Ухвала
від 13.10.2020 по справі 490/7258/19
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 490/7258/19

н\п 2-зз/490/24/20

Центральний районний суд м. Миколаєва

УХВАЛА

13 жовтня 2020 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Черенкової Н.П.

секретаря - Янкевич В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєві цивільну справу за клопотанням представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Медюк Олени Василівнипро скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі №490/7258/19 за позовом Фермерського господарства Кінбурн до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення 375 000 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2019 року Фермерське господарство Кінбурн звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення в солідарному порядку 375 000 грн., в зв`язку з невиконанням зобов`язань за договором №8 від 04.09.2018 року ( п.п.5.4,5.5).

Ухвалою Центрального районного суду м. Миколаєва від 11.10.2019 року заяву адвоката позивача Фермерського господарства Кінбурн Климовича А.В. про забезпечення позову - задоволено. Накладено обтяження у вигляді арешту на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Рішенням Центрального суду м. Миколаєва від 15.06.2020 року, постановленим під головуванням судді Черенкової Н.П., позовні вимоги Фермерського господарства Кінбурн до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення 375 000 грн. - задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у солідарному порядку на користь Фермерського господарства Кінбурн 375 000 грн., а також витрати по сплаті судового збору в сумі по 2 812,50 грн. з кожного.

Постановою Миколаївського апеляційного суду від 16.09.2020 року рішення Центрального районного суду м. Миколаєва від 15.06.2020 року в частині вимог ФГ "Кінбурн" до ОСОБА_1 про стягнення позики та штрафу за договорами скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні цих вимог. В іншій частині рішення суду залишено без змін.

05.10.2020 року представник відповідача ОСОБА_1 - адвокат Медюк О.В. звернулася до суду з заявою про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі №490/7258/18 у вигляді обтяження арешту на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності відповідачу - ОСОБА_1 .

Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 07.10.2020 р. головуючим по справі визначено суддю Черенкову Н.П.

Матеріали клопотання та справа № 490/7258/19 передані судді Черенковій Н.П. 09.10.2020 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

У відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України , суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

У відповідності до ч. 1 ст. 37 ЦПК України суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження у справі.

Згідно ч. 1 ст. 258 ЦПК України судовими рішеннями є ухвали, рішення, постанови, судові накази.

Частиною 1 статті 39 ЦПК України передбачено, що за наявності підстав, зазначених у статтях 36 , 37 і 38 цього Кодексу , суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Статтею 40 ЦПК України передбачено, що питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Згідно ч.1 ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Кожна людина має право на справедливий і відкритий розгляд справи незалежним і безстороннім судом… (ст. 6 Європейська Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод).

Незалежність судів є прерогативою (привілеєм), що надається не на користь власних інтересів суддів, а на користь забезпечення верховенства закону та в інтересах тих осіб, що покладають надію на правосуддя. (висновок No 1 (2001) КРЄС для Комітету Міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів та незмінюваність суддів зазначено) .

Незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів… Судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв`язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає на здатність судді приймати незалежні рішення. (Висновок No1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Ради Європи Про стандарти незалежності судових органів незмінності суддів ) .

Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється. (Конституція України). Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом. Суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права. (ЗУ Про судоустрій і статус суддів ).

Основним завданням судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судових спорів, на основі принципів, зокрема верховенства права та рівності всіх учасників перед законом і судом. (ЦПК України)

Суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він або вона повинні бути вільними від цього й в очах розумного спостерігача. (За Кодексом суддівської етики).

Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

За такого, є підстави для самовідводу з таких підстав: з метою недопущення сумніву в неупередженості судді; у зв`язку із необхідністю виключення обставин, які можуть поставити під сумнів неупередженість судді при розгляді справи; недопущення у подальшому сумнівів у сторін чи інших осіб щодо неупередженості суду та забезпечення довіри до судової влади України; виключення суб`єктивних підстав для сумніву заявника в неупередженості суду. Суддя також не може брати участь у розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді. (Постанова Пленуму Верховного Суду України N 8 від 13.06.2017 року "Про незалежність судової влади").

Підставою обґрунтування заявлення в даному випадку самовідводу є практика ЄСПЛ - рішення від 09.11.2006. у справі "Білуга проти України", - рішення від 28.10.98. у справі "Ветштайн проти Швейцарії": судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду ; будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Обґрунтуванням самовідводу підтверджується Кодексом суддівської етики, Бангалорськими принципами, які передбачають, що суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупередженого рішення.

Статтею 15 Кодексу суддівської етики визначено, що неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді.

Підставою для самовідводу судді, є зокрема, наявність обставин, які б викликали у стороннього спостерігача сумнів в неупередженості судді.

ЄСПЛ у справі Сокуренко і Стригун проти України вказує, що справедливим в розумінні ст.6 Конвенції може вважатися тільки такий суд, який діє незалежно від будь-яких обставин особистого (людського) чи іншого плану, є безстороннім та безпристрасним, тобто, при абсолютній відсутності обставин, які можуть викликати сумніви в об`єктивності та неупередженості судді.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини безсторонність (неупередженість) суду в сенсі п.1 ст.6 Конвенції має визначатися згідно з (i) суб`єктивним критерієм, враховуючи особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та (i) об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом установлення того, чи забезпечував сам суд та серед інших аспектів його склад достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (рішення у справах Фей проти Австрії , Ветштайн проти Швейцарії ).

Відповідно до п.2.5 Бангалорських принципів поведінки судді від 19.05.2006 року, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної ради ООН 27.07.2006 року №2006/23, які адресовані суддям для використання, суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли виникнути сумніви в неупередженості судді.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що рішення суду від 15.06.2020 року у справі №490/7258/19 в частині вимог ФГ "Кінбурн" до ОСОБА_1 про стягнення позики та штрафу за договорами скасовано Миколаївського апеляційного суду від 16.09.2020 року та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні цих вимог, а в межах розгляду даної справи були вжиті заходи забезпечення позову у вигляді накладення арешту на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності відповідачу - ОСОБА_1 , ухвалено під головуванням судді Черенкової Н.П., для усунення сумнівів в тому, що рішення по справі буде ухвалено безстороннім та неупередженим судом, саме з ціллю збереження та підвищення авторитету судової системи України, розгляду справи саме на засадах довіри до суду, головуючий суддя вважає необхідним заявити собі самовідвід по справі № 490/7258/19 - провадження 2-зз/490/24/20.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦПК, з підстав, зазначених у п.5 ст. 36 ЦПК України суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Керуючись ст.ст.36, 39, 258, 260 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відвести суддю Черенкову Н.П. від розгляду цивільної справи №490/7258/19 (провадження 2-зз/490/24/20) за клопотанням представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Медюк Олени Василівнипро скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі №490/7258/19 за позовом Фермерського господарства Кінбурн до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення 375 000 грн.

Передати дану справу до канцелярії суду для визначення судді в порядку, передбаченому ст. 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Черенкова

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92277781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —490/7258/19

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Постанова від 16.09.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 16.09.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Рішення від 15.06.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні