Рішення
від 09.09.2020 по справі 155/636/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 155/636/20

Провадження № 2/931/191/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

09 вересня 2020 року смт Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Горохівської районної державної адміністрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, ОСОБА_2 , Печихвостівська сільська рада Горохівського району Волинської області про визнання недійсним розпорядження та державного акту на право власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

15 червня 2020 року з Горохівського районного суду Волинської області на адресу Локачинського районного суду Волинської області надійшли для розгляду матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Горохівської районої державної адміністрації, треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, ОСОБА_2 , Печихвостівська сільська рада Горохівського району Волинської області про визнання недійсним розпорядження органу державної виконавчої влади та державного акту на право власності на земельну ділянку.

В обгрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначає, що вінє членом колишньої селянської спілки "Печихвости" Горохівського району Волинської області та має право на земельну частку (пай) у вищевказаному господарстві. В листопаді 2005 року під час розпаювання земель селянської спілки на зборах пайовиків йому було виділено земельну ділянку під номером НОМЕР_1 .

Ухвалою Горохівського районного суду Волинської області від 18 травня 2007 року у цивільній справі № 2-263-2007 було затверджено мирову угоду, відповідно до якої земельну ділянку під № НОМЕР_1 було передано ОСОБА_3 .

З метою виконання вказаного судового рішення та умов мирової угоди йому було виділено земельну ділянку в іншому місці, що знаходиться на території Печихвостівської сільської ради Горохівського району Волинської області в урочищі "Копань" під номером НОМЕР_2 , яку він обробляє по даний час.

У 2011 році він вирішив оформити право власності на свою земельну ділянку. 03 жовтня 2011 року Горохівською районною державною адміністрацією йому було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, у якому зазначено, що він є власником земельної ділянки площею 1,57 га, яка призначена для ведення особистого селянського господарства та знаходиться на території Печихвостівської сільської ради Горохівського району Волинської під номером НОМЕР_1 . Державний акт видано на підставі розпорядження Горохівської районної державної адміністрації від 31 жовтня 2006 року № 322, де зроблено помилку у його прізвищі, зокрема, зазначено ОСОБА_1 замість ОСОБА_1 .

Зазначений державний акт йому було видано також помилково, оскільки при його видачі не враховано, що земельна ділянка під номером НОМЕР_1 на підставі судового рішення передана ОСОБА_3 . Крім цього, йому стало відомо, що речове право на земельну ділянку під номером НОМЕР_1 на цей час оформлено на ОСОБА_2 , яка є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_3 .

Про помилки, допущені під час винесення розпорядження Горохівської РДА та видачі державного акту, йому стало відомо лише в кінці 2019 року, коли він вирішив присвоїти своїй ділянці кадастровий номер.

Для того, щоб зареєструвати речове право на земельну ділянку під номером НОМЕР_2 на підставі належного йому сертифікату на право на земельну частку (пай) йому необхідно звернутися до Печихвостівської сільської ради Горохівського району Волинської області із заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі. Однак зазначений сертифікат знаходиться в міжрайонному управлінні у Горохівському та Локачинському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, оскільки на підставі сертифікату видано державний акт, що посвідчує його право власності на земельну ділянку під номером НОМЕР_1 .

На його письмове звернення до міжрайонного управління у Горохівському та Локачинському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про повернення йому зазначеного сертифікату він отримав відмову.

Просить визнати недійсним та скасувати розпорядження Горохівської районної державної адміністрації від 31 жовтня 2006 року № 322 в частині затвердження ОСОБА_1 технічної документації по видачі державного акту на право власності на земельну ділянку, видачі йому державного акту на право власності на земельну ділянку, передання йому у приватну власність та виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки під номером НОМЕР_1 .

Крім того, просить визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, виданий 09 жовтня 2011 року Горохівською районною державною адміністрацією.

У судовому засіданні 19 серпня 2020 року представник позивача зазначив, що у позовній заяві помилково зазначено неправильну дату видачі державного акту - 09 жовтня 2011 року, в той час як правильно - 03 жовтня 2011 року. У зв`язку з чим уточнив позовні вимоги в цій частині та просив визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, виданий 03 жовтня 2011 року Горохівською районною державною адміністрацією. Уточнені позовні вимоги підтримав повністю з підстав, зазначених у позовній заяві, просив їх задовольнити. Судові витрати у справі просив залишити за позивачем. У письмовій заяві від 22.07.2020 року представник позивача не заперечував щодо винесення заочного рішення у справі.

Представник відповідача Горохівської РДА у судове засідання не з`явився, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що стверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Про причини неявки суд не повідомив, будь-яких клопотань, заяв, відзиву на позов від нього не надійшло.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Волинській області не з`явився у судове засідання. 12 серпня 2020 року надіслав до суду письмове клопотання про розгляд справи без його участі. Питання щодо вирішення спору залишає на розсуд суду. Окрім того, як вбачається із письмових пояснень від 16 липня 2020 року представник третьої особи зазначив, що Головне управління Держгеокадастру у Волинській області розпоряджається лише земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності в межах Волинської області. Частиною 1 ст. 3 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" встановлено, що підставами для виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради. Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право власності на земельну частку (пай). Окрім того, зазначив, що з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельні ділянки не видаються. Право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась. Подала до суду письмове пояснення, в якому зазначила про те, що її тітці ОСОБА_3 було видано державний акт на земельну ділянку, площею 1,5733 га, кадастровий номер - 720886000:01:004:0059 (ділянка № НОМЕР_1 ), щодо якої виник спір, яка успадкована нею ОСОБА_2 та перебуває в її користуванні на даний час.

Представник третьої особи - Печихвостівської сільської ради Горохівського району у судове засідання не з`явився також, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що стверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Про причини неявки суд не повідомив, будь-яких клопотань, заяв, письмових пояснень від нього не надійшло.

Згідно з ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Зі згоди позивача, а також за одночасного існування вищевказаних умов, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Частиною 1, 2 стаття 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтями 1-3 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" визначено, що право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Судом встановлено, що на підставі рішення Горохівської РДА від 12 листопада 1996 року № 352 ОСОБА_1 - члену селянської спілки "Печихвости " видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0053562 від 02 грудня 1996 року, яким стверджується, що останньому належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності селянської спілки "Печихвости", розміром 2,69 в умовних кадастрових гектарах (а.с. 7).

Рішенням Печихвостівської сільської ради Горохівського району від 01.09.2006 року №3/5 було погоджено виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) взамін сертифікатів жителям сіл Стрільче, Полюхне, Печихвости, м. Горохів згідно схеми розподілу земель на земельні частки (паї) відповідно до списку, що являється додатком № 1 до рішення, до якого був включений ОСОБА_1 , сертифікат серії ВЛ № 0053562, № паю 473 (а.с.13, 95).

19 березня 2007 року ОСОБА_3 було подано позовну заяву до Горохівського районного суду про виділення земельної частки (паю) під відповідним номером земельної частки, відповідно до якої остання просила суд зобов`язати Печихвостівську сільську раду надати їй належну ділянку (пай) за № НОМЕР_1 , що була виділена спочатку розподілу.

18 травня 2007 року Горохівським районним судом Волинської області винесено ухвалу про затвердження мирової угоди у справі № 2-263-2007 за позовом ОСОБА_3 до Печихвостівської сільської ради про виділення земельної частки (паю) під відповідним номером земельної частки. У вказаній справі ОСОБА_1 брав участь як третя особа на стороні відповідача ( а.с.10).

Із змісту вказаної ухвали вбачається, що судом у справі визнано мирову угоду на наступних умовах: Печихвостівська сільська рада виділяє земельну ділянку (пай) № НОМЕР_1 ОСОБА_3 . Третій особі на стороні відповідача ОСОБА_1 ухвалено виділити земельну частку (пай) в місці, що знаходиться найближче від паїв, якими він користується (а.с. 10).

21.07.2009 року на підставі розпорядження Горохівської РДА від 07.07.2009 року № 300 ОСОБА_3 було видано державний акт серії ЯД №340325 на право власності на земельну ділянку, площею 1,5733 га, для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Печихвостівської сільської ради, кадастровий номер 0720886000:01:004:0059, номер ділянки 473 (а.с.80).

13 серпня 2010 року рішенням Горохівського районного суду Волинської області у справі №2-1054-2010, що набрало законної сили, за ОСОБА_2 , яка є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3 , було визнано право власності на спадкове майно, зокрема, на земельну ділянку, площею 1,5733, що належала ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 340325 ( а.с.70-73).

На підставі вказаного рішення суду ОСОБА_2 08 листопада 2010 року було видано державний акт на право власності на земельну ділянку, що розташована на території Печихвостівської сільської ради, площею 1,5733 га, кадастровий номер 0720886000:01:004:0059, для ведення особистого селянського господарства (а.с. 81).

Представник позивача у судовому засіданні зазначив, що на виконання судового рішення та умов мирової угоди ОСОБА_1 було виділено земельну ділянку, що знаходиться на території Печихвостівської сільської ради Горохівського району Волинської області в урочищі "Копань" під номером НОМЕР_2 , яку він обробляє з 2007 року по даний час, правовстановлюючих документів на дану земельну ділянку у нього немає.

Із викопіювання з плану землекористування Печихвостівської сільської ради вбачається, що відповідно до умовних позначень в урочищі "Копань" знаходиться пай під № НОМЕР_2 (а.с.14).

ОСОБА_1 має намір оформити право власності на вказану земельну ділянку. Однак, 03 жовтня 2011 року Горохівською РДА йому було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, що розташована на території Печихвостівської сільської ради, площею 1,57 га, для ведення особистого селянського господарства під номером 473 (а.с. 11).

Державний акт видано на підставі розпорядження Горохівської РДА від 31 жовтня 2006 року № 322. Вказаним розпорядженням вирішено затвердити технічну документацію по видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, видати державні акти на право власності на земельні ділянки, передати їх безплатно у приватну власність та виділити в натурі (на місцевості) громадянам, згідно з додатком до розпорядження, яким є список громадян, яким затверджується технічна документація. Відповідно до даного списку по Печихвостівській сільській раді під №9 зазначений ОСОБА_1 , площа земельної ділянки 1,57 га, державний акт серії ЯБ № 489397 (а.с.12).

Отже, помилково було зазначено прізвище позивача ОСОБА_1 замість ОСОБА_1 .

Як зазначає позивач, про допущені помилки під час винесення розпорядження Горохівської РДА та видачі державного акту позивачу стало відомо лише в кінці 2019 року, коли він вирішив присвоїти своїй ділянці кадастровий номер. Саме тоді з`ясувалось, що він отримав державний акт на земельну ділянку, яка належить іншій особі, а на виділену йому земельну ділянку під номером НОМЕР_2 , яку він обробляє з 2007 року, правовстановлюючих документів у нього немає.

Відповідно до п. 17 розділу Х "Перехідні положення" ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

10 березня 2020 року позивач, звернувшись до відділу у Горохівському районі міжрайонного управління у Горохівському та Локачинському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про видачу йому сертифіката серії ВЛ № 0053562 на ім`я ОСОБА_1 на право на земельну частку (пай), отримав відмову, позаяк взамін сертифіката йому був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397 на ім`я ОСОБА_1 (а.с. 15).

Згідно із ч.1,3 ст. 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; г) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, що пов`язані з правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватись як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. Визнання недійсними державних актів на право власності вважається законним, ефективним та окремим способом захисту та поновлення порушених прав у судовому порядку.

Вказана правова позиція викладена у постанові Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного суду від 10.10.2018 року у справі № 362/884/16-ц, а також у постанові Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 06 лютого 2013 р. у справі № 6-169цс12, в якій Верховний Суд послався на норму ч.1 ст. 155 ЗК України, згідно з якою у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Як встановлено судом, позивачем використано належний йому сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0053562, позаяк земельну частку (пай) було виділено в натурі та йому було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №489397, номер ділянки 473. Однак, як вбачається із розпорядження Горохівської РДА № 322 від 31 жовтня 2006 року, на підставі якого виданий вказаний державний акт, ним передбачено затвердити технічну документацію та видати державний акт не ОСОБА_1 , а ОСОБА_1 .

Крім того, в ході судового розгляду встановлено, що земельна ділянка під номером НОМЕР_1 на підставі судового рішення - ухвали Горохівського районного суду від 18 травня 2007 року виділена іншій особі - ОСОБА_3 , якій було видано державний акт на вказану земельну ділянку, після смерті якої речове право на дану земельну ділянку оформлено на спадкодавця ОСОБА_2 , якій 08.11.2010 року видано державний акт на спірну земельну ділянку та яка фактично користується нею по даний час.

Отже, наявні два державні акти на земельну ділянку за № НОМЕР_1 , площею 1,57 га, що розташована на території Печихвостівської сільської ради Горохівського району, що підтверджують право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Однак, враховуючи помилки у розпорядженні Горохівської РДА від 31.10.2006 року № 322 та ухвалу Горохівського районного суду від 18.05.2007 року у справі № 2-263-2007, державний акт, виданий на ім`я ОСОБА_1 на земельну ділянку № НОМЕР_1 , а також розпорядження, на підставі якого він виданий, необхідно визнати недійсними.

При цьому судом також враховано, що винесення помилкового розпорядження Горохівської РДА від 31 жовтня 2006 року № 322, на підставі якого було видано державний акт серії ЯБ № 489397 від 03 жовтня 2011 року на право власності на земельну ділянку, якою ОСОБА_1 не користується, позбавляє його можливості реалізувати своє право на передачу йому безоплатно у приватну власність взамін сертифіката на право на земельну частку (пай) земельної ділянки, якою він фактично користується.

Враховуючи викладене, cуд дійшов висновку про наявність підстав для визнання недійсним та скасування розпорядження Горохівської районної державної адміністрації від 31 жовтня 2006 року № 322 в частині затвердження ОСОБА_1 технічної документації по видачі державного акту на право власності на земельну ділянку, видачі йому державного акту на право власності на земельну ділянку, передання йому безоплатно у приватну власність та виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки під номером НОМЕР_1 та визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, виданого 03 жовтня 2011 року Горохівською районною державною адміністрацією на ім'я Свірщова В.М., а тому позов підлягає до задоволення повністю.

Керуючись ст. ст. 10-13, 77, 81, 263-265, 280-282 ЦПК України , ст.ст. 152, 155 Земельного кодексу України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним та скасувати розпорядження Горохівської районної державної адміністрації від 31 жовтня 2006 року № 322 в частині затвердження ОСОБА_1 технічної документації по видачі державного акту на право власності на земельну ділянку, видачі йому державного акту на право власності на земельну ділянку, передання йому у приватну власність та виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки під номером НОМЕР_1 .

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 489397, виданий 03 жовтня 2011 року Горохівською районною державною адміністрацією.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Відповідач: Горохівська районна державна адміністрація, адреса: м. Горохів, вул. Шевченка, 17 Волинської області, код ЄДРПОУ 04051365.

Треті особи:

- Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, адреса: м. Луцьк, вул. Винниченка, 67, код ЄДРПОУ - 12345678;

- ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - невідомий;

- Печихвостівська сільська рада Горохівського району Волинської області, адреса: с. Печихвости Горохівського району Волинської області, код ЄДРПОУ - 04335080.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92156789
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним розпорядження та державного акту на право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —155/636/20

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні