перебувала в колективній власності КСП Перемога с. Летківка Тростянецького району Вінницької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Як вбачається з позову, предметом спору є визнання права на земельну частку (пай). Реалізація цього права на дасть власнику право отримати земельну ділянку в натурі. Відтак, позов стосується спору щодо нерухомого майна.

Відповідно до пункту 1 Інформаційного листа Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування підсудність справ про спадкування визначається за правилами статті 109 ЦПК України . Позови щодо права спадкування за загальними правилами підсудності подаються до суду за місцем проживання (знаходження) відповідача, за винятком позовів щодо нерухомого спадкового майна, які подаються до суду за місцезнаходженням цього майна. Відповідно до частини 1 статті114 ЦПК позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Такі висновки узгоджуються із правовою позицією Верховного Суду, викладеною, зокрема, в рішеннях від 22.05.2020 по справі № 638/17618/17 та від 27.02.2020 по справі № 295/10389/19.

Враховуючи, що позов безпосередньо стосується права на отримання нерухомого спадкового майна, яке знаходиться у Тростянецькому районі Вінницької області, то позов повинен пред?являтися за правилами ч. 1 ст. 30 ЦПК України за місцем знаходження вказаного нерухомого майна.

Таким чином, заявлений позов за територіальною підсудністю підлягає розгляду Тростянецьким районним судом Вінницької області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що розгляд справи по суті не розпочато, справа належить до виключної підсудності іншого суду, суд вважає, що дану справу необхідно передати за підсудністю на розгляд до Тростянецького районного суду Вінницької області.

На підставі викладеного, керуючись ст. 27, 30, 31, 260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - передати на розгляд до Тростянецького районного суду Вінницької області .

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення через Ладижинський міський суд Вінницької області. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

СудЛадижинський міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92013712
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —135/1233/20

Рішення від 21.12.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні