Ухвала
від 08.10.2020 по справі 914/1636/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.10.2020 р. Справа №914/1636/20

Суддя Господарського суду Львівської області Король М.Р., розглянувши матеріали зустрічного позову: Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО»

до відповідача (за зустрічним позовом): Приватного підприємства «ДЖЕТРОН»

про: визнання договору недійсним

у справі №914/1636/20 за позовом: Приватного підприємства «ДЖЕТРОН»

до відповідача: Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО»

про: стягнення 21008,53грн.,

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Львівської області розглядається справа за позовом Приватного підприємства ДЖЕТРОН до Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО про стягнення 21008,53грн.

При цьому, 26.08.2020р. на адресу суду надійшла зустрічна позовна заява Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО до Приватного підприємства ДЖЕТРОН про визнання договору недійсним.

31.08.2020р. Господарський суд Львівської області постановив ухвалу, якою, зокрема, ухвалив: у задоволенні клопотання Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО про відстрочку сплати судового збору відмовити; зустрічну позовну заяву Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО до Приватного підприємства ДЖЕТРОН про визнання договору недійсним - залишити без руху; надати Акціонерному товариству ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО строк для усунення недоліків зустрічної позовної заяви, зазначених у мотивувальній частині цієї ухвали, а саме: 10 днів з дня вручення ухвали цієї ухвали.

При цьому, у вказаній ухвалі від 31.08.2020р. суд роз`яснив Акціонерному товариству ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО , що у випадку неусунення недоліків зустрічної позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважатиметься неподаною і буде йому повернута.

Ухвалу Господарського суду Львівської області від 31.08.2020р. у цій справі надіслано на зазначену у зустрічній позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресу місцезнаходження Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО .

Поштове відправлення №7901413399419, в якому було надіслано ухвалу від 31.08.2020р. у цій справі, на адресу суду не повернуто установою зв`язку.

Разом з тим, станом на дату постановлення цієї ухвали, судом встановлено, що, згідно відомостей, що містяться на веб-сайті АТ Укрпошта , щодо відстеження поштового відправлення №7901413399419, таке вручено адресату особисто 04.09.2020р.

Згідно з ч.1 ст.116 ГПК України, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Отже, перебіг строку, наданого Акціонерному товариству ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО для усунення недоліків зустрічної позовної заяви, почався з 05.09.2020р., при цьому останнім днем такого строку був 14.09.2020р.

Проте, станом на момент постановлення цієї ухвали, до суду доказів усунення недоліків зустрічної позовної заяви, зазначених в мотивувальній частині ухвали від 31.08.2020р. у цій справі, не подано.

Водночас, при постановленні цієї ухвали, суд враховує положення ч.7 ст.117 ГПК України, відповідно до якої, строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Так, згідно з п.п.1, 2 розділу ІІ Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України №958 від 28.11.2013р., нормативні строки пересилання простої письмової кореспонденції операторами поштового зв`язку (без урахування вихідних днів об`єктів поштового зв`язку): 1) місцевої - Д+2, пріоритетної - Д+1; 2) у межах області та між обласними центрами України (у тому числі для міст Києва, Сімферополя, Севастополя) - Д+3, пріоритетної - Д+2; 3) між районними центрами різних областей України (у тому числі для міст обласного підпорядкування) - Д+4, пріоритетної - Д+3; 4) між іншими населеними пунктами різних областей України - Д+5, пріоритетної - Д+4, де Д - день подання поштового відправлення до пересилання в об`єкті поштового зв`язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання; 1, 2, 3, 4, 5 - кількість днів, протягом яких пересилається поштове відправлення. При пересиланні рекомендованої письмової кореспонденції зазначені в пункті 1 цього розділу нормативні строки пересилання збільшуються на один день.

Враховуючи наведені вище нормативні строки пересилання поштової кореспонденції, а також адреси місцезнаходження позивача та суду, у випадку здачі позивачем до установи зв`язку в межах встановленого строку доказів усунення недоліків позовної заяви, такі докази, станом на момент постановлення цієї ухвали, мали б бути отримані судом, проте, від позивача на адресу суду жодної кореспонденції щодо усунення недоліків позовної заяви у цій справі не надходило.

Разом з тим, суд враховує положення ч.1 ст.119 ГПК України, відповідно до якої, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду (ч.2 ст.119 ГПК України).

При цьому, відповідно до пункту 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Однак, від Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО на адресу суду жодної заяви про продовження чи поновлення відповідного строку не надходило.

В силу приписів, визначених ч.1 ст.118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Правила, які регламентують етапи і терміни подачі заяви на судовий розгляд спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і відповідність нормам, а саме, принципу правової визначеності (рішення Європейського суду з прав людини у справі Ganete de Goni v. Spain (Кан`єте де Гоньі проти Іспанії). Враховуючи вищезазначене, правила, що стосуються предмета спору чи застосування цих правил, не повинні перешкоджати сторонам у отриманні доступного судового захисту (рішення Європейського суду з прав людини у справах Miragаll Escolano v. Spain (Мірагаль Есколано та інші проти Іспанії); Zvolsky and Zvolska v. the Czech Republic (Звольський та Звольська проти Чехії).

В рішеннях Європейського суду з прав людини у справі Пелевін проти України , у справі Наталія Михайленко проти України зазначено, що право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг; оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб та ресурсів суспільства та окремих осіб.

Згідно з ч.4 ст.174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви (заяви) у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (заявою).

Враховуючи вищенаведене, з огляду на те, що встановлений судом строк для усунення недоліків зустрічної позовної заяви закінчився, проте, станом на дату постановленні цієї ухвали, до суду не надано доказів усунення недоліків зустрічної позовної заяви, зазначених в мотивувальній частині ухвали від 31.08.2020р. (заяв чи клопотань з цього приводу не надходило), суд зазначає про наявність правових підстав для повернення зустрічної позовної заяви Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО до Приватного підприємства ДЖЕТРОН про визнання договору недійсним.

Водночас, суд звертає увагу на те, що право на ефективний судовий захист закріплено у ст.2 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 року та в ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року №475/97-ВР Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №№2, 4, 7 та 11 до Конвенції (надалі по тексту - Конвенція ).

Європейський суд з прав людини, розглядаючи справи щодо порушення права на справедливий судовий розгляд, тлумачить вказану статтю як таку, що не лише містить детальний опис гарантій, надаваних сторонам у цивільних справах, а й захищає у першу чергу те, що дає можливість практично користуватися такими гарантіями, - доступ до суду.

Право на справедливий судовий розгляд, закріплене в п.1 ст.6 Конвенції, необхідно розглядати як право на доступ до правосуддя.

Так, згідно з ч.8 ст.174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи наведене, суд звертає увагу Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО , що після усунення недоліків зустрічної позовної заяви, воно не позбавлене права повторно звернутися із нею до господарського суду в загальному порядку.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Повернути Акціонерному товариству ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО зустрічну позовну заяву та додані до неї документи.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст.235 ГПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, в порядку та строки, визначені розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Додатки для Акціонерного товариства ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО : зустрічна позовна заява та додані до неї документи на 12 арк.

Суддя М.Р. Король

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено09.10.2020
Номер документу92069336
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1636/20

Ухвала від 14.01.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 04.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Рішення від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні