Ухвала
від 08.10.2020 по справі 718/2069/20
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

718/2069/20

2/718/594/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

08.10.2020 року м. Кіцмань Чернівецька область

Суддя Кіцманського районного суду Чернівецької області, Мінів О.І., перевіривши матеріали цивільної справи № 718/2069/20 за позовною заявою ОСОБА_1 (проживаючого с.Берестя, Новоселицького району Чернівецької області) до Державного підприємства "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр" (код ЄДРПОУ 05696963, Чернівецька область, Кіцманський район, с.Неполоківці, вул.Припрутська, 42), Агенство публічної власності Республіки Молдова (Республіка Молдова, м.Кишинів, Площа Великого Національного Зібрання,1) про стягнення заробітної плати та моральної шкоди ,-

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся 05.10.2020 до Кіцманського районного суду Чернівецької областіз позовом до Державного підприємства "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр", Агенства публічної власності Республіки Молдова (Республіка Молдова, м.Кишинів, Площа Великого Національного Зібрання,1) про стягнення заробітної плати в сумі 255 596,18 грн. та моральної шкоди 100000 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви на предмет її відповідності вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України, приходжу до висновку, що її слід залишити без руху з огляду на наступне.

Так, до позову не додано документи, які посвідчують особу позивача, місце його реєстрації, його ІПН.

В порушення п.2ч.3ст.175 ЦПК України, не зазначено повне найменування та точне місцезнаходження відповідачів, зокрема точне місцезнаходження ДП "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр", електронну адресу, фіскальний код Агенства публічної власності Республіки Молдова.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

У порушення вказаних вимог, позовна заява не містить обґрунтованого розрахунку сум заборгованості, що стягуються. Крім того, відсутні докази, що підтверджують зазначену ціну позову.

До позовної заяни не додано довідки підприємства, із відображенням всіх реквізитів юридичної особи, складеної уповноваженою особою, завіреною гербовою печаткою, про середню заробітну плату ОСОБА_1 за березень-вересень 2020 року.

Позов ОСОБА_1 подано до кількох відповідачів, при цьому всупереч п.4ч.3ст.175 ЦПК України, позовна заява не містить змісту позовних вимог щодо кожного з них. Так, одним із відповідачів зазаначено Агенства публічної власності Республіки Молдова, при цьому позовних вимог до останнього не заявлено.

ОСОБА_1 не повідомлено чи вживались ним заходи щодо досудового врегулювання позову.

Крім того, частиною 4 статті 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач у позовній заяві зазначає, що відповідно Закону України Про судовий збір , він звільнений від сплати судового збору у звязку з тим, що позовна заява стосується стягнення заробітної плати.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно ч. 1 ст. 1 Закону України Про оплату праці , заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

До структури заробітної плати, визначеної у ст. 2 Закону України Про оплату праці , входять основна заробітна плата, додаткова заробітна плата та інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Водночас, вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, не є вимогами про стягнення заробітної плати, а відтак позивач не звільняється від сплати судового збору за звернення до суду з такими вимогами.

Таким чином, оскільки позивачем заявлені вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, ним має бути сплачено судовий збір за вказану вимогу.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п/п. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем справляється судовий збір, ставка якого встановлюється у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи наведене, позивачу необхідно виходячи з ціни позову сплатити судовий збір за заявлені вимоги майнового характеру у розмірі, встановленому ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , тобто в сумі 2556 гривень.

Судовий збір необхідно сплатити за наступними реквізитами: отримувач коштів Кiцманське УК/Кiцманський р-н/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38053640, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA398999980313131206000024127, код класифікації доходів бюджету 22030101.

Частинами 1, 2 ст.185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, суд приходить до висновку, що позовну заяву слід залишити без руху і надати позивачу строк у десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду оновленого позову, із зазначенням обставин на які суд вказує у цій ухвалі й зазначивши докази на їх підтвердження.

Суд також звертає увагу позивача, що відповідно до ч.5 ст. 177 ЦПК України, він зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги ( якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У випадку не усунення у вказаний строк недоліків позовної заяви, така заява буде вважатися неподаною і суд поверне її позивачу.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 95, 134, 175, 177,185 ЦПК України, суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 (проживаючого с.Берестя, Новоселицького району Чернівецької області) до Державного підприємства "Чернівецький гравійно-піщаний кар`єр" (код ЄДРПОУ 05696963, Чернівецька область, Кіцманський район, с.Неполоківці, вул.Припрутська, 42), Агенство публічної власності Республіки Молдова (Республіка Молдова, м.Кишинів, Площа Великого Національного Зібрання,1) про стягнення заробітної плати та моральної шкоди ,- залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 (десять) днів для усунення зазначених в ухвалі недоліків, який рахувати з дня отримання ними копії даної ухвали.

Роз`яснити право усунути виявлені недоліки, шляхом подання позовної заяви з додержанням вимог встановлених ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачеві.

Роз`яснити, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.І. Мінів

СудКіцманський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92105309
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —718/2069/20

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні