Ухвала
від 20.10.2020 по справі 947/7771/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 947/7771/20

Провадження № 2-о/947/144/20

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

20.10.2020 року

Київський районний суд м. Одеси

головуючий суддя - Куриленко О.М.,

за участю присяжних Якимів Р.Б., фон Нордгейм В.Г.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в окремому порядку питання про передачу за підсудністю справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради про визначення фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ :

07 квітня 2020 року заявник звернулась до суду з даною заявою, в якій просить: визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку. Призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за поданням органу опіки та піклування.

Свої вимоги мотивувала тим, що ОСОБА_3 є її матір`ю, яка страждає від хвороби Альцгеймера помірного ступеню деменції, хронічного порушення мозкового кровообігу з порушенням функцій пересування та самообслуговування, що притаманні для атеросклеротичного кардіосклерозу. Протягом своєї хвороби ОСОБА_3 поводить себе неадекватно.

Одночасно з подачею позову, представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив призначити судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Одеської психіатричної лікарні № 1. На розгляд та вирішення експерта поставити наступні запитання: чи страждає ОСОБА_3 від психічної хвороби? Чи розуміє ОСОБА_3 значення своїх дій?

Згідно автоматизованого розподілу справу передано судді Куриленко О.М., яка ухвалою від 08.04.2020 року прийняла справу до свого провадження.

09 квітня 2020 року представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив: Витребувати з комунального некомерційного підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 39027648, 65016, м. Одеса, Фонтанська дорога, 30/32) належним чином засвідчені копії будь-яких документів чи відомостей (в тому числі картку хворого) стосовно проходження у Амбулаторії № 3 (м. Одеса, вул. Ільфа і Петрова, 63/1) даного закладу лікування (огляду) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її діагноз та стан здоров`я, клінічного протоколу лікування, в тому числі, але не обмежуючись огляду ОСОБА_3 лікарем - неврологом. Витребувати з ТОВ Медичний центр Медікап (код ЄДРПОУ 38574041, 65114, м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 17) належним чином засвідчені копії будь-яких документів чи відомостей (в тому числі картку хворого) стосовно проходження лікування (огляду) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її діагноз та стан здоров`я, клінічного протоколу лікування, в тому числі, але не обмежуючись огляду ОСОБА_3 лікарем - неврологом. Витребувати з комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради (код ЄДРПОУ 01998526, 65025, м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 26) належним чином засвідчені копії будь-яких документів чи відомостей (в тому числі картку хворого) стосовно проходження лікування (огляду) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її діагноз та стан здоров`я, клінічного протоколу лікування, в тому числі, але не обмежуючись огляду ОСОБА_3 лікарем - неврологом. Витребувати з комунального некомерційного підприємства Консультативно-діагностичний центр №20 Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 02774562, 65114, м. Одеса, вул. Левітана, 62) належним чином засвідчені копії будь-яких документів чи відомостей (в тому числі картку хворого) стосовно проходження лікування (огляду) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її діагноз та стан здоров`я, клінічного протоколу лікування, в тому числі, але не обмежуючись огляду ОСОБА_3 лікарем - неврологом.

Ухвалою Київського районного суду м. Одеси від 10 квітня 2020 року вищевказане клопотання було задоволено в повному обсязі, судом витребувані оригіенали зазначених документів.

На виконання даної ухвали, КНП Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 Одеської міської ради було надано оригінал медичної картки № 191035, а також Комунальним некомерційним підприємством Консультативно-діагностичний центр № 20 Одеської міської ради надано копію медичної картки № ДЗАЗ-19.

У судове засідання, призначене на 06 травня 2020 року, заявник ОСОБА_1 не з`явилась, натомість її представник ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив вирішити питання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за відсутністю заявника та/або її представників.

Ухвалою суду від 06 травня 2020 року клопотання представника заявника було задоволено, призначено судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження у справі зупинено.

03 серпня 2020 року до канцелярії суду надійшов висновок судово-психіатричних експертів № 248, складений 27.05.2020 року експертами Комунального некомерційного підприємства Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я Одеської обласної ради.

За результатами проведеного амбулаторного судово-психіатричного дослідження комісія судових експертів-психіатрів дійшла ВИСНОВКІВ: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад: Змішана коркова та підкоркова судинна деменція (що відповідає діагностичним критеріям рубрики F 01.30 за МКХ-10), внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Ухвалою суду від 04 серпня 2020 року провадження у справі було поновлено.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

В ході даного судового засідання постало питання про передачу справи до Овідіопольського районного суду Одеської області у зв`язку з тим, що представником органу опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради Ключко О.В. в заяві від 28 травня 2020 року було повідомлено суд про те, що заявниця повідомила відділ про те, що вона разом зі своєю матір`ю ОСОБА_3 фактично проживають за адресою АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим адміністрація немає можливості розглядати дане питання, оскільки адреса територіального не відноситься до меж Київського району м. Одеси.

Заявниця ОСОБА_1 у судовому засіданні підтвердила той факт, що вона разом з матір`ю з 2017 року постійно проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Натомість її представник ОСОБА_2 заперечував проти передачі справи за підсудністю.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради - Ключко Олена Владиславівна звернулась до суду з заявою про розгляд справи у їх відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що дана справа не підсудна Київському районному суду м. Одеси, провадження в ній було відкрито помилково, натомість як справа належить до територіальної юрисдикції Овідіопольського районного суду Одеської області ( 67801, м. Овідіополь, вул. Берегова, 9 ), виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 1 ч. 2 даної статті передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу.

Також відповідно до вимог ст.. 62 ЦК України опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна або піклувальна.

Зважаючи на те, що в ході розгляду справи судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 разом зі своєю матір`ю ОСОБА_3 фактично з 2017 року проживають за адресою АДРЕСА_1 , то розгляд даної справи належить до територіальної юрисдикції Овідіопольського районного суду Одеської області ( 67801, м. Овідіополь, вул. Берегова, 9 ).

Так, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 31 , ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Матеріали цивільної справи № 947/7771/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради про визначення фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - передати на розгляд до Овідіопольського районного суду Одеської області (67801, м. Овідіополь, вул. Берегова, 9).

Передачу справи на розгляд до Овідіопольського районного суду Одеської області (67801, м. Овідіополь, вул. Берегова, 9) здійснити на підставі даної ухвали не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, зокрема до Київського районного суду м. Одеси.

Суддя Куриленко О. М.

Присяжні Р.Б. Якимів

В.Г. фон Нордгейм

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено21.10.2020

Судовий реєстр по справі —947/7771/20

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 26.11.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні