Постанова
від 22.09.2008 по справі 2-а-2870/08
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

С права № 2-а-2870/08

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«22» вересня 2008 року м. Чернігів

Чернігівський окружний адмі ністративний суд у складі:

Головуючої судді - Кашпур О.В.

при секретарі - Демченко О.А.

розглянувши у відкритому суд овому засіданні справу за адміністративним позовом відділення фонду с оціального захисту інвалідів у Чернігівській області до Дочірнього пі дприємства «СПМК-604 м. Ніжин» відк ритого акціонерного товариства «Чернігівська СПМК-604» про стягнення адм іністративно-господарських санкцій та пені , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з п озовом до дочірнього підприємства «СПМК-604 м. Ніжин» відкритого акціонерного товариства «Черніг івська СПМК-604» і просить стягнути з відповідача в дохід Державного бюдже ту 11250 , 00 грн. адміністративно-госпо дарських санкцій та 468 , 00 грн. пені н а слідуючи реквізити: р/р 31218230700005 , бан к одержувач ГУДКУ в Чернігівській області , код ЄДРПОУ 22820749 , МФО 853592 , одержу вач -Державний бюджет України , м. Ніжин , мотивуючи тим , що відповідач у 2007 році не виконав встановлених чинни м законодавства вимог щодо нормативу робочих місць для працевлаштуван ня інвалідів.

Представник позивача підтри мала позовні вимоги.

Відповідач до суду не зявивс я , про причину неявки не повідоми в. За таких обставин суд вважає за можливе розглянути спір по суті на підс таві наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача , дослідивши матеріали справи , суд вважає наступне:

Встановлено , що дочірнє підприємства «СПМК-604 м . Ніжин» відкритого акціонерного товариства «Черні гівська СПМК-604» не виконало нормативу робочих місць для працевлаштуван ня інвалідів в кількості одне робоче місце. Частиною 1 статті 19 Закону України «Про основи соц іальної захищеності інвалідів в Укр аїні» передбачено , що для підпри ємств , установ , організацій , у тому числі підприємств , організацій громадських організацій інвалідів , фізичних осіб , які використовують найману пра цю , установлюється норматив роб очих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсоткі в від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового ск ладу , а якщо працює від 8 до 25 осіб , - у кількості одного робочого міс ця.

Відповідно до ч. 2 , 3 зазначеної статті закону роботодавці самостійно р озраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів ві дповідно до нормативу , встановл еного частиною першої цієї статті , та самостійно здійснюють працевлаштування інвалід ів у рахунок нормативів робочих місць.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.02.2007 року № 42 затверджена форма звітності № 10-ПІ "Звіт про зайнят ість і працевлаштування інвалідів" та Інструкція щодо її заповнення. Згі дно п.3.1. Інструкції середньооблікова кількість штатних працівників обл ікового складу за рік визначається відповідно до п.3.2. Інструкції зі стати стики кількості працівників , за твердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 року № 1442/11722. За таким же правилом визначається середньооблікова кількість шта тних працівників за рік , яким від повідно до чинного законодавства встановлена інвалідність.

Відповідно до частини 1 ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності і нвалідів в Україні" роботодавці , де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша , ніж встановлено нормативом , щороку сплачують відповідним в ідділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-госпо дарські санкції , сума яких визна чається у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному пі дприємстві , установі , організації , у тому числі підприємстві , організації громадських організацій інвалідів , фізичної особи , яка використовує найману працю , за кожне робоче місце , призначене для працевлаштуванн я інваліда і не зайняте ним , а під приємства на яких працює від 8 до 15 осіб - у розмірі половини середньої річн ої заробітної плати.

Адміністративно-господар ські санкції відповідач повинен був

розрахувати і сплатити самос тійно в строк до 15 квітня року , нас тупного за роком , в якому відбуло ся порушення нормативу , однак до цього часу сума заборгованості до Державного бюджету сплачена не була. З гідно розрахунку позивача сума адміністративно господарських санкцій , яку необхідно сплатити відпові дачу , становить 11250 , 00 грн.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про основи соц іальної захищеності інвалідів в Україні» , Порядку сплати підприємствами , установами , організаціями та фізичними особами , що її використовують найману працю , суми адміністративно-господарс ьких санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевл аштування інвалідів , затвердже ним постановою Кабінету Міністрів України № 70 від 31.01.2007 року , Порядком нарахування пені та її сплати затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політик и України № 223 від 15.05.2007 року

передбачено , що порушення термінів сплати адміністративно-госпо дарської санкції тягне за собою нарахування пені у розмірі 120 відсотків р ічних облікової ставки НБУ за кожний день прострочення , що діяла на момент сплати , нарахованої на повну суму недої мки за весь її строк.

На підставі вищевказаного на суму заборгованості б ула нарахована пеня - 468 , 00 грн.

За наведених обставин , позовні вимоги підтверджені належними та допустими ми доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного су дочинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підпри ємства «СПМК-604 м. Ніжин» відкрито го акціонерного товариства «Чернігівська СПМК-604» (рахунок 260026407 , МФО 853592 , код ЄДРПОУ 24557871 , банк ЧОД Райффайзен банк Ава ль) в дохід Державного бюджету 11250 , 00 грн. адміністративно-господарських санкцій та 468 , 00 грн. пені на слідуючи реквізити: р/р 31218230700005 , банк одержувач ГУДКУ в Чернігівській області , код ЄДРПОУ 22820749 , МФО 853592 , одержу вач - Державний бюджет України , м. Ніжин. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження , якщо таку заяву не було подано. Я кщо заяву про апеляційне оскарження було подано , але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк ,

Постанова набирає законної сили після закінчення ц ього строку. У разі подання апеляційної скарги Постанова, якщо її не скасовано , набирає законної сили після зак інчення апеляційного розгляду справи. Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інста нції , який ухвалив постанову. Зая ва про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня складення п останови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подаєть ся протягом 20-ти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апел яційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеля ційне оскарження , якщо скарга по дається у строк , встановлений дл я подання заяви про апеляційне оскарження.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2008
Оприлюднено29.04.2010
Номер документу9202926
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2870/08

Постанова від 22.09.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

Постанова від 17.02.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Мачульський В.В.

Постанова від 02.02.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 15.08.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні