Рішення
від 07.10.2020 по справі 120/2799/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Вінниця

07 жовтня 2020 р. Справа № 120/2799/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Крапівницької Н.Л.,

розглянувши письмово в місті Вінниці заяву про ухвалення додаткового судового рішення в адміністративній справі за позовом:

Павлівської сільської ради Калинівського району Вінницької області

до Вінницької обласної державної адміністрації,

треті особи яки не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача:

Кабінет Міністрів України, Калинівська міська рада Вінницької області

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Павлівської сільської ради Калинівського району Вінницької області до Вінницької обласної державної адміністрації, треті особи яки не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача: Кабінет Міністрів України, Калинівська міська рада Вінницької області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 28.09.2020 року адміністративний позов задоволено.

17.06.2020 року на адресу суду надійшла заява позивача про ухвалення додаткового судового рішення щодо питання розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 13452,80 грн, з доказами на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу.

Розглянувши матеріали справи та подану заяву про ухвалення додаткового судового рішення, суд приходить до наступних висновків.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до положень п. 1 ч. 3 ст. 132 КАС України до витрат, пов`язаних з розглядом справи належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч. 1 - 3 ст. 134 КАС України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат належить: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Приписами ч. 4 ст. 134 КАС України для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 134 КАС України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог ч. 5 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно ч. 7 ст. 139 КАСУ України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Зі змісту вказаних норм видно, що від учасника справи, який поніс витрати на професійну правничу допомогу, вимагаються докази щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу, позивачем 17.06.2020 року подано ряд підтверджуючих документів: договір про надання правової допомоги від 22.06.2020 року за № 1, акт приймання-передачі робіт по договору про надання правової допомоги №1 від 25.08.2020, Розрахунок часу, витраченого на надання правничої допомоги (детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги) складений на підставі укладеного 22.06.2019 року договору про надання правової допомоги, Платіжне доручення №141 від "25" серпня 2020 року на суму 13452,80 грн (платник - Павлівська сільська рада, одержувач - Адвокатське бюро Піпко і партнери , призначення - 0110150;2240; за надання правової допомоги; акт №1 від 25.08.2020 року договір №1 від 22.06.2020 року.

Згідно наданого Розрахунку часу, витраченого на надання правничої допомоги (детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги) складений на підставі укладеного 22.06.2019 року договору про надання правової допомоги, вказано, що Адвокатське бюро Піпко і партнери , надало послуги Павлівській сільській раді у сукупності 16 годин, а саме: вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням в 2020 році (згідно матеріалів справи): на підготовку позовної заяви, участь в судових засіданнях (згідно протоколів судових засідань у матеріалах справи у 2020 році); ознайомлення з матеріалами справи (згідно матеріалів справи). Додатково зазначено, що Законом України Про Державний бюджет України на 2020 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня встановлено в розмірі 2102 грн. в місяць, тому на підставі п. 3.1 Договору гонорар за надання правової (правничої) допомоги у справі № 120/2799/20-а у Вінницькому окружному адміністративному суді складає 13452,80 грн і обраховуються таким чином: 16 * (2102 * 40 %).

Здійснені при надання правничої допомоги витрати, необхідні для розгляду справи, покриті за рахунок гонорару та окремо Клієнтом не сплачувались, зокрема, на відправку

В Акті приймання-передачі робіт по договору про надання правової допомоги №1 від 25.08.2020 року зазначено, що Адвокатське бюро Піпко і Партнери в особі керуючого адвоката Піпка Андрія Миколайовича, який діє на підставі Статуту (надалі - Адвокатське бюро) з однієї сторони і Павлівська сільська рада в особі голови Кособуцького Віктора Васильовича , діючого згідно Закону (надалі - Клієнт), з другої сторони, разом - Сторони, а окремо - Сторона, склали цей Акт про наступне: 1. Клієнт визнає, що укладений між Сторонами договір про надання правової допомоги № 1 від 22.06.2020 року, далі - Договір, виконано Адвокатським бюро на поточний момент належним чином та Клієнт немає до Адвокатського бюро жодних претензій. Договір зберігає чинність до підписання Сторонами акту приймання-передачі наданих послуг в цілому. 2. За надання правової (правничої) допомоги протягом 16 (шістнадцять) годин сплачується гонорар в розмірі 13452,80 грн (тринадцять тисяч чотириста п`ятдесят дві гривні вісімдесят копійок). 3. Цей Акт складено українською мовою у трьох примірниках по одному для кожної сторони і суду.

Оцінивши договір про надання правової допомоги від 22.06.2020 року за № 1, акт приймання-передачі робіт по договору про надання правової допомоги №1 від 25.08.2020, Розрахунок часу, витраченого на надання правничої допомоги (детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги) складений на підставі укладеного 22.06.2019 року договору про надання правової допомоги, судом встановлено, що розмір витрат на професійну правничу допомогу є співмірним з наданими послугами адвоката, пов`язаними із розглядом даної справи та підлягає відшкодуванню позивачеві у сумі 13452,80 грн.

На переконання суду, розмір понесених позивачем витрат на професійну правничу допомогу, що становить 13452,80 грн, підтверджується належними доказами, а тому, зважаючи на відсутність клопотання відповідача про зменшення розміру витрат на правничу допомогу (або заперечення всієї суми витрат), заява про ухвалення додаткового судового рішення підлягає задоволенню з урахуванням положень ч. 1 ст. 139 КАС України.

Керуючись статтями 73-77,90,94,139,241,245,246,250,252,255,295 КАС України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву представника позивача про стягнення судових витрат задовольнити.

Стягнути на користь Павлівської сільської ради понесені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 13452,80 грн (тринадцять тисяч чотириста п`ятдесят дві гривні 80 коп.) за рахунок бюджетних асигнувань Вінницької обласної державної адміністрації.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - Павлівська сільська рада Калинівського району Вінницької області (Код за ЄДРПОУ-04328677, Юридична адреса: 22436, Вінницька область, Калинівський район, с. Павлівка, вул. Миру, 84, Засоби зв`язку: тел. 096-351-42-18)

Відповідач - Вінницька обласна державна адміністрація (Код за ЄДРПОУ-20089290, 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 70, Засоби зв`язку: тел. 0432 59-21-10, Електронна пошта: oda@vin.gov.ua)

Суддя Крапівницька Н. Л.

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено13.10.2020
Номер документу92125247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/2799/20-а

Постанова від 03.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 01.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Постанова від 05.02.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Постанова від 19.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 19.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні