Ухвала
від 02.10.2020 по справі 752/18230/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/18230/20

Провадження № 2-з/752/360/20

У Х В А Л А

іменем України

02.10.2020 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Шевченко Т.М.

з участю секретаря Власенко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

в с т а н о в и в:

у вересні 2020 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися у суд з позовом про зменшення розміру частки у спадщині.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 23 вересня 2020 року відкрито загальне позовне провадження у даній справі.

30 вересня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася у суд із заявою про забезпечення позову шляхом накладання арешту на належні спадкодавцю ОСОБА_3 40 % частки статутного капіталу ТОВ Юридична компанія Енгросс , що є спадковою масою після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також просить заборонити приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу Саваріній О.С. вчиняти дії по оформленню права на спадщину та видачі свідоцтв про право на спадщину будь-яким спадкодавцем щодо корпоративних прав, а саме щодо 40 % частки статутного капіталу ТОВ Юридична компанія Енгросс в рамках спадкової справи № 1\2020, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви про забезпечення позову зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її син ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина. Відповідач ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса КМНО Саваріної О.С.із заявою про прийняття спадщини, у зв"язку з чим була відкрита спадкова справа № 1\2020. Наразі спадкоємці не дійшли згоди щоо поділу та управління спадковим майном, а також щодо успадкування часток у статутному капіталі ТОВ "ЮК "Енгросс"та визначення їх управителя.

Позивач ОСОБА_1 вважає, що на час розгляду справи необхідно вжити заходів забезпечення позову у визначений нею спосіб, оскільки в разі видачі одному із спадкоємців, зокрема ОСОБА_2 , свідоцтва про право на спадщину до закінчення судового розгляду справи, він зможе розпорядитися спадковим майном.

Відповідно до ст. 149 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, тимчасових заходів, щодо охорони матеріально - правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання можливого судового рішення, якщо його буде ухвалено на користь позивача, у тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення. Суд застосовує заходи забезпечення позову у разі, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення у справі.

За змістом ч. 3 ст. 150 ЦПК України, заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Згідно п.2 ч. 1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Звертаючись у суд з заявою про забезпеченя позову, заявник зазначив, що незабезпечення позову в обраний позивачем спосіб може призвести до утруднення виконання рішення суду в майбутньому, оскільки між сторонами дійсно існує спір щодо спадкового майна після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зокрема, судом встановлено, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді частки у статутному капіталі ТОВ "ЮК "Енгросс". Звернувшись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, заявники дізналися про наявність іншого спадкоємця за законом - ОСОБА_2 , у зв`язку з чим між сторонами виник спір щодо спадкового майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 .

Розмір частки у спадщині після смерті ОСОБА_3 заявники оспорюють в межах даного провадження.

При цьому, у випадку оформлення права власності на спадкове майно відповідач матиме можливість безперешкодно ним розпорядитися, що суттєво вплине на спадкові права та обов`язки позивачів, у випадку задоволення даного позову.

За таких обставин, доводи заявників про те, що не вжиття заходів забезпечення позову може утруднити виконання майбутнього рішення суду у випадку задоволення позову повністю узгоджується з нормами діючого законодавства та матеріалами справи.

Тому суд вважає можливим задовольнити заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 шляхом заборони вчиняти будь-які дії щодо 40 % частки статутного капіталу ТОВ "ЮК "Енгросс", пов`язані із нотаріальним оформленням спадкового майна, видачі свідоцтва про право на спадщину, з посвідченням правочинів, реєстраційні дії пов`язані із державною реєстрацією речових та спадкових прав на майно. В іншій частині заяви відмовити.

Керуючись статтями 149-153 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про забезпечення позову задовольнити частково.

Заборонити вчиняти будь-які дії щодо 40 % частки статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальнісю "Юридична комапнія "Енгросс" (ЄДРПОУ 34345652, адреса: 03170 м. Київ, вул. М.Драй-Хмари, 44, оф. 77), пов`язані із нотаріальним оформленням спадкового майна, видачі свідоцтва про право на спадщину, з посвідченням правочинів, реєстраційні дії, пов`язані із державною реєстрацією речових та спадкових прав на майно.

В іншій частині заяви відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92053190
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/18230/20

Рішення від 26.04.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні