Рішення
від 20.10.2020 по справі 528/613/20
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа № 528/613/20

Провадження № 2-о/528/17/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

20 жовтня 2020 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

судді Шевченко В.М.,

за участю секретаря судового засідання Кузуб В.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області в порядку окремого провадження

цивільну справу № 528/613/20

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересована особа - Гребінківський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

про встановлення юридичного факту - належності особі свідоцтва про навчання,

учасники справи:

не з`явились,

УСТАНОВИВ:

23.07.2020 ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт - належності їй свідоцтва про навчання. Вказує, що з 28.08.1978 по 20.07.1979 вона навчалася у Полтавському обласному навчальному комбінаті ЦСУ УРСР у навчальній групі підготовки бухгалтерів сільськогосподарських підприємств. По закінченню навчання отримала свідоцтво в якому прізвище, ім`я, по батькові вказано як ОСОБА_1 . Як було роз`яснено їй в Гребінківському відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області виявлені розбіжності у написанні імені заявника в свідоцтві про навчання, які зазначено не у відповідності до документів, що посвідчують особу, є перешкодою для зарахування ОСОБА_1 вказаного вище періоду навчання до трудового стажу. У зв`язку з вказаними обставинами, вона звернулася до суду та просить задовольнити заявлені вимоги.

Ухвалою суду від 06.10.2020 було задоволено клопотання заявника про залучення в якості належної заінтересованої особи Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася про день, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, заявлені вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити, справу розглядати без її участі, надала суду відповідну заяву /а.с. 27/.

Представник заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області в судове засідання не з`явився, надали суду заяву, в якій проти заявлених вимог не заперечують, просять суд розглянути справу без участі їх представника /а.с. 24/.

Суд за наслідком судового розгляду прийшов таких висновків.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено, що 23.07.1979 Полтавським обласним навчальним комбінатом УПК ЦСУ УРСР видано свідоцтво про навчання № НОМЕР_1 з підготовки бухгалтерів сільськогосподарських підприємств на ім`я ОСОБА_1 1961 року народження /а.с. 6/.

У свідоцтві про народження, виданому 01.07.1961 Григорівським ЗАГС Гребінківського району Полтавської області серії НОМЕР_2 зазначено відомості про народження заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблено відповідний актовий запис № 16 /а.с. 18/.

У паспорті громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого Гребінківським РВ УМВС України в Полтавській області 25.12.1997, прізвище ім`я та по-батькові заявника зазначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 3-5/.

Відповідно до ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За правилом ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.95 р. N 5 "Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" судам дано роз`яснення, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно із ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

За приписами загальних положень Постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. N 637 Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами, а у разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Встановлення факту належності свідоцтва про навчання, виданого 23.07.1979 Полтавським обласним навчальним комбінатом УПК ЦСУ УРСР на ім`я ОСОБА_1 , має для заявника юридичне значення при вирішення питання щодо зарахування ОСОБА_1 вказаного вище періоду навчання до трудового стажу.

Отже, дослідивши зібрані у справі докази, суд прийшов висновку про наявність підстав для встановлення факту, що свідоцтво про навчання № НОМЕР_1 видане 23.07.1979 Полтавським обласним навчальним комбінатом УПК ЦСУ УРСР на ім`я ОСОБА_1 належить заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 258-259, 263-265, 268, 273, 293, 315, 352, 354, 355, п.15 п/п 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,

УХВАЛИВ:

заяву про встановлення юридичного факту належності свідоцтва про навчання - задовольнити.

Встановити факт належності свідоцтва про навчання № НОМЕР_1 виданого 23.07.1979 Полтавським обласним навчальним комбінатом УПК ЦСУ УРСР на ім`я ОСОБА_1 , заявнику - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області у строки, встановлені статтею 354 ЦПК України.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: АДРЕСА_1 , та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт серія НОМЕР_3 виданий Гребінківським РВ УМВС України в Полтавській області 25.12.1997, адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Заінтересовані особи:

Головне управління пенсійного фонду України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 13967927, адреса вул. Соборності 66 м. Полтава, 36014;

Гребінківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області, код ЄДРПОУ 41247253, адреса: пров. Євгена Гребінки, 13 м. Гребінка Полтавської області, 37400.

Складення повного тексту рішення - 20.10.2020.

Суддя В. Шевченко

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92291383
СудочинствоЦивільне
Сутьнавчання, учасники справи: не з`явились

Судовий реєстр по справі —528/613/20

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні