Ухвала
від 09.10.2020 по справі 910/15230/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

м. Київ

09.10.2020справа № 910/15230/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Марченко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва Плесо (04119, м. Київ, вул. Сім`ї Хохлових, буд. 15, корпус А, офіс 3; ідентифікаційний код 23505151)

до товариства з обмеженою відповідальністю Інфокор Україна (03115, м. Київ, вул. Верховинна, буд. 7, кв. 71; ідентифікаційний код 38507258)

про стягнення 36 558,53 грн.,

без виклику учасників справи ,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва Плесо (далі - Підприємство) звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Інфокор Україна (далі - Товариство) 36 558,53 грн. орендної плати, що утворилася у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов укладеного Підприємством, Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації; далі - Департамент) та Товариством договору про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду від 01.06.2018 №2774 (далі - Договір).

Позов мотивовано тим, що:

- 01.04.2019 Підприємством (підприємство-балансоутримувач), Департаментом (орендодавець) та Товариством (орендар) уклали Договір, відповідно до якого орендодавець на підставі протоколу засідання постійної комісії Київської міської ради з питань власності від 07.05.2018 № 49 передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлову споруду), що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке знаходиться за адресою: м. Київ, Дніпровський район, Передмістна слобідка, б/н Золотий, Д9, для розміщення суб`єкта господарювання, що здійснює побутове обслуговування (сезонно з 01.05 по 30.10 календарного року); строк дії Договору до 30.05.2021;

- згідно з пунктом 3.1 Договору орендна плата визначена за результатами конкурсу, затвердженого 11.05.2018, та складає: згідно з розрахунком орендної плати, що є невід`ємною частиною Договору, становить без ПДВ: 58,51 грн. за 1 кв.м. орендованої площі, що в цілому складає за базовий місяць розрахунку травень 2018 року - 8 777 грн.; орендна плата нараховується за період використання об`єкта оренди з 01.05 по 30.10 календарного року (зі змінами, внесеними рішеннями Київської міської ради про встановлення зменшення орендних ставок);

- на виконання Договору 01.06.2018 сторонами складено акт приймання - передачі нерухомого майна (нежитлова споруда - бетонні плити) за адресою: м. Київ, Дніпровський район, Передмістна слобідка, б/н Золотий, Д9;

- всього відповідачу за Договором нараховано 124 843,38 грн., проте Товариство частково сплатило орендну плату у сумі 88 284,85 грн.;

- станом на 30.09.2020 (дата підписання позовної заяви) заборгованість відповідача перед позивачем складає 36 558,53 грн.

Відповідно до частин першої та третьої статті 247 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частинами третьою та п`ятою статті 12 ГПК України передбачено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з абзацом четвертим статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік з 1 січня 2020 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2 102 грн.

З огляду не те, що ціна позову складає 36 558,53 грн. (ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 210 200 грн.) та незначну складність справи суд вважає за необхідне розглядати спір в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

У позовній заяві позивачем визначено Департамент як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до частини другої статті 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З метою всебічного, повного і об`єктивного дослідження обставин справи, враховуючи, що Департамент є орендодавець за Договором, господарський суд міста Києва дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі Департаменту як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 12, 50, 171, 176, 247, 234 та 235 ГПК України, господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1 . Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2 . Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Залучити до участі у справі Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації (01001, місто Київ, вул. Хрещатик, буд. 10; ідентифікаційний код 19020407) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

4 . Встановити позивачу строк у п`ять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для надання суду оригінали всіх документів, доданих до позовної заяви, що стосуються предмету спору (для огляду).

5 . Встановити відповідачу строк у п`ять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для надання суду заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

6 . Встановити відповідачу строк у п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для надання суду:

- відзиву на позов в порядку статті 165 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів надіслання відзиву та доданих до нього документів позивачу;

- на підтвердження статусу юридичної особи і повного найменування належним чином засвідчених копій (для долучення до матеріалів справи) статуту; документів, що підтверджують повноваження представників (накази, довіреності, тощо), - оригінали для огляду, належним чином засвідчені копії для долучення до матеріалів справи.

7 . Встановити позивачу строк у п`ять днів з дня отримання від відповідача відзиву на позовну заяву для надання суду відповіді на відзив в порядку статті 166 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів надіслання вказаних документів відповідачу.

8 . Встановити відповідачу строк у п`ять днів з дня отримання відповіді на відзив для надання суду заперечень на відповідь на відзив в порядку статті 167 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів надіслання зазначених документів позивачу.

9. Запропонувати третій особі у строк у п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали подати суду письмові пояснення щодо позову з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів надіслання письмових пояснень і доданих до них документів позивачу та відповідачу; у строк не пізніше п`яти днів з моменту отримання відзиву надати суду письмові пояснення щодо відзиву з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів надіслання письмових пояснень і доданих до них документів позивачу та відповідачу.

10. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- заяви, клопотання, відзив і заперечення необхідно подавати тільки в письмовій формі у визначені даною ухвалою та ГПК України строки;

- документи та додаткові докази, які витребовуються ухвалою суду для долучення до матеріалів справи, у прошитому вигляді з обов`язковим описом додатків завчасно, необхідно подати до канцелярії господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44, корпус А.

11 . Звернути увагу учасників справи на можливість врегулювання спору за участі судді з урахуванням норм глави 4 ГПК України та на можливість врегулювання спору мирним шляхом з урахуванням норм статті 192 ГПК України.

12 . Повідомити учасників справи про те, що учасники справи можуть отримати інформацію у справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України на сторінці за такою веб-адрсеою: https://ki.arbitr.gov.ua/sud5011/.

13. Копію даної ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набрала законної сили 09.10.2020 та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Марченко

Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено12.10.2020

Судовий реєстр по справі —910/15230/20

Рішення від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 09.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні