Рішення
від 12.10.2020 по справі 716/1546/20
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1546/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.10.2020 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрільця Я.С.,

за участю секретаря судових засідань Климус Г.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , від імені якого діє представник ОСОБА_2 , заінтересована особа - територіальна громада с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , звернувся до суду із заявою в порядку окремого провадження, в якій просить встановити факт родинних відносин як сина та батька між ним та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина на все належне йому майно. Вказану спадщину заявник має намір оформити, проте перешкодою в цьому є розбіжності в деяких актових записах, що унеможливлює підтвердження їх родинних відносин. Саме тому, заявник змушений в судовому порядку встановлювати вказаний факт родинних відносин, оскільки від цього залежить виникнення його права на спадщину.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали з підстав вказаних у заяві та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи територіальної громади с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області, в судове засідання не з`явився, направив суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги визнає.

Суд, заслухавши пояснення позивача та його представника, дослідивши письмові матеріали справи в їх сукупності, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно пункту 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився заявник ОСОБА_1 , що вбачається із копії паспорта серії НОМЕР_1 від 24.12.2001 (а.с.4) та копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 05.11.1966 (а.с.10). Згідно вказаної копії свідоцтва про народження заявника (а.с. 10) батьком останнього є ОСОБА_4 , матір`ю ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 батько заявника помер, що вбачається із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 13.02.2020 року (а.с. 6). У вказаному свідоцтві про смерть прізвище, ім`я та по батькові померлої зазначені як ОСОБА_3 .

Також встановлено, що внаслідок смерті ОСОБА_3 по місцю його останнього проживання - АДРЕСА_1 відкрилася спадщина на все належне йому майно.

Із витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 61239879 від 10.08.2020 вбачається, що заявник є спадкоємцем майна померлого, який прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що з метою отримання свідоцтва про право на спадщину заявник звернувся до Заставнівської державної нотаріальної контори, проте отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті батька на спірний житловий будинок не може через помилку у зазначеному свідоцтві про смерть.

Той факт, що ОСОБА_1 був рідним сином покійного ОСОБА_3 в судовому засіданні підтвердили допитані в якості свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що факт родинних відносин як сина та батька між заявником та ОСОБА_3 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , знайшов своє підтвердження і такий факт необхідно встановити.

Беручи до уваги те, що вказаний факт знайшов підтвердження в судовому засіданні і встановлення такого факту має для заявника юридичне значення, оскільки без його встановлення неможливо оформити і отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину, суд вважає, що заяву слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 91, 293-294, 315, 316, 318, 353 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, як сина та батька між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області, актовий запис про смерть №4 від 13.02.2020.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області.

Повне найменування учасників справи:

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 24.12.2001 Новоселицьким РВ УМВС в Чернівецькій області, РНОКПП: НОМЕР_4 ;

Представник заявника - ОСОБА_2 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №327, видане Чернівецькою обласною кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури 28.02.2018, ордер серії СЕ №1011823 від 16.09.2020;

Заінтересована особа - територіальна громада с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області - юридична адреса: с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ - 04418512.

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.10.2020
Номер документу92140765
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —716/1546/20

Рішення від 12.10.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні