Рішення
від 06.10.2020 по справі 460/2631/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/2631/19

Провадження №2/944/541/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.10.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кондратьєвої Н.А

з участю секретаря судового засідання Юрчишина В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яворові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування позову покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Після смерті батька відкрилась спадщина, зокрема і на житловий будинок АДРЕСА_1 , який на день смерті був зареєстрований та належав покійному батьку. 17.06.2014 року вона звернулась із заявою про прийняття спадщини за законом першої черги до державного нотаріуса Новояворівської державної нотаріальної контори. Згідно поданої заяви вона прийняла спадщину та Новояворівською ДНК була заведена спадкова справа. Інші спадкоємці першої черги спадкування - дружина ОСОБА_3 та донька ОСОБА_4 на оформлення спадкових прав не претендують. У зв`язку із відсутністю належно оформлених правовстановлюючих документів, що безспірно підтверджують право власності на житловий будинок їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом першої черги. Тому просить у судовому порядку визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Ухвалою від 31.05.2019 року у справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 06.03.2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач в судове засідання не з`явилась, на адресу суду скерувала заяву про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує в повному обсязі та просить такий задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, жодних заперечень по даному позову не має.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим виконавчим комітетом Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області, актовий запис № 1.

Відповідно до довідки Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області № 307 від 08.05.2019 року житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за померлим ОСОБА_2 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 16.05.2019 року ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі батько зазначено ОСОБА_2 .

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 15.10.1983 року, ОСОБА_5 після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_6 .

Відповідно до ст.16 ЦК України визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів, що підлягають захисту судом.

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1223 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. У разі неприйняття спадщини або в разі відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом право на спадкування одержують спадкоємці за законом.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України встановлено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї (ст. 1268 ЦК України). Для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Статтею 1272 ЦК України, встановлено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

У відповідності до ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 10.04.2019 року.

Позивач у встановлений законом шестимісячний строк звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , однак у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено.

З матеріалів спадкової справи вбачається, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після смерті батька. Окрім ОСОБА_1 спадкоємцями першої черги є дружина померлого - ОСОБА_3 , яка згідно заяви № 343 від 31.07.2014 року від прийняття належної частки в спадщині відмовилась та донька - ОСОБА_4 , яка згідно заяви № 342 від 31.07.2014 року від прийняття належної частки в спадщині відмовилась. Згідно матеріалів спадкової справи інших спадкоємців за законом немає.

Відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює належне оформлення спадкових прав, тому суд вважає, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами у справі, а тому підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1216, 1217, 1218, 1220, 1223, 1268-1270 ЦК України, ст. ст. 2, 81, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу проголошення рішення через місцевий суд до Львівського апеляційного суду. Учасник справи якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , НОМЕР_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Порічанська сільська рада Яворівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 05290770, юридична адреса: с.Поріччя, вул. Шевченка, 1А Яворівського району Львівської області.

Суддя Н.А. Кондратьєва

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92184834
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —460/2631/19

Рішення від 06.10.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Постанова від 06.07.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Постанова від 06.03.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Махаринець Д.Є.

Ухвала від 29.10.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Махаринець Д.Є.

Ухвала від 15.10.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Махаринець Д.Є.

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні