Рішення
від 19.10.2020 по справі 340/4107/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/4107/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Сагуна А.В. розглянувши за правилами спрощеного (письмового) позовного провадження справу за позовною заявою Громадської організації "Народне коло" до Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради" про визнання протиправними та зобов`язання вчинити дій, -

ВСТАНОВИВ:

Громадська організація "Народне коло" звернулось до суду з позовною заявою, в якій просить:

- визнати протиправними дії Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради", адреса: 25011, м. Кропивницький, вул. Ялтинська, 1, ЄДРПОУ: 01994959) - щодо ненаданням інформації на запити на отримання публічної інформації ГО "Народне Коло" №87 від 26.08.2020 року;

- зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради", адреса: 25011, м. Кропивницький, вул. Ялтинська, 1, ЄДРПОУ: 01994959) протягом п`яти днів з дня проголошення рішення суду надати відповідь на запит на отримання публічної інформації №87 від 26.08.2020 року (Надати засвідчені копії відомостей на виплату заробітної плати генерального директора КНП "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради" за 2019-2020 роки включно) згідно Закону України "Про доступ до публічної інформації", в повному обсязі.

Також просить зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради", адреса: 25011, м. Кропивницький, вул. Ялтинська, 1, ЄДРПОУ: 01994959) подати у строк п`ять днів з моменту набрання рішенням у даній справі законної сили, звіт про виконання судового рішення.

В обґрунтування вимог позивач зазначив, що відповідачем протиправно не надано на інформаційний запит від 26.08.2020, що направлений на електрону пошту кооd_hеаlth@ukг.nеt, відповіді у строк встановлений Законом та не здійснено належним чином реєстрації документів (запиту).

Представником відповідача надано відзив на позовну заяву, в якому просив відмовити в задоволені вимог зазначивши, що згідно з даних електронної пошти КНП Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради (кооd_hеаlth@ukг.nеt) за період з 26.08.2020 року по 27.08.2020 року, жодних відправлень з адреси ГО Народне коло (gonarondnekolo@gmail.com) протягом вказаного періоду на адресу відповідача не надходило.

У відповідності до п.3 ч.6 ст.12 КАС України дана справа є справою незначної складності, та згідно ст.ст.257, 263 розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Позивач, в обґрунтування вимог, зазначає, що 26.08.2020 направив на електрону пошту відповідача кооd_hеаlth@ukг.nеt запит про надання публічної інформації №87 від 26.08.2020, в якому просив: надати інформацію - засвідчені копії відомостей на виплату заробітної плати генерального директора КНП Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради за 2019-2020 роки включно; надати запитувану інформація в електронному вигляді на електрону адресу gonarondnekolo@gmail.com , а також в письмовому вигляді на адресу: а/с 7/41, м. Кропивницький, 25006, в термін передбачений ч.1 ст.20 Закону України "Про доступ до публічної інформації"; інформацію надати за підписом генерального директора (а.с.4).

На підтвердження обставин направлення відповідачу запиту про надання публічної інформації №87 від 26.08.2020 позивачем надано скріншот електронної пошти в на якому міститься запис "кому: кооd_hеаlth; 26 авг.; доброго дня, файл во вкладені; файл №87 від 26.08.2020 (а.с.5).

Представником відповідача надано до суду скріншоти електронної пошти КНП Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради (кооd_hеаlth@ukг.nеt) за період з 26.08.2020 року по 27.08.2020 року (а.с.16), витяг з журналу реєстрації вхідної кореспонденції КНП Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради за період 26.08.2020 року по 31.08.2020 року (а.с.14), згідно яких відправлень з адреси ГО Народне коло (gonarondnekolo@gmail.com) протягом вказаного періоду на адресу відповідача не надходило.

Суд зазначає, що предметом доказування у данні справі є обставини отримання відповідачем запиту позивача про надання публічної інформації №87 від 26.08.2020 та не надання відповіді на зазначений запит.

Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень визначає Закон України Про доступ до публічної інформації від 13.01.2011 року № 2939-VI (далі - Закон № 2939).

Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб`єктами владних повноважень своїх обов`язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом (ст. 1 Закону).

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону № 2939 доступ до інформації забезпечується, зокрема, шляхом надання інформації за запитами на інформацію.

За змістом вимог ч. 1-4 ст. 19 Закону № 2939 запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запит може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

Розпорядниками інформації є суб`єкти владних повноважень - органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб`єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов`язковими для виконання (ч. 1 ст. 13 Закону № 2939).

Нормою ч.4 ст. 13 Закону № 2939 визначено, що усі розпорядники інформації незалежно від нормативно-правового акта, на підставі якого вони діють, при вирішенні питань щодо доступу до інформації мають керуватися цим Законом.

Згідно з частинами 1, 4 статті 20 Закону №2939-VІ розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту.

У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту.

Аналізуючи вищенаведені норми, суд зазначає, що будь-яка особа має право звернутися із запитом на інформацію до розпорядника інформації у письмовій формі чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача, а розпорядник повинен надати відповідь на запит не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з ч. 2 ст. 73 КАС України передбачено, що предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Водночас, на підставі ч. 2 ст. 74 КАС України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Суд зазначає, що наданий позивачем скріншот електронної пошти (а.с.5) не містить доказів отримання відповідачем запиту про надання публічної інформації №87 від 26.08.2020.

Відповідачем отримання даного запити та його реєстрація заперечується (а.с.15-16).

Отже, матеріалами справи не підтверджується порушення відповідачем 1 статті 20 Закону №2939-VІ в частинні не надання відповідачем відповіді на запит на інформацію не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту, а тому в задоволенні позовних вимог належить відмовити.

Судових витрат, які б підлягали стягненню на користь сторін, відповідно до ч.1 ст. 139 КАС України, судом не встановлено.

Керуючись ст.ст.2, 72-77, 139, 243-246, 255, 295, пунктом 15 частини першої розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовної заяви Громадської організації "Народне коло" (вул. Солдатська, буд.2а, кв.2, м. Кропивницький, 25006, адреса для листування: а/с 7/41, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ 38660250) до Комунального некомерційного підприємства "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради" (вул. Ялтинська, 1, м. Кропивницький, 25011, код ЄДРПОУ 01994959) про визнання протиправними та зобов`язання вчинити дій відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Третього апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення за правилами, встановленими ст.ст.293, 295 - 297 КАС України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду А.В. Сагун

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено19.10.2020
Номер документу92258347
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та зобов`язання вчинити дій

Судовий реєстр по справі —340/4107/20

Постанова від 23.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 10.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Рішення від 19.10.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні