Рішення
від 21.10.2020 по справі 6/100-б-06 (923/823/20)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2020 року Справа № 6/100-Б-06 (923/823/20)

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б.,

розглянувши справу

за позовом: Головного управління Пенсійного Фонду України в Херсонській області

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "ДАК Укрвидавполіграфія"

про стягнення 22138,00 грн.

Позивач Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовною заявою до відповідача Приватного акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "ДАК Укрвидавполіграфія", м.Херсон про стягнення 22 138 грн. 00 коп. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У зв`язку з відпусткою судді Сулімовської М.Б., відповідно до пункту 2.3.50. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, пункту 5.11. Засад використання автоматизованої системи документообігу Господарського суду Херсонської області, призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 6/100-Б-06 та позовної заяви з вимогами до боржника стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство. Цим розподілом, 14.08.2020р. зазначену судову справу та позовну заяву розподілено судді Гридасову Ю.В.

Ухвалою від 18.08.2020р. позовну заяву залишено без руху, встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

31.08.2020р. позивачем усунуто недоліки позовної заяви, про що подано відповідне клопотання та докази.

У зв`язку з виходом головуючого у справі судді Сулімовської М.Б. з відпустки, розпорядженням керівника апарату суду від 01.09.2020р. №191 матеріали справи №6/100-Б-06 повернуто судді Сулімовській М.Б.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 01.09.2020р., позовну заяву передано на розгляд судді Сулімовської М.Б., в провадженні якої перебуває справа №6/100-Б-06 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда".

Ухвалою від 03.09.2020р. відкрито провадження у справі №923/823/20 в межах справи №6/100-Б-06 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда", ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, встановлено сторонам строк для подання заяв по суті справи.

Як слідує з повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення №7300308634638, відповідач ухвалу суду про відкриття провадження у справі отримав 09.09.2020р., проте у встановлений господарським судом строк відзив на позовну заяву не надав.

У зв`язку із неподанням відповідачем відзиву на позовну заяву справу розглянуто за наявними у ній доказами.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Судове рішення підписано без його проголошення у відповідності до приписів ч.4 ст.240 ГПК України 21.10.2020р. після виходу головуючого у справі судді з планової відпустки.

Дослідивши матеріали справи, суд -

в с т а н о в и в:

У відповідності до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 року, цей Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню підлягають: громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об`єднаннях громадян, у фізичних осіб - підприємців та інших осіб (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок) на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Абзацом 2 п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об`єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об`єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Законом України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" у п. 1 ст. 15 визначено, що платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Невиконання підприємствами вимог діючого законодавства по своєчасності сплати обов`язкових платежів до Пенсійного Фонду ставить під загрозу виконання державних програм.

Пунктом 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії на пільгових умовах призначаються за нормами ст. 114 цього Закону, а до 01.01.2018 року відповідно до пунктів "б" - "з" ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст. 114 та пунктів "б" - "з" ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення", право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці при наявності визначеного цією статтею пільгового стажу.

Відповідно до ч. 2 ст. 24 ЗУ "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст.62 ЗУ "Про пенсійне забезпечення", основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Зазначений Порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року №637 (з наступними змінами та доповненнями).

Відповідно до вимог п.20 Порядку у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана довідка.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону та згідно з п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. №21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. №64/8663.

Покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частин другої і третьої статті 114 цього Закону до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, здійснюється підприємствами та організаціями (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України ) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

Відповідно до п. 6. 4 ст. 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділом надходжень доходів щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20 числа поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", були направлені позивачем на адресу ПАТ "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "АК "Укрвидавполіграфія".

Відповідно до п. 6. 7 ст. 6 вищезазначеної Інструкції, підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Фонду зазначену в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі призначення пенсії на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у п. 6.4 Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцем знаходження цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації (п.6.10 Інструкції).

Відповідачем було видано уточнювальні довідки, тому на адресу підприємства був направлений розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення".

Відповідач Приватне акціонерне товариство "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "ДАК Укрвидавполіграфія" зареєстроване як платник внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України.

Позивач просить стягнути з відповідача 22138,00 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з січня по червень 2020р.

Судом встановлено, що відповідно до п. 6. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663, відповідачу були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б" -"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Проте заборгованість відповідачем в добровільному порядку не сплачена, протилежного суду не доведено.

За приписами ч. 1, 3 ст. 74, ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються учасниками судового процесу. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінивши наявні в матеріалах справи документи та дослідивши подані позивачем докази, господарський суд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача 22138,00 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з січня по червень 2020 року, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір, згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, підлягає стягненню з відповідача у повному обсязі.

Керуючись статтями 129, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "ДАК Укрвидавполіграфія" (73000, м. Херсон, Миколаївське шосе, 5 км, код ЄДРПОУ 05905734) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (73005, м. Херсон вул. 28 Армії 6, код ЄДРПОУ 21295057) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з січня по червень 2020 року, в сумі 22138,00 (двадцять дві тисячі сто тридцять вісім) грн. 00 коп.

3. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Видавництво "Наддніпрянська правда" корпоративного підприємства ПАТ "ДАК Укрвидавполіграфія" (73000, м. Херсон, Миколаївське шосе, 5 км, код ЄДРПОУ 05905734) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (73005, м. Херсон вул. 28 Армії 6, код ЄДРПОУ 21295057) - 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. судового збору.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Згідно з ч.1, 2 ст.241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення у порядку, передбаченому ст.257 ГПК України.

Повне рішення складено і підписано 21.10.2020р.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92317320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/100-б-06 (923/823/20)

Рішення від 21.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні