Рішення
від 05.10.2020 по справі 902/490/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

"05" жовтня 2020 р. Cправа № 902/490/20

Господарський суд Вінницької області у складі судді Маслія І.В. , при секретарі судового засідання Стафійчук І.С.

Представники сторін:

позивача Пригоцький В.А., довіреність №113 від 14.10.2014;

Ребеза О.В., довіреність №113 від 14.10.2014;

відповідача не з`явився

розглянувши заяву представника позивача №б/н від 21.09.2020 року про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у справі:

за позовом :Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" (вул. Стеценка 5, м. Вінниця, 21001)

до :Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" (вул. Генерала Арабея 13, м. Вінниця, 21000)

про стягнення 87566,82 грн.

В С Т А Н О В И В :

14.05.2020 Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" про стягнення 87 566,82 грн.

Ухвалою суду від 18.05.2020 за вказаним позовом відкрито провадження у справі № 902/490/20 в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

Рішенням суду від 14.09.2020 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" 86 143,70 грн - основного боргу, 601,80 грн - інфляційних втрат, 821,32 грн - 3% річних та 2102,00 грн. - відшкодування витрат на сплату судового збору.

23.09.2020 до суду надійшла заява представника позивача №б/н від 21.09.2020 про прийняття додаткового рішення в зв`язку з не вирішенням судом питання щодо розподілу понесених позивачем витрат на правничу допомогу.

Ухвалою суду від 25.09.2020 року розгляд вказаної заяви призначено на 05.10.2020 року на 14:30 год.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Частиною 3 ст. 244 ГПК України передбачено, що суд, який ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви.

У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч. 4 ст. 244 ГПК України).

На визначену судом дату з`явились представники позивача, відповідач правом участі свого представника в судовому засіданні не скористався про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся ухвалою суду.

Відповідно до ст. 113 ГПК України, строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюється законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Відповідно до ч. 1, ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом, або призначеного судом строку.

Враховуючи належне повідомлення учасників справи, а також те, що строк, визначений ч.3 ст. 244 ГПК України є присічним, суд дійшов висновку, що неявка представника відповідача розгляду заяви не перешкоджає.

В судовому засіданні представники позивача підтримали подану до суду заяву.

Розглянувши в судовому засіданні заяву представника позивача щодо прийняття додаткового рішення, суд задовольняє її з огляду на наступне.

З матеріалів справи слідує, що позивачем в позовній заяві зазначено про понесені витрати на правничу допомогу в розмірі 9230,00 грн, які просив стягнути з відповідача.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Згідно із ч.ч. 1-3 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Частиною 4, 5 ст. 126 ГПК України встановлено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути спів розмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Згідно із ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Як вбачається із матеріалів справи 25.12.2014 між адвокатом Пригоцьким Вячеславом Анатолійовичем (в договорі Виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" (в договорі Замовник) укладено договір про надання правової допомоги, предметом даного договору є послуги Виконавця щодо правового забезпечення окремих складових діяльності Замовника.

Умовами вказаного Договору (п. 4.3.) визначено, що ціна послуг залежить від складності правової допомоги та витраченого Виконавцем для цього додаткового часу. Ціна послуг визначається у акті прийому-передачі послуг.

Пунктом 3.2 рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 р. № 23-рп/2009 передбачено, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права.

Отже, з викладеного слідує, що до правової допомоги належать й консультації та роз`яснення з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру; представництво у судах тощо (постанова Великої Палати Верховного Суду від 27.06.2018 р. у справі № 826/1216/16).

В матеріалах справи міститься довіреність № 113 від 14.10.2014 видана позивачем Адвокату, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю Серія ВН № 0000011 від 26.11.2014, Ордер серія ВН№ 008698 на надання правової допомоги від 12.05.2020, Акт прийому-передачі послуг від 29.01.2020 згідно договору №13 від 25.12.2014 на загальну суму 9230,00 грн та платіжне доручення №121 від 30.01.2020 на суму 9230,00 грн за правову допомогу.

Таким чином понесені позивачем витрати на професійну правничу допомогу є обґрунтованими та підтвердженими доказами.

Згідно ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін . Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У пункті 26 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Надточій проти України" та пункті 23 рішення Європейського суду з прав людини "Гурепка проти України № 2" наголошено, що принцип рівності сторін - один зі складників ширшої концепції справедливого судового розгляду, за змістом якого кожна сторона повинна мати розумну можливість обстоювати свою позицію у справі в умовах, які не ставлять її у суттєво менш сприятливе становище порівняно з опонентом.

Аналіз положень статей 126-129 ГПК України вказує на те, що процесуальне законодавство надає можливість іншій стороні подати клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги, у разі незгоди із розрахунком витрат, наведеним у відповідній заяві.

У свою чергу, документи, що були підставою для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу були додані до позовної заяви, а тому відповідач не був позбавлений можливості подати заяву щодо зменшення розміру таких витрат, однак таким правом не скористався.

З огляду на викладене, у зазначеному судовому рішенні судом не вирішено питання про відшкодування позивачеві понесених ним судових витрат на правову допомогу в сумі 9230,00 грн.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність ухвалення додаткового рішення у справі та про задоволення заяви позивача щодо стягнення з відповідача понесених судових витрат у розмірі 9230,00 грн.

Керуючись ст. ст. 123, 126, 129, 237, 238, 240, 241, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ :

1. Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" № б/н від 21.09.2020 про прийняття додаткового рішення задовольнити.

2. Прийняти додаткове рішення у справі № 902/490/20.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" (вул. Генерала Арабея 13, м. Вінниця, 21000, код ЄДРПОУ 13336173) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудмонтаж-ВВС" (вул. Стеценка 5, м. Вінниця, 21001, код ЄДРПОУ 13312971) 9230,00 грн. - понесених витрат на правничу допомогу.

4. Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

5. Примірник повного судового рішення надіслати учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно з приписами ч.1 ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Згідно з положеннями ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено 09.10.2020 р.

Суддя Маслій І.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Стеценка 5, м. Вінниця, 21001)

3 - відповідачу (вул. Генерала Арабея 13, м. Вінниця, 21000)

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92094972
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/490/20

Судовий наказ від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Рішення від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Судовий наказ від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 25.09.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Рішення від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 18.05.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні