Ухвала
від 15.10.2020 по справі 686/21211/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/21211/20

Провадження № 1-кс/686/12584/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2020 року м.Хмельницький

Слідчий суддяХмельницького міськрайонногосуду Хмельницькоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,слідчого ОСОБА_3 ,розглянувши взалі судуу м.Хмельницькому клопотаннязаступника начальникавідділу слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вХмельницькій області ОСОБА_3 про наданнядозволу напроведення обшукуу кримінальномупровадженні № 62020240000000127,

ВСТАНОВИВ:

15.10.2020 року заступник начальникавідділу слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вХмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в Управлінні торгівлі Хмельницької міської ради за адресою: м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88 з метою відшукання і вилучення: договору №007 від 10.10.2017 про будівельні роботи по влаштуванню ринку укладеного між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Мар`єта» (ЄДРПОУ 41227724); договору від 22.06.2018 укладеного між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Гранд Дорбуд» (ЄДРПОУ 37673819); договору №10.10.2017 від 10.10.2017 укладеного між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Нова Технологія» (ЄДРПОУ 40209437); договорів: №6 від 06.11.2018, №2 від 11.06.2018, №3 від 10.07.2018, №4 від 12.07.2018, №5 18.09.2018 укладених між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Комунпостачсервіс» (ЄДРПОУ 14147563) на виконання робіт, а також усіх документів на підставі яких вище вказані договори між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Гранд Дорбуд», ТОВ «Мар`єта», ТОВ «Нова Технологія», ТОВ «Комунпостачсервіс» укладені та виконані, а саме: додаткових угод, довідок про вартість виконаних будівельних робіт та актів приймання виконаних будівельних робіт; проектно-кошторисної документації; експертних звітів; договорів та документів щодо виконання авторського та технічного нагляду; декларацій про початок виконання будівельних робіт та готовності до експлуатації; іншої проектно-кошторисної документації, первинної звітної документації з будівництва, ремонту, реконструкції; платіжних доручень, квитанцій, виписок по рахунках, в яких відображено здійснення оплати за виконанні роботи (наданні товари, послуги); первинних бухгалтерських документів, регістрів бухгалтерського синтетичного та аналітичного обліку, у тому числі оборотно-сальдові відомості, по рахунках бухгалтерського обліку, в яких відображено облік робіт (наданих товарів, послуг), у тому числі розрахунки із підрядчиками, товаро-транспортні накладні, платіжні доручення та ніші документи, в яких відображено відомості щодо придбання сировини, продукції товарів чи надання послуг (товарів, робіт), чорнової бухгалтерії щодо діяльності МКП «Ринок - Ранковий» та звіту з інформаційних послуг щодо стану бухгалтерського обліку за 2018 рік, проведеного ПП «Вікторія Аудит».

В обґрунтуванняданого клопотаннязазначено, що на території м. Хмельницького діє організована групапід керівництвом заступника Хмельницького міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади ОСОБА_4 , члени якої причетні до привласнення та розтрати майна та грошових коштів, які перебувають у їх віданні.

У межах своїх функціональних повноважень та повноважень, наданих чинним законодавством ОСОБА_4 серед інших спрямовує, координує і контролює роботу: управління торгівлі; міського комунального підприємства «Ринок «Ранковий» та інших комунальних ринків;комісії для проведення інвентаризації об`єктів торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування на ринках, торгових майданчиках та торгових рядах усіх форм власностім. Хмельницького.

В дану організовану групу входять заступник директора МКП-Ринок «Ранковий» ОСОБА_5 та посадові особи підрядних організацій, які виконували роботи та постачали товари за бюджетні кошти.

Так 10.10.2017 року між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Нова Технологія» в особі директора ОСОБА_6 , було укладено договір на закупівлю транспортного засобу SchmidtSwingo 200на суму 784000,00 грн. Договір рахується виконаним та оплата за нього здійснена, однак вказаний транспортний засіб SchmidtSwingo 200було придбано в Польщі, за значно меншу суму, при чому дана машина перебувала в неробочому стані.

- 22.06.2018 року між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Грант Дорбуд» в особі директора ОСОБА_7 , було укладено договір на проведення робіт по влаштуванню дорожнього покриття по вул. Геологів, 13/1 в м. Хмельницькому на суму 499 999, 98 грн. Договір рахується виконаним та оплата за нього здійснена, хоча по суті роботи по влаштуванню дорожнього покриття були зведені до проведення «ямкового ремонту» двох м2 дорожнього покриття.

- 10.10.2017 року між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Мар`єта» (код ЄДРПОУ 41227724) в особі директора ОСОБА_8 укладено договір №007 «Роботи по влаштуванню ринку по пров. Гвардійському №21 м. Хмельницького», сума договору складає 700000 тис. грн. Договір рахується виконаним та оплата за нього здійснена, хоча роботи виконанні не в повній мірі. За оперативною інформацією ТОВ «Мар`єта» є підконтрольна заступнику міського голови ОСОБА_4 та створена з метою отримання прибутку незаконним шляхом.

- протягом 2018 років між МКП-Ринок «Ранковий» та ТОВ «Комунпостачсервіс» в особі директора ОСОБА_9 укладено шість договорів на роботи по влаштуванню контейнерів на ринку. Загальна сума договорів складає 1 365 091 грн. Договори рахуються виконаними та оплати здійсненні в повній мірі, хоча роботи виконанні по завищеним цінам та не в повній мірі. Крім того, отримано інформацію, що встановлення торгових контейнерів відбувалось за рахунок фізичних осіб підприємців, які орендують торгові площі на ринках та працівників комунального підприємства за вказівкою заступника директора МКП «Ринок Ранковий» ОСОБА_5 в по за робочий час.

Своїми діями вищевказані особипривласнили з бюджету міста Хмельницького більше 1000000 грн. та надалі продовжують вчиняти привласнення бюджетних коштів.

В ході подальшого слідства встановлено, що до вищевказаного злочину також причетні посадові особи Управління торгівлі Хмельницької міської ради, в яких може зберігатися чорнова бухгалтерія щодо діяльності МКП «Ринок - Ранковий» та звіт з інформаційних послуг щодо стану бухгалтерського обліку за 2018 рік, проведений ПП «Вікторія Аудит», у якому підтверджується привласнення бюджетних коштів та шляхи прикривання злочину.

Також встановлено, що заступник Хмельницького міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади ОСОБА_4 являється кумом заступника директора МКП-Ринок «Ранковий» ОСОБА_5 , який в свою чергу є чоловіком начальника управління торгівлі Хмельницької міської ради ОСОБА_10 .

Управління торгівлі Хмельницької міської ради зареєстроване та розташоване за адресою м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88.

У зв`язку з викладеним є достатні підстави вважати, що оригінали документів, щодо взаємовідносин з ТОВ «Нова Технологія», ТОВ «Грант Дорбуд», ТОВ «Мар`єта» та ТОВ «Комунпостачсервіс» з придбання товарно-матеріальних цінностей та виконання робіт, а саме: проектно-кошторисна документація; експертні звіті, дослідження, висновки експертів, експертизи; договори та додатки до них; акти приймання-передачі виконаних робіт та поставлених товарів, довідки, рахунки, акти, накладні, виписки, первинні бухгалтерські документи, чорнова бухгалтерія щодо діяльності МКП «Ринок - Ранковий» та звіт з інформаційних послуг щодо стану бухгалтерського обліку за 2018 рік, проведений ПП «Вікторія Аудит» та ін., знаходяться в Управлінні торгівлі Хмельницької міської ради, м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88. Зазначені речі та документи можуть бути доказами під час судового розгляду і мають значення для досудового розслідування.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність проведення обшуку в Управлінні торгівлі Хмельницької міської ради, м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88, з метою відшукання та вилучення вищевказаних речей та документів.

Доступ до вказаних речей і документів у добровільному порядку, або за допомогою інших слідчих дій отримати неможливо, оскільки це призведе до розголошення таємниці досудового розслідування, знищення і приховування предметів злочину та речових доказів у ньому. Крім того встановлено, що у своїй протиправній діяльності члени злочинної групивикористовують методи конспірації, а витік інформації про наміри органу досудового розслідування у вилученні вищевказаних речей та документів негативно позначиться на якості зібраних доказів злочинної діяльності останніх.

Відповідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №227467011 від 09.10.2020 земельна ділянка та приміщення за адресою: м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88 належать Хмельницькій міській раді».

Заслухавши слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступних висновків.

Згідно з п. 4-8 ч. 3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук, слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, окрім іншого, повинно містити підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як поясниву судовомузасіданні слідчий,частина документів,а саме:договір №007від 10.10.2017про будівельніроботи повлаштуванню ринку,укладений міжМКП-Ринок«Ранковий» таТОВ «Мар`єта»(ЄДРПОУ41227724);договір від22.06.2018укладений міжМКП-Ринок«Ранковий» таТОВ «ГрандДорбуд» (ЄДРПОУ37673819);договір №10.10.2017від 10.10.2017укладений міжМКП-Ринок«Ранковий» таТОВ «НоваТехнологія» (ЄДРПОУ40209437);договори №6від 06.11.2018,№2від 11.06.2018,№3від 10.07.2018,№4від 12.07.2018,№518.09.2018,укладені міжМКП-Ринок«Ранковий» таТОВ «Комунпостачсервіс»(ЄДРПОУ14147563)на виконанняробіт,а такожчастина іншихдокументів напідставі якихвище вказанідоговори міжМКП-Ринок«Ранковий» таТОВ «ГрандДорбуд»,ТОВ «Мар`єта»,ТОВ «НоваТехнологія»,ТОВ «Комунпостачсервіс»укладені тавиконані,зокрема додатковіугоди,довідкипро вартістьвиконаних будівельнихробітта актівприймання виконанихбудівельних робіт, платіжні доручення,квитанції,виписки порахунках,в якихвідображено здійсненняоплати завиконанні роботи(наданнітовари,послуги); товаро-транспортні накладні були отримані слідчим в ході виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів у їх володільця - МКП-Ринок «Ранковий».

З поданого клопотання та з долучених до матеріалів клопотання доказів не вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які планується відшукати, перебувають у володінні саме Управління торгівлі Хмельницької міської ради за адресою: м. Хмельницький, вулиця Грушевського, буд. 88 та що до вказаного злочину причетні посадові особи Управління торгівлі Хмельницької міської ради. Вказані обставини фактично обґрунтовуються лише рапортом оперативного працівника, який, за відсутності інших доказів, не є достатньою підставою для їх підтвердження, у зв`язку із чим подане клопотання є необґрунтованим. Також відсутні будь-які докази того, що в Управлінні торгівліХмельницької міськоїради можезберігатися чорновабухгалтерія щододіяльності МКП«Ринок -Ранковий» тазвіт зінформаційних послугщодо станубухгалтерського облікуза 2018рік,проведений ПП«Вікторія Аудит». Окрім того, на думку слідчого судді слідчим не вичерпані всі можливості щодо витребування вказаного звіту зокрема в ПП «Вікторія Аудит» в порядку ст. 93 КПК України або шляхом отримання тимчасового доступу до речей та документів.

За таких обставин, враховуючи надані матеріали, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенніклопотання заступниканачальника відділуслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Хмельницькійобласті ОСОБА_3 про наданнядозволу напроведення обшукуу кримінальномупровадженні № 62020240000000127, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 16.10.2020 року.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92253143
СудочинствоКримінальне
Сутьнаданнядозволу напроведення обшукуу кримінальномупровадженні № 62020240000000127

Судовий реєстр по справі —686/21211/20

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні