Ухвала
від 07.10.2020 по справі 143/1131/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1131/20

УХВАЛА

Іменем України

07.10.2020 року м. Погребище

Суддя Погребищенського районного суду Вінницької області Сич С.М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія управління активами (м. Ірпінь, Київська область, вул. Стельмаха, буд. 9А, офіс 203), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: приватний нотаріус Київського нотаріального округу Гуревічов Олег Миколайович (м. Київ, вул. Мала Житомирська, 5/5), приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Оніщенко Дмитро Степановим ( м. Київ, вул. Сурикова, буд. 3, офіс 11) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю, -

Встановив:

01.10.2020 року до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшов позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія управління активами , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: приватний нотаріус Київського нотаріального округу Гуревічов О.М., приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Оніщенко Д.С. про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю, в якому позивач просить визнати виконавчий напис №13172 від 12.12.2019 року, виданий приватним нотаріусом Київського нотаріального округу Гуревічовим Олегом Миколайовичем, про стягнення із неї на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія управління активами заборгованості у сумі 20690,47 грн. таким, що не підлягає виконанню.

Одночасно з позовом ОСОБА_1 подала до суду клопотання про звільнення її від сплати судового збору.

В обгрунтування клопотання про звільнення її від сплати судового збору вказала, що через скрутне матеріальне становище, оскільки вона є пенсіонером, отримує малу пенсію, розмір якої є нижчим фактичного розміру прожиткового мінімуму, та має сина інваліда з дитинства з 1 групою інвалідності. А тому вона не спроможна сплатити судовий збір за подачу, зокрема позовної заяви у встановленому законодавством порядку і розмірі. Тому у разі відмови суду у звільненні її від сплати судового збору вона буде позбавлена можливості у доступі до правосуддя.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для звільнення позивачки від сплати судового збору, суддя виходиться із наступного.

Положеннями частин 1, 3 ст. 136 ЦПК України передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплат судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно зі ст. 8 ЗУ Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Системний аналіз наведених норм свідчить про те, що підставою для звільнення позивача від сплати судового збору є, серед іншого, перевищення розміру судового збору 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік, а не за певний період року, в якому подається той чи інший процесуальний документ.

Із довідки про доходи №8381 1033 49311303 від 24.09.2020 року, виданої Головним управлінням Пенсійного Фонду України у Вінницькій області, вбачається, що за шість місяців 2020 року позивачці було виплачено пенсію загальним розміром 12455 грн. 42 коп. Тобто, середньомісячний розмір доходу у вигляді пенсії позивачки становить 2075 грн. 90 коп.

Згідно із відомостями з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утримання податків інформація про доходи позивачки з 1 кварталу 2020 року по 2 квартал 2020 року відсутня.

Отже, позивачкою не надано суду будь-яких належних та допустимих доказів, які б підтверджували, що розмір судового збору, який необхідно сплатити за подання позовної заяви, перевищує 5 відсотків розміру її річного доходу за 2019 рік.

Разом із цим, в ст. 1 ЗУ Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям визначено, що сім`я - особи, які разом проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Права члена сім`ї має одинока особа. До складу сім`ї включаються чоловік, дружина; рідні та усиновлені діти зазначених осіб віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим, за умови що такий період не перевищує чотири місяці) до досягнення 23 років і не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи і проживають разом із батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їхньому утриманні у зв`язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і доглядає за нею; жінка та чоловік, які проживають однією сім`єю та не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. При цьому до складу сім`ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей. До складу сім`ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні; малозабезпечена сім`я - сім`я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім`ї.

Відповідно до положень ЗУ Про Державний бюджет на 2019 рік розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.07.2020 року становить 1712 грн. 00 коп. Відтак, розмір отримуваної позивачкою пенсії є більшим визначеного чинним законодавством прожиткового мінімуму.

Водночас, згідно із довідкою до акту огляду МСЕК серії 10 ААА №684736 ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства. Проте, будь-яких доказів на підтвердження тієї обставини, що останній є сином позивачки нею не надано.

Поряд із цим, не заслуговують на увагу доводи позивачки стосовно того, що розмір отримуваної нею пенсії є меншим визначеного Мінсоцполітики України фактичного розміру прожиткового мінімуму, який становить 3378 грн., оскільки такий вид прожиткового мінімуму не може бути взятий до уваги при встановленні того, чи є сторона, яка клопоче про звільнення її від сплати судового збору, членом малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї в аспекті приписів ст. 1 ЗУ Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям та пункту г ч. 1 ст .8 ЗУ Про судовий збір .

З огляду на викладене позивачкою не доведено того, що вона як одинока особа або разом із сином відносяться до категорії малозабезпеченої сім`ї, та має право на звільнення її від сплати судового збору з підстав, передбачених пунктом г ч. 1 ст. 8 ЗУ Про судовий збір .

Крім того, неприйнятними є аргументи позивачки стосовно того, що підставою для звільнення її від сплати судового збору є відсутність у неї можливості реалізувати право на оскарження безпідставного податкового повідомлення - рішення у зв`язку із її скрутним матеріальним становищем, так як позивачкою заявлено вимогу про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, і такий предмет спору не пов`язаний із оскарженням податкового повідомлення - рішення.

Крім цього, частиною першою статті 44 ЦПК України передбачено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Позивач має однаковий обсяг процесуальних прав та обов`язків поряд з іншими учасниками справи.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Отже, звільнення, в даному випадку, позивачки від сплати судового збору за подання позовної заяви може розцінюватись як надання їй певних процесуальних переваг перед іншими учасниками судового процесу - юридичними та фізичними особами, які зобов`язані сплачувати відповідний судовий збір.

Зважаючи на викладене, та враховуючи, що за змістом ст.8 ЗУ Про судовий збір звільнення сторони від сплати судового збору є правом, а не обов`язком суду, а відтак належить до його дискреційних повноважень, суддею не вбачається достатніх правових підстав для звільнення позивачки від сплати судового збору за подання позовної заяви.

З огляду на викладене суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання позивачки в частині звільнення її від сплати судового збору за подання позовної заяви.

Таким чином, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддею встановлено, що позовну заяву подано з порушенням вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України, а тому дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

У відповідності до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, позивачем пред`явлено позов, який за своєю правовою процесуальною природою є позовом немайнового характеру.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судовий збір судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За таких обставин позивачу необхідно сплатити судовий збір у сумі 840 грн. 80 коп. на рахунок: отримувач коштів УК у Погребищ.р-ні/Погреб.р-н/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37926680, банк отримувача Казначейство України (ЕАП) , код банку отримувача (МФО) 899998 , рахунок отримувача UA728999980313141206000002469 , код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: Погребищенський районний суд Вінницької області, Судовий збір за позовом ОСОБА_1 .

Зазначені недоліки заяви перешкоджають відкриттю провадження у справі.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177 цього Кодексу, протягом пяти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Таким чином, з огляду на вищезазначене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків позовної заяви. Керуючись ст. ст.1, 4, 8 ЗУ Про судовий збір , ст. ст. 136, 175, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

Постановив:

В задоволенні клопотання ОСОБА_1 в частині звільнення її від сплати судового збору за подання позовної заяви, - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія управління активами , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: приватний нотаріус Київського нотаріального округу Гуревічов Олег Миколайович, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Оніщенко Дмитро Степановим про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю,- залишити без руху.

Встановити строк для усунення позивачем недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Повідомити позивача, що відповідно до п. 3 Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92055110
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю

Судовий реєстр по справі —143/1131/20

Рішення від 21.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Рішення від 21.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні