Рішення
від 07.10.2020 по справі 921/164/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07 жовтня 2020 року м. ТернопільСправа № 921/164/20

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопка Ю.О.

при секретарі судового засідання Коник М.М.

Розглянув справу

за позовом Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Тернопільгаз", вул. Чернівецька, 54, м. Тернопіль, 46006

до відповідача Комунального підприємства "Чортків Дім", вул. Сонячна, 7, м. Чортків, Тернопільської області, 48500

про встановлення точки розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.

За участю представників від:

Позивача: адвокат Ловчук Марія Василівна, довіреність №03/2 від 02.01.2020

Відповідача: адвокат Квятковський Дмитро Васильович

Встановив:

В провадженні Господарського суду Тернопільської області знаходиться справа за позовом Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Тернопільгаз" до Комунального підприємства "Чортків Дім", надалі - відповідач про встановлення точки розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 05.03.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 30.03.2020 на 15:30 год.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 19.03.2020 враховуючи запроваджений постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", зі змінами затвердженими постановами Кабінету Міністрів України № 215 від 16.03.2020 та №255 від 02.04.2020, загальнонаціональний карантин, рекомендації Ради суддів України № 9рс-186/20 від 16.03.2020 та розпорядження Господарського суду Тернопільської області № 7-р від 16.03.2020 "Про встановлення режиму роботи Господарського суду Тернопільської області в умовах карантину", згідно з яким суддям рекомендовано розгляд справ призначати (відкладати) за межами строку карантину, встановленого Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020, розгляд справи було перенесено та зазначено, що про дату, час та місце проведення наступного судового засідання, учасників справи буде повідомлено додатково.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 27.05.2020 призначено у справі № 921/164/20 підготовче засідання на 01 липня 2020 на 11:00 год., яке було відкладено на 09.09.2020 на 10:00 год., з підстав викладених у відповідній ухвалі.

Ухвалою від 09.09.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу № 921/164/20 до судового розгляду по суті на 07 жовтня 2020 року.

Представниця позивача позовні вимоги підтримала у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні та поданому відзиві б/н від 23.03.2020 (вх.№2229 від 25.03.2020) проти позовних вимог заперечив та пояснив, позивачем не надано суду жодних доказів, які підтверджують, що ПАТ "Тернопільгаз" є газорозподільним підприємством, яке здійснює діяльність з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ на території міста Тернополя та Тернопільської області, зокрема в м. Чортків. Засновником підприємства є Чортківська міська рада, яка не уповноважувала відповідача у відповідності до тарифів на обслуговування будинків та прибудинкової території здійснювати обслуговування системи газопостачання та газорозподілу в житлові приміщення. До того ж звертає увагу суду на те, що газопостачання не входить до внутрішньо будинкових систем. Відповідач самостійно не може визначати свої повноваження, а тому не вправі погоджувати акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Просить суд врахувати, що у підприємства відсутня посада кваліфікованого працівника, який би здійснював обслуговування системи газопостачання, а у тарифі на обслуговування будинків та прибудинкових територій відсутня стаття витрат на обслуговування систем газопостачання. Також зазначив, що акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін між Оператором ГРМ можуть бути підписані тільки співвласниками будинків.

Представниця позивача в судовому засіданні та у поданій відповіді на відзив №03/712 від 06.04.2020 (вх.№2473 від 08.04.2020) проти доводів відповідача заперечила та пояснила, що товариство на території проведення діяльності є 100 % монополістом з розподілу природного газу, відповідно до Постанови НКРЕ КП від 19.06.2017 року за №815. Також звертає увагу суду на те, що згідно інформації розміщеної на офіційному сайті Чортківської міської ради, предметом діяльності КП "Чортків дім" є обслуговування внутрішньобудинкових мереж, до і яких відноситься система газопостачання, а листом Чортківської міської ради від 24.01.2020 року надано перелік багатоквартирних житлових будинків які передано на баланс КП "Чортків дім".

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, судом встановлено наступне.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу визначені Законом України "Про ринок природного газу" (далі - Закон).

За п.6 ч.1 ст.1 Закону, газорозподільна система - технологічний комплекс, що складається з організаційно і технологічно пов`язаних між собою об`єктів, призначених для розподілу природного газу від газорозподільних станцій безпосередньо споживачам.

Відповідно до ч.1 ст.37 Закону, оператор газорозподільної системи відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання у належному стані та розвиток (включаючи нове будівництво та реконструкцію) газорозподільної системи, якою він користується на законних підставах.

На виконання вимог Закону України "Про ринок природного газу" від 09.04.2015 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийнята постанова від 30.09.2015 №2494, якою затверджений Кодекс газорозподільних систем (далі - КГС).

Відповідно до п. 4 глави 1 розділу І КГС, власник юридична особа, або фізична особа, або фізична особа - підприємець, яка на законних підставах володіє та користується об`єктом, зокрема газовими мережами або об`єктом газорозподільної системи;

межа балансової належності - точка розмежування газових мереж між суміжними власниками газових мереж за ознаками права власності чи користування, на якій відбувається приймання-передача природного газу;

межа експлуатаційної відповідальності сторін - точка розмежування газових мереж за ознакою договірних зобов`язань з експлуатації окремих ділянок або елементів, яка встановлюється на межі балансової належності або за згодою сторін в іншій точці газових мереж.

Згідно п.1 глави 1 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем, експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно Оператори ГРМ.

Пунктом 1 Глави 5 розділу III КГС, межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності між Оператором ГРМ та споживачем (суміжним суб`єктом ринку природного газу) визначається в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, що є невід`ємною частиною договору розподілу природного газу (або у передбачених цим Кодексом випадках технічній угоді про умови приймання-передачі газу ГРМ).

Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін в обов`язковому порядку має містити схему газопроводів з визначенням на них межі балансової належності, точки вимірювання (місця встановлення вузла обліку) та напрямів потоків природного газу.

За відсутності акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін за об`єктами суміжних суб`єктів ринку природного газу (включаючи споживачів) Оператор ГРМ, до/через ГРМ якого підключені зазначені об`єкти, зобов`язаний в установлені законодавством строки здійснити заходи з укладання з їх власниками акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.

Власники (балансоутримувачі, управителі, інші особи ), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки (незалежно від того, є вони споживачами природного газу чи ні), укладають з Оператором ГРМ, до об`єктів газорозподільної системи якого підключені зазначені будинки/гуртожитки, акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Межа балансової належності визначається за ознаками права власності на газові мережі чи окремі її елементи. Межа експлуатаційної відповідальності встановлюється на межі балансової належності, але за домовленістю сторін може не збігатися з межею балансової належності, про що має бути зазначено в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін (п.2. гл.5 розділу III Кодексу газорозподільних систем).

Відповідно до п.14 ч.1 ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Зважаючи, що Чортківська міська рада листом №01-12/103 від 24.01.2020 надала позивачу список будинків, які знаходяться на балансі КП "Чортків дім" відповідно управителем будинку за вказаними адресами в розмінні абз. 4 п. 1 глави 5 розділу III Кодексу ГРМ є Комунальне підприємство.

На виконання вимог КГС, позивач звернувся до Комунального підприємства з листами №303 від 19.03.2019 та №43 від 03.02.2020 щодо підписання актів розмежування балансової належності.

Натомість відповідач листами №98 від 12.04.2019 та №26 від 11.02.2020 повідомив, що згідно штатного списку працівників підприємства посада працівника який відповідатиме за систему газопостачання та газорозподілу не передбачена, а тому не може прийняти систему газопостачання будинків на обслуговування. Також зазначив, що не є балансоутримувачем а обслуговуючою організацією. Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін може бути підписаний тільки за згоди власників квартир.

Таким чином, відповідач не виконав свого обов`язку передбаченого Пунктом 1 Глави 5 розділу III КГС щодо укладення з Оператором ГРМ актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені.

Доводи відповідача судом до уваги не приймаються, так як відповідно до абз.5 ч.З ст. 10 ЗУ "Про Житлово-комунальні послуги", кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території враховує обов`язковий перелік робіт (послуг) , який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства, а також періодичність виконання (надання) робіт (послуг) з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.07.2018 року №190, затверджений обов`язковий перелік робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території. До переліку таких робіт входить і обслуговування внутрішньобудинкових систем, зокрема і газопостачання.

Не приймаються також і доводи відповідача про відсутність у штаті підприємства відповідного працівника, так як відповідно до глави 1 Розділу 3 Кодексу ГРС, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками/особою, уповноваженою на це співвласниками, і суб`єктом, що має право на виконання таких робіт .

У відповідності до ч.1 ст.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами (ч.2 ст.73 ГПК України).

Частиною 1 ст. 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приписами ст. 79 ГПК України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Пунктами 1, 2 ст. 86 ГПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

На підставі викладеного, враховуючи порушення умов договору з боку відповідача, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 46, 73-79, 86, 129, 194, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Встановити точку розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності Комунального підприємства "Чортків Дім" (код 35126731), Тернопільська області, м.Чортків, вул. Сонячна, 7 відповідно до актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності №№ 17/62-130.

Сторони мають право оскаржити це рішення до Західного апеляційного господарського суду через господарський суд Тернопільської області протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення складено 13 жовтня 2020 року.

Суддя Ю.О. Чопко

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92193711
СудочинствоГосподарське
Сутьвстановлення точки розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін

Судовий реєстр по справі —921/164/20

Постанова від 20.04.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 09.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 05.01.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Рішення від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні