Рішення
від 06.10.2020 по справі 484/254/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

55213, Миколаївська обл., м. Первомайськ, вул. І. Виговського, 18, тел./факс (05161) 4-26-20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2020 року м. Первомайськ

Справа :484/254/20

Номер провадження : 2/484/480/20

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі судді Фортуни Т.Ю., за участю секретаря судового засідання Голубкової Н.М., розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Первомайськ цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Горбенко Вікторія Олександрівна, до ОСОБА_2 , Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

До Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, яку в подальшому було уточнено.

В обґрунтування позовної заяви позивачка зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на все майно що належало їй на день смерті, яке складається зокрема з Ѕ частини житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами розташованого по АДРЕСА_1 , права власності на земельну ділянку площею 1,50 га для ведення особистого селянського господарства у межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, право на земельну ділянку (пай) серії МК №0090445, розміром 4,0 умовних кадастрових гектарів на землях, що перебували у колективній власності КСП Победа в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району. Єдиною спадкоємицею за законом є позивачка, яка у встановленому законодавством порядку звернулась із заявою про прийняття спадщини, проте нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено через відсутність документів підтверджуючих право власності. Єдиним правовим способом захисту законних прав та інтересів позивачки є звернення до суду, оскільки інша можливість отримати свідоцтво про право на спадщину відсутня, тому з урахуванням уточнених позовних вимог просить визнати за нею право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 , права власності на земельну ділянку площею 1,50 га для ведення особистого селянського господарства у межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, право на Ѕ частину від земельної ділянки площею 4,8068 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, право на Ѕ частку від земельної ділянки площею 0,3321 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Позивачка та її представниця в підготовче засіданні не з`явились, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином; представниця позивачки надала заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивачки, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_2 про час, дату та місце підготовчого засідання повідомлена належним чином в підготовче засідання не прибула, в матеріалах справи наявна заява про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Чаусівська сільська рада Первомайського району Миколаївської області про час, дату та місце підготовчого засідання повідомлена належним чином, виконуючий обов`язки сільського голови - секретар сільської ради Смуток Н. надала заяву про розгляд справи без участі представника, позов визнають, наслідки визнання позову відомі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 12 червня 2018 року Первомайським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 69 років, в с. Чаусове Первомайського району Миколаївської області, актовий запис №109.

ОСОБА_3 за життя належало майно, яке складається з права власності на Ѕ частку житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 , права власності на земельну ділянку площею 1,50 га для ведення особистого селянського господарства у межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, права на Ѕ частку від земельної ділянки площею 4,8068 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825488200:01:000:0379, права на Ѕ частку від земельної ділянки площею 0,3321 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825488200:02:000:0854, що підтверджується копією рішення Первомайського міськраонного суду Миколаївської області від 23.01.2017 року, копією технічного паспорту на зазначений вище будинок, копією державного акта на право власності на земельну ділянку площею 1,50 га серії ЯЗ №127182, розпорядженням Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області №93-р від 03.04.2018 року, витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-4804288172018 від 03.01.2018 року.

Позивачка є донькою ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданим 15.07.1976 року, копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданим 14.09.1974 року, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00021019974 від 19.09.2018 року, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого подружжя №00021022329 від 19.09.2018 року.

07.06.2019 року позивачка звернулась до Другої Первомайської дернотконтори за отриманням свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_3 , але постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 07.06.2019 року їй було відмовлено у видачі зазначеного свідоцтва у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів.

Норми права, які застосовував суд та мотиви їх застосування.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, та право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1ст. 316 ЦК України встановлено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1ст. 317ЦК України встановлено, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Частиною 1ст. 319ЦК України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1ст. 321ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до положень ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Положеннями ст. 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Відповідно до ст.1223ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Частиною 1ст. 1261 ЦК України встановлено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до положень ч. 1ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з вимогами ч. 1ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

З роз`яснень, наданих у вказаній Постанові вбачається, що особа яка не має змоги реалізувати своє право на отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальному порядку набуває право на звернення до суду у порядку позовного провадження із вимогами щодо визнання права на спадщину.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно із частинами 1, 4 статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ураховуючи встановлені обставини, суд приймає визнання відповідачами позову, оскільки таке визнання не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб.

Таким чином, оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що спадкодавець за життя володіла вищезазначеним майном, спадкоємиця у встановленому законом порядку прийняла спадщину, оформити право власності на спадкове майно у нотаріальному порядку не має можливості, у зв`язку з чим її право підлягає захисту у судовому порядку.

Ураховуючи вищевикладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст.2,5,10-13,77-81,89,200, 258,259,263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

- позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання права власності та права на спадкове майно в порядку спадкування за законом, - задовольнити в повному обсязі;

- визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на Ѕ частку житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 , права власності на земельну ділянку площею 1,50 га, наданої для ведення особистого селянського господарства розташовану у межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯН №127182, право на Ѕ частку від земельної ділянки площею 4,8068 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825488200:01:000:0379, право на Ѕ частку від земельної ділянки площею 0,3321 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Чаусівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825488200:02:000:0854, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Чаусове Первомайського району Миколаївської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про сторін:

позивачка: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 );

відповідачка: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , паспорт серії НОМЕР_5 )

відповідач: Чаусівська сільська рада Первомайського району Миколаївської області (вул. Антонова, 10, с. Чаусове, Первомайський район, миколаївська область, ЄДРПОУ 4376995);

Повний текст судового рішення складено 06 жовтня 2020 року.

Суддя Т.Ю.Фортуна

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено09.10.2020
Номер документу92087742
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/254/20

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Рішення від 06.10.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 14.07.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Фортуна Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні