Постанова
від 06.10.2020 по справі 240/17126/20
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 240/17126/20

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Попова О.Г.

Суддя-доповідач - Іваненко Т.В.

06 жовтня 2020 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Іваненко Т.В.

суддів: Сторчака В. Ю. Граб Л.С. ,

за участю:

секретаря судового засідання: Черняк А.В.,

представника позивача Ткачука А.О.,

представника відповідача Верещака В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року (місце та час прийняття рішення - м. Житомир, час 02.02.2020 16год. 10хв.) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

01 жовтня 2020 року позивач, ОСОБА_1 , звернувся до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області в якому просив:

- визнати протиправною постанову Олїївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області № 11 від 26 вересня 2020 року "Про відмову в реєстрації кандидату на посаду Голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області", оприлюднену 28.09.2020, якою ОСОБА_1 відмовлено у реєстрації кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області та скасувати її;

- визнати протиправною постанову Олїївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області № 11 від 26 вересня 2020 року "Про відмову в реєстрації кандидату на посаду Голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області", оприлюднену 28.09.2020, якою ОСОБА_1 відмовлено у реєстрації кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області, та скасувати її;

- зобов`язати Олїївську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області зареєструвати громадянина України ОСОБА_1 кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області на перші місцеві вибори 25.10.2020 року.

Рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправними та скасовано постанови Олїївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області № 11 від 26 вересня 2020 року, прийняті о 12:30 год. та о 14:00 год. "Про відмову в реєстрації кандидату на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області", якими ОСОБА_1 відмовлено у реєстрації кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Зобов`язано Олїївську сільську територіальну виборчу комісію Житомирського району Житомирської області зареєструвати ОСОБА_1 , кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області на перші місцеві вибори 25.10.2020 року.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального та порушення норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач вказав, що судом першої інстанції не враховано положення ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України. Зазначає, що територіальна виборча комісія надала позивачу строк для усунення помилки в тексті автобіографії, яка могла бути виправлена позивачем, однак документ з виправленою помилкою позивач не подав.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив щодо задоволення апеляційної скарги та просив рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Представник відповідача підтримав доводи апеляційної скарги та просив задовольнити апеляційну скаргу з підстав, викладених в ній.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги з огляду на таке.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, ОСОБА_1 є громадянином України, на підтвердження чого позивачем до матеріалів справи долучено копію паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Сарнинським РВ УМВС України у Рівненській області 26.02.1999 року (дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

24.09.2020 о 12 год. 42 хв. позивачем подано до Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області документи для участі у виборчому процесі на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року як кандидата на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Постановою Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області №11 від 26.09.2020 о 12:30 год. ОСОБА_1 відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області, відповідно до ч.3 ст. 230 ВК України .

В подальшому постановою Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області №11 від 26.09.2020 о 14:00 год., ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянину України, що проживає по АДРЕСА_1 висунутого шляхом самовисування відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

ОСОБА_1 повідомлено засобами телефонного зв`язку про виявлені неточності о 12:03 год. 25.09.2020. Вказану інформацію ОСОБА_1 проігнорував і на момент засідання Оліївської сільської територіальної виборчої комісії, яке розпочалося 26.09.2020 о 12:30 і закінчилось о 15:00, недоліки не усунув.

Однак, позивач, не погоджуючись з постановами відповідача про відмову в реєстрації кандидату на посаду голови Оліївської сільської ради, звернувся з позовом до суду.

Задовольняючи адміністративний позов, суд першої інстанції прийшов до висновку, що відповідно до ч. 3 ст. 230 ВК України, механічна помилка допущена в тексті автобіографії (рік народження) не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей та не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Крім того, суд першої інстанції також зазначив, що при винесенні постанови № 11 від 26 вересня 2020 року, яка прийнята о 12 год. 30хв. та постанови №11 від 26 вересня 2020 року, яка прийнята о 14год. 00хв. "Про відмову в реєстрації кандидату на посаду Голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області", якими ОСОБА_1 відмовлено у реєстрації кандидатом на посаду голови, відповідач діяв не на підставі та не у спосіб, що передбачені Конституцією України та Виборчим кодексом України.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, з огляду на таке.

Статтею 38 Конституції України закріплено право громадян брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Виборчий кодекс України, відповідно до Конституції України, визначає гарантії права громадян на участь у виборах, регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів.

Частиною 1 ст. 20 ВК України встановлено, що виборчий процес - це здійснення протягом встановленого цим Кодексом періоду часу суб`єктами, визначеними статтею 22 цього Кодексу, виборчих процедур, пов`язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів. Виборчий процес є безперервним та не може бути скасованим, зупиненим або перенесеним.

Суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є відповідно до ч. 1 ст. 22 ВК України : виборець, який має право голосу на відповідних виборах; виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах; кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 193 ВК України депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Згідно з абзацом 3 частини другої статті 216 ВК України право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Положеннями частини шостої статті 221 ВК України визначено, що громадянин України, який відповідно до статті 193 цього Кодексу має право бути кандидатом на місцевих виборах, може самовисунутися кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом подачі заяви про самовисування до відповідної територіальної виборчої комісії. До такої заяви додаються документи, передбачені частиною другою статті 224 цього Кодексу.

Стаття 224 ВК України визначає умови реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, зокрема п. 4-7 ч. 1 ст. 224 ВК України визначений перелік документів кандидата.

За змістом ч. 3 ст. 224 ВК України кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови, який подав документи в порядку самовисування, територіальна виборча комісія видає довідку із зазначенням дати і часу прийняття документів та переліку прийнятих документів.

Частиною 1 ст. 229 ВК України передбачено, що кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови реєструється відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією, за умови подання їй документів, передбачених статтею 224 цього Кодексу.

Разом з тим, ч. 7 ст. 229 ВК України унормовано, що сільська, селищна, міська виборча комісія не пізніш як на п`ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або заяви про самовисування та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію відповідного кандидата або про відмову в його реєстрації.

За приписами з ч. 3, 4 ст. 230 ВК України помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

У разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб`єкт подання документів.

Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми.

Рішення про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови повинно містити вичерпні підстави відмови. Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття видається (направляється) представнику організації партії (у разі висування такої особи організацією партії) та кандидату в депутати, кандидату на посаду сільського, селищного, міського голови (у разі самовисування).

Так, із матеріалів справи вбачається, що на виконання вимог ст. 224 Виборчого Кодексу України позивачем подано наступні документи: заяву на самовисування із згодою на оприлюднення біографічних відомостей та обробку персональних даних, особисто підписану; автобіографію; документ про підтвердження сплати грошової застави; фотокартка 4*6 - 1 шт.; копії першої та другої сторінок паспорта громадянина України; папку для паперів на зав`язці. Також, в електронному вигляді: фото та автобіографію про що свідчить довідка від 24.09.2020, видана Оліївською сільською виборчою комісією.

Згідно з актом Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області від 25.09.2020, членами територіальної виборчої комісії виявлено розбіжності в документах позивача, а саме: в автобіографії ОСОБА_1 зазначена дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка не відповідає даним, вказаних у копії паспорта ОСОБА_1 та відомостям, зазначених у банківських документах про сплату застави.

Відповідач, засобами телефонного зв`язку, повідомив ОСОБА_1 про виявлені неточності о 12:03 год. 25.09.2020, однак позивач на момент засідання Оліївської сільської територіальної виборчої комісії, яке розпочалося 26.09.2020 о 12:30 і закінчилось о 15:00, недоліки поданих документів не усунув.

Постановою Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області №11 від 26.09.2020 о 12:30 год. ОСОБА_1 відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області, відповідно до ч.3 ст. 230 ВК України.

Також, постановою Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області №11 від 26.09.2020 о 14:00 год., ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянину України, що проживає по АДРЕСА_1 висунутого шляхом самовисування відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

У змісті вказаної постанови № 11, прийнятої 26.09.2020 о 14:00 зазначено, що підставою для відмови в реєстрації кандидату на посаду відповідачем зазначено абз. 4 ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України, відповідно до якого, якщо уточнені або інші документи не надійшли у строк, зазначений в абз. 3 ч. 3 ст. 230 ВК України, відповідні документи вважаються відсутніми.

Разом з тим, колегія суддів звертає увагу, що згідно вимог ч. 3 ст. 37 ВК України рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити:

- найменування комісії;

- найменування постанови;

- дату, час та місце її прийняття і порядковий номер;

- мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії;

- посилання на конкретні положення нормативно-правових актів або постанову виборчої комісії вищого рівня чи судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті постанови;

- резолютивну частину.

Постанова підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (секретарем засідання).

Тож, враховуючи вказане, колегія суддів приходить до висновку, що прийняті Оліївською сільською територіальною виборчою комісією Житомирського району Житомирської області постанови від 26.09.2020 о 12:30 год. та о 14:00 год. не є скороченим та повним текстом оскаржуваних постанов, оскільки ст. 37 ВК України такий порядок прийняття рішення виборчою комісією не передбачено.

Крім того, на підтвердження вказаної обставини свідчить різний зміст резолютивних частин прийнятих постанов Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області від 26.09.2020 о 12:30 год. та о 14:00 год.

Також, в апеляційній скарзі апелянт посилається на абз. 4 ч. 3 ст. 230 ВК України, відповідно до якого, якщо уточнені або інші документи не надійшли у визначений строк, відповідні документи вважаються відсутніми.

Апелянт вважає, що оскільки ОСОБА_1 не усунуто виявлені неточності, а саме не надано виправлену автобіографію з вірним зазначенням "число, місяць і рік народження" у строк, визначений виборчою комісією, у відповідача були наявні підстави для відмови в реєстрації кандидату на посаду Голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Разом з цим, досліджуючи подані позивачем до Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області документи, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що у відповідача була можливість встановити рік народження ОСОБА_1 з наданих документів, а саме з копії паспорта кандидата та банківського документу про сплату застави, в свою чергу технічна описка в автобіографії не може вважитись помилкою в розумінні вимог ВК України та не може бути підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду голови Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Враховуючи з"ясовані обставини, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про те, що належним способом захисту порушеного права позивача є зобов`язання відповідача зареєструвати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , кандидатом на посаду голови Олїївської сільської ради Житомирського району Житомирської області на перші місцеві вибори 25.10.2020 року.

Доводи апеляційної скарги не спростовуються висновків суду першої інстанції, викладених в рішенні від 02.10.2020.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції в повній мірі надав оцінку усім вказаним обставинам та зібраним по справі доказам та ухвалив законне та обґрунтоване рішення, а тому відсутні підстави для задоволення апеляційної скарги.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315, 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки відповідачем при поданні апеляційної скарги на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року не було сплачено судовий збір, колегія суддів дійшла висновку про необхідність стягнення з нього відповідно до вимог ч. 9 ст. 273 КАС України судового збору в розмірі 2 522, 40 грн.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 272 КАС України, судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ, визначених статтями 273-277, 282-286 цього Кодексу, набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 270-273, 278, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області залишити без задоволення, а рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року - без змін.

Стягнути з Оліївської сільської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області (вул. Л.Ступницького, 68, Оліївка, Житомирський район, Житомирська область, 12402. Код ЄДРПОУ 43794750) на користь Державного бюджету України ( отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року в розмірі 2 522,40 (дві тисячі п`ятсот двадцять дві гривні 40 копійок ) гривні.

Постанова суду набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий Іваненко Т.В. Судді Сторчак В. Ю. Граб Л.С.

СудСьомий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92051173
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/17126/20

Постанова від 06.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Рішення від 02.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні