Рішення
від 05.10.2020 по справі 554/3994/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 05.10.2020 Справа № 554/3994/19

Провадження № 2/554/818/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2020 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді - Троцької А.І.,

при секретарі - Зайцевій Я.А.,

за участю представника позивача - Прохур Н.І.,

представника відповідача - Запара А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір про визнання установчих зборів такими, що не відбулися та визнання недійсними рішень загальних зборів від 06.06.2016 року,-

ВСТАНОВИВ:

У травні 2019 року позивач звернувся в суд з позовом в якому просив: визнати такими, що не відбулися, установчі збори Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір 06 червня 2016 р.; визнати недійсним рішення, викладене в протоколі установчих зборів ОСББ Калиновий двір 06 червня 2016 р. щодо 1) Вибори голови та секретаря установчих зборів, 2) Створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та затвердження його назви, 3) Затвердження Статуту у запропонованій редакції, 4)Вибори правління ОСББ, 5) Вибори Голови правління ОСББ, 6) Вибори ревізійної комісії, 7) Про уповноваження представника установчих зборів для державної реєстрації об`єднання, 8) Про затвердження кошторису витрат на утримання будинку та прибудинкової території і розміру внесків ; стягнути з відповідача судові витрати в сумі 768, 40 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначав, що в будинку за адресою АДРЕСА_1 на установчих зборах від 06.06.2016 року, було прийнято рішення про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір . Від 18.07.2016 р., була проведена державна реєстрація ОСББ Калиновий двір та присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 40663795. Редакцію Статуту ОСББ Калиновий двір було затверджено установчими зборами співвласників від 06.06.2016 р. Вважає, протокольне рішення ОСББ Калиновий двір від 06.06.2016 року не дійсним та таким, що підлягає скасуванню з наступних підстав. Згідно протоколу від 06.06.2016 року на зборах були присутні власники квартир та нежитлових приміщень. В багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_1 немає жодного нежитлового приміщення, що належить фізичним або юридичним особам. Згідно додатку № 1 на початок загальних зборів були присутні 64 осіб, а фактично на початок зборів були присутні 23 особи. Жоден з мешканців будинку не одержав повідомлення, що направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). На дверях в під`їзди висіли оголошення про дату та час проведення зборів, які були вивішені за тиждень до початку установчих зборів. В оголошені вказувалось, що установчі збори скликаються ініціативною групою без зазначення прізвищ складу ініціативною групою. Додаток № 1 протоколу підписаний членами ініціативної групи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 . По перше позивач не підписувала додаток № 1, по друге не зрозуміло хто від Імені ініціативної групи скликав установчі збори, так як ініціативна група у складі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 оголошення не вивішували та установчі збори не скликали. На початок установчих зборів з`ясувалось, що збори скликав від імені ініціативної групи ОСОБА_5 мешканець квартири в„–25 , але як вбачається зі списку співвласників житлових та нежитлових приміщень, зареєстрованих для участі в установчих зборах ОСББ, від 06.06.2016 року (додаток № 1 до протоколу) по квартирі в„– 25 зареєструвалась та підписувала всі додатки до протоколу ОСОБА_6 . Отже. порядок скликання установчих зборів ОСББ не відповідає вимогам ст. 6З ЗУ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , оскільки збори не можуть бути ініційовані ініціативною групою у складі 1 особи, яка не є співвласником багатоквартирного будинку. На всіх підписних листах протоколу установчих зборів ОСББ Калиновий двір від 06.06.2016 року стоїть підпис позивача, який є підробленим, вона вищевказаний протокол не підписувала. Під час проведення установчих зборів ОСББ Калиновий двір 06.06.2016 р. були присутні 23 співвласника, а не 64 як зазначено в додатку № 1. Таким чином не набиралось встановленої кількості голосів за або проти для прийняття рішення, так як для прийняття рішення необхідно більше половини від загальної кількості голосів співвласників.

Ухвалою Октябрського районного суду м.Полтави від 13 травня 2019 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

08.07.2019 року до суду надійшов відзив ОСББ Калиновий двір в якому представник відповідача просив відмовити у задоволенні позову. Зазначав, що 06.06.2016 в будинку за адресою АДРЕСА_1 були проведені установчі збори, де співвласниками квартир було прийнято рішення про створення ОСББ Калиновий двір , про що свідчать підписи співвласників квартир у протоколі установчих зборів та 18.07.2016 р. була проведена державна реєстрація державним реєстратором у реєстраційній службі управління юстиції і присвоєно ОСББ Калиновий двір ідентифікаційний код юридичної особи 40663795. Для створення об`єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень, підставою для проведення установчих зборів було проведене засідання ініціативної групи від 20 квітня 2016 р., на якому було прийняте рішення створити ініціативну групу із скликання і проведення установчих зборів ОСББ за адресою: АДРЕСА_1 , на якому були присутні співвласники багатоквартирного будинку у складі: ОСОБА_4 , власник квартири в„–77 ; ОСОБА_3 , власниця квартири в„–90 ; ОСОБА_2 , власниця квартири в„–86 . Голосували всі За - одноголосно. Повідомлення співвласників житлових та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_6 про проведення установчих зборів 06.06.2016 р. ініціативною групою було проведено згідно вимог статті 6 ЗУ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і тому твердження позивача, про те, що жоден з власників будинку не був повідомлений про проведення установчих зборів, є безпідставним та таким, що не має доказів. У зв`язку з тим, що на момент установчих зборів в будинку знаходилось 3 неприватизовані квартири, був попереджений виконавчий комітет Полтавської міської ради, яка представляє інтереси територіальної громади міста. Посилаючись на судову практику у задоволенні позову просив відмовити.

11 липня 2019 року позивачем надана відповідь на відзив. Вказувала, що у відзиві відповідач не спростував доводів позовної заяви.

30 липня 2019 року представником відповідача надані запереченні, де зазначає, що аргументи позивача не можуть бути безумовною підставою для задоволенні позову.

В судовому засіданні представник позивача - адвокат Прохур Н.І. позовні вимоги підтримала у повному обсязі та наполягала на їх задоволенні посилаючись на підстави наведені у ньому.

Представник відповідача просив відмовити у задоволенні позву з підстав зазначених у відзиві.

Суд, заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, встановивши відповідні обставини і визначивши відповідні до них правовідносини, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Встановлено, що ОСОБА_2 з 2014 року є співвласником квартири АДРЕСА_7 на підставі свідоцтва про право власності на спадщину. Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав володіє на праві спільної сумісної власності 1/2 частиною квартири. ( а.с.75).

Ініціативна група у складі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 06.06.2016 року організувала установчі збори мешканців будинку за адресою АДРЕСА_1 , що вбачається із повідомлення про проведення зборів та протоколу засідання ініціативної групи ( а.с.121-122, 123).

На порядок денний було винесено такі питання:

1.Вибори голови та секретаря установчих зборів.

2.Створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та затвердження його назви.

3.Затвердження Статуту у запропонованій редакції.

4.Вибори правління ОСББ.

5.Вибори Голови правління ОСББ.

6.Вибори ревізійної комісії.

7.Про уповноваження представника установчих зборів для державної реєстрації об`єднання.

8.Про затвердження кошторису витрат на утримання будинку та прибудинкової території і розміру внесків.

06 червня 2016 року відбулись установчі збори об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір , розташований за адресою АДРЕСА_1 , про що був складений відповідний протокол № 1. (а.с.11-16).

У протоколі зазначено, що на зборах були взяли участь особисто та /або через представників співвласники в кількості 64 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку.

Так, головою зборів було вибрано ОСОБА_7 співвласника квартири в„– 86 , секретарем зборів - ОСОБА_5 , співвласника квартири в„– 25 . Створено ОСББ Калиновий двір . Затверджено Статут. Обрано правління ОСББ у складі 7 осіб. Головою ОСББ було обрано ОСОБА_5 . Обрано ревізійну комісію у складі 3 осіб. Уповноважено ОСОБА_5 бути представником установчих зборів у здійсненні державної реєстрації об`єднання та Статуту. Затверджено кошторис витрат на утримання будинку.

18 липня 2016 року новостворене об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір було зареєстроване та внесено в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, запис №15881020000015580 ( а.с.87).

Відповідно до статті 385 ЦК України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.

Закон України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Вищезазначений Закон визначає об`єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Згідно з ч.ч. 2, 3, 4 ст.6 цього Закону для створення об`єднання скликаються установчі збори, скликання яких здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Вищевказана норма імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників, по-перше, форма повідомлення обов`язково письмова; по-друге, повідомляється кожен власник; по-третє, таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). Закон передбачає повідомлення кожного власника, а не лише тих власників, кількість яких достатня для кворуму на установчих зборах.

Згідно з ч.8 ст.6 Закону кожний власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності.

Наказом Мінрегіонбуду Про затвердження форми протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку № 203 від 25 серпня 2015 року затверджено певну форму протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку, яким також передбачено обов`язкове зазначення в протоколі зборів співвласників даних щодо документу, який підтверджує право власності особи, яка ставить підпис як співвласник будинку.

Протокол №1 та Додаток №1до протоколу № 1 містять посилання, що ОСОБА_5 є співвласником квартири в„– 25 .

Разом із тим, у Додатках №2,3,4,5,6,7,8,9 до протоколу №1 зазначено, що власником квартири в„– 25 є ОСОБА_8 ( а.с.20-53).

Крім того, як вбачається із затвердженого на цих зборах Статуту ОСББ Калиновий двір , а саме пункту 6 розділу ІІІ, у загальних зборах мають право брати участь усі співвласники. Інтереси співвласника, який особисто не бере участі в зборах, може представляти його представник, який у такому разі має право голосувати від імені такого співвласника. Голосування від імені співвласника представником здійснюється у порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства України.

Пунктом 1 розділу V Статуту, зокрема, визначено, що співвласник має право брати участь в управлінні об`єднанням у порядку, визначеному Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і Статутом об`єднання; обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання.

Відповідно до ст. 6 Закону України від 14.05.2015 року № 417-VII Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку співвласники багатоквартирного будинку мають право брати участь в управлінні будинком особисто або через представника. Реалізація співвласниками своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Ч. 2 ст. 13 ЦК України встановлено, що при здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватись від дій, які б могли порушувати права інших осіб.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів в спростування зазначених позивачем обставин, тому суд не вбачає підстав вважати, що установчі збори відбулись з урахуванням вимог ст. 6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Таким чином встановлено, що 06.06.2016 року на установчих зборах об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір , розташованого за адресою АДРЕСА_1 , всупереч вимогам закону, приймав участь та був обраний головою не співвласник однієї із квартир, тому збори слід визнати такими, що не відбулися.

Стосовно позовних вимог щодо визнання недійсними рішення, викладених у протоколі установчих зборів ОСББ Калиновий двір від 06.06.2016 року , то суд вважає, що вони є похідними і відповідно теж підлягають задоволенню враховуючи підстави задоволення позовних щодо визнання установчих зборів такими що не відбулися.

За змістом ч.1ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12, 13, 81,259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір про визнання установчих зборів такими, що не відбулися та визнання недійсними рішень загальних зборів від 06.06.2016 року - задовольнити.

Визнати такими, що не відбулися, установчі збори Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір 06 червня 2016 р.

Визнати недійсним рішення, викладене в протоколі установчих зборів ОСББ Калиновий двір 06 червня 2016 р. щодо 1) Вибори голови та секретаря установчих зборів, 2) Створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та затвердження його назви, 3) Затвердження Статуту у запропонованій редакції, 4)Вибори правління ОСББ, 5) Вибори Голови правління ОСББ, 6) Вибори ревізійної комісії, 7) Про уповноваження представника установчих зборів для державної реєстрації об`єднання, 8) Про затвердження кошторису витрат на утримання будинку та прибудинкової території і розміру внесків .

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Калиновий двір на користь ОСОБА_2 судові витрати в сумі 768 грн. 40 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_7 .

Представник позивача: ОСОБА_9 , адреса: АДРЕСА_9 .

Відповідач: ОСББ Калиновий двір , адреса: вул.І.Мазепи, 22, м.Полтава.

Представник відповідача: Запара Андрій Олександрович, адреса: АДРЕСА_10 .

Повний текст рішення виготовлено 15.10.2020 року.

Суддя Октябрського

районного суду м.Полтави Троцька А.І.

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92205935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/3994/19

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні