Рішення
від 21.10.2020 по справі 372/2298/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2298/20

Провадження № 2-1494/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2020 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тиханського О.Б.,

за участю секретаря Ковтуненко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лермонтова 28 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків,

В С Т А Н О В И В:

У липні 2020 представник ОСББ Лермонтова 28 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості. В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 . Загальними зборами об`єднання приймалися рішення, щодо визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, які спрямовувалися на забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, включаючи поточний ремонт, утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, включаючи поточний ремонт, утримання прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, про що свідчать витяги з протоколів від 18.01.2015, 19.12.2015 03.01.2017, 25.11.2017 та 15.12.2018. ОСОБА_1 не здійснює оплату внесків, у зв`язку з чим, за період з 01.12.2014 року по 01.07.2020 року утворилася заборгованість в сумі 24669 грн. 44 коп., яку позивач просить стягнути з відповідача та судовий збір.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримую в повному обсязі та просить задовольнити, не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про час і місце слухання справи.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, враховуючи інтереси позивача, суд вважає за можливе вирішити справу за відсутності відповідача на підставі наявних матеріалів справи та постановити заочне рішення, що відповідає положенням ч.4 ст.223, ст. 280 ЦПК України.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 5,6 ст. 263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази вважає, позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Суд, перевіривши матеріали справи, встановив такі обставини.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру, 22.10.2012 ОСББ Лермонтова 28 було зареєстрованого як юридичну особу з організаційно-правою формою об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, код ЄДРПОУ 38274156.

Відповідно до п. 1.1 Статуту ОСББ Лермонтова 28 , Об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , відповідно до Законів України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Відповідно до ст. 2.1 Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників та дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів від співвласників багатоквартирного та мешканців багатоквартирного будинку для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом. Завданням і предметом діяльності Об`єднання є, серед іншого, забезпечення належного утримання будинків та прибудинкової території, а також сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами. Виконання вищевказаних завдань здійснюється за рахунок коштів Об`єднання.

Згідно ст. 6 Статуту, джерелами фінансування є кошти об`єднання, які складаються, в тому числі, з внесків і платежів співвласників, коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об`єднання.

При цьому, співвласники Об`єднання зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (п. 11.2.8 Статуту).

Як встановлено в судовому засіданні, Статут ОСББ Лермонтова 28 на час розгляду справи є чинним.

Витягами з протоколів загальних зборів від 18.01.2015, 19.12.2015, 03.01.2017, 25.11.2017 та 15.12.2018 підтверджується розмір внесків і платежів, які підлягають оплаті співвласниками.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 214863998 від 03.07.2020 Відповідач є ѕ частини квартир за адресою: АДРЕСА_1 ..

Як співвласник Об`єднання, ОСОБА_1 несе обов`язок зі сплати внесків відповідно до прийнятих Загальними зборами рішень.

Відповідно до наданого розрахунку за період з листопада 2014 року по червень 2020 року у Відповідача виникла заборгованість по сплаті внесків у розмірі 24669 грн. 44 коп.

Проте, відповідачем за даний період не повній мірі було сплачено внески, що підтверджується відповідними банківськими виписками.

Статтею 14 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та п. 11.2.8 Статуту встановлено, що співвласник зобов`язаний, серед іншого: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до п. 3.1 Статуту, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За положенням ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону та умов договору. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 612 ЦК України встановлюється, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 5 частини другої статті 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги , житловими послугами є послуги з управління багатоквартирним будинком; комунальними послугами є послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Суду не надано жодних доказів, що розрахунок за наданий позивачем є невірними та помилковими.

Таким чином, ОСОБА_1 порушила свої обов`язки співвласника

ОСББ Лермонтова 28 , внаслідок чого у неї утворилась заборгованість перед Об`єднанням, зі плати внесків у розмірі 24669 грн. 44 коп., які підтягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Також позивач просить стягнути з відповідача за неналежне виконання грошового зобов`язання 3 % річних.

За умовами ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку, який стороною відповідача не спростований за період прострочення ОСОБА_1 оплати внесків, було додатково нараховано 1206 грн. 78 коп. - 3 % річних, які повинні бути стягненні з відповідача на користь позивача.

Таким чином, позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102 грн.

Керуючись ст. ст.1,4,12, 56, 57,77, 80, 81,197,200,263-266 ЦПК України, відповідно до ст.ст. 525, 526, 530, 610, 612, 625 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лермонтова 28 , код ЄДРПОУ 38274156, заборгованість в розмірі 24669 грн. 44 коп., 3 % річних в розмірі 1206 грн. 78 коп. та судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2102 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено та підписано 21 жовтня 2020 року.

Суддя: Тиханський О.Б.

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92319540
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/2298/20

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні