Ухвала
від 20.10.2020 по справі 308/12585/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/12585/19

1-кс/308/4480/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддяУжгородського міськрайонногосуду Закарпатськоїобласті - ОСОБА_1 ,розглянувши клопотаннязаступника начальника1-гоВРКП слідчогоуправління ГУДФС уЗакарпатській областімайора податковоїміліції ОСОБА_2 у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, про продовження строку досудового розслідування, -

В С Т А Н О В И В :

З внесеногослідчим клопотання,та доданихдо ньогоматеріалів слідує,щослідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32019070000000040, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.10.2019 року.

Вказує,що уході досудового розслідування кримінального провадження № 32019070000000040 виявлено, що невстановлені особи упродовж 2019 року умисно ухилились від сплати митних платежів, організувавши групи людей з метою незаконного ввезення через пункти пропуску Закарпатської митниці ДФС великих партій товарів шляхом їх подрібнення на такі, що не підлягають декларуванню та ввозяться нібито для особистих потреб громадян, що призвело до ненадходження до державного бюджету коштів у значних розмірах в сумі 3 млн. грн.

Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування на адресу ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області скеровано доручення за №37/07-16-23-02 від 22.10.2019 з метою встановлення та допиту осіб, причетних до схеми незаконного ввезення через пункти пропуску Закарпатської митниці великих партій товарів, а також встановлення місць накопичення товару, незаконно ввезеного на територію України.

На виконання доручення №37/07-16-23-02 від 22.10.2019 на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Закарпатській області від ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області за №1004/07-16-21-11 від 06.11.2019 надійшли матеріали відпрацювання, відповідно до яких встановлено, що ФОП ОСОБА_3 здійснює обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, які ввезені на митну територію України за схемою подрібнення на партії, у межах дозволеної норми, нібито для особистих потреб громадян.

Реалізація автозапчастин здійснюється без відображення реальних об`ємів реалізації, як безпосередньо за адресою розташування автомагазину так і через інтернет-магазин ІНФОРМАЦІЯ_1 по всій території України. За наявною інформацією орієнтовний об`єм реалізації товарів становить близько 1 млн. грн. на місяць.

Поряд з цим, даний підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування, платник єдиного податку другої групи, за 2018 рік ним задекларовано загальний обсяг доходу в сумі 984 139 грн., що менше фактичного місячного доходу даної особи.

У ході досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) дії: проведено тимчасові доступи до речей і документів, що містили відомості про банківські розрахункові операції ОСОБА_3 , проведено огляди та аналіз даних документів.

Оскільки для з`ясування обставин, що підлягають встановленню під час досудового розслідування, органом досудового розслідування необхідно допитати як свідків покупців, які прибавали ТМЦ у ФОП ОСОБА_3 та з метою встановлення можливих втрат до бюджету при несплаті податків ФОП ОСОБА_3 (р.н.о.к.п.п.: НОМЕР_1 ), а також з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.01.2017 по 22.10.2019, провести позапланову документальну перевірку фінансово господарської діяльності ФОП ОСОБА_3 .

Згідно ст. 219 КПК України строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню складає 12 місяців.

Вказаний строк у кримінальному провадженні №32019070000000040 закінчується 22.10.2020 року однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не надається за можливе, у зв`язку із тим, що на даний час є необхідність у проведенні слідчих дій, без яких прийняти кінцеве рішення у кримінальному провадженні є неможливим.

Зазначає, що завершити досудове розслідування без проведення всіх необхідних слідчих дій не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, зокрема захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Беручи до уваги те, що для повного, об`єктивного та всебічного здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні №32019070000000040 необхідно провестизначний обсягслідчих тапроцесуальних дій,які доцього виконатине надалосьможливим зоб`єктивних причин,орган досудового розслідування просить продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на шість місяців, а саме до 22.03.2021 року.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Частиною 2ст.219КПК Українипередбачено,що строкдосудового розслідуванняз моментувнесення відомостейпро кримінальнеправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідуваньдо дняповідомлення особіпро підозрустановить: 1)дванадцять місяців-у кримінальномупровадженні щодонетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.5 ст.294 КПК України визначено, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

До суду дане клопотання в порушення вимог ч.5 ст.294 КПК України подано слідчим 20.10.2020 року, тобто за два дні до закінчення строку досудового розслідування.

Відповідно до ч.2 ст.295-1 КПК України у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

У порушення вимог ч.2ст.295-1 КПК України у клопотанні слідчим не зазначено про проведення яких небудь-слідчих дій за 12 місячний строк досудового розслідування, не надано будь-яких відомостей щодо надання доручень про проведення слідчих (розшукових) дій у порядку ст. 40 КПК України. Також слідчим у клопотанні не наведено обставин, що перешкоджали здійснити усі зазначені ним процесуальні дії в межах досудового розслідування кримінального провадження.

Відповідно до положено ч.2 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 9 КПК України, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Частинами 1,2,3,ст.28КПК Українипередбачено,що підчас кримінальногопровадження кожнапроцесуальна діяабо процесуальнерішення повиннібути виконаніабо прийнятів розумністроки.Розумними вважаютьсястроки,що єоб`єктивно необхіднимидля виконанняпроцесуальних дійта прийняттяпроцесуальних рішень.Розумні строкине можутьперевищувати передбаченіцим Кодексомстроки виконанняокремих процесуальнихдій абоприйняття окремихпроцесуальних рішень. Проведеннядосудового розслідуванняу розумністроки забезпечуєпрокурор,слідчий суддя(вчастині строківрозгляду питань,віднесених дойого компетенції),а судовогопровадження -суд. Критеріями длявизначення розумностістроків кримінальногопровадження є: 1)складність кримінальногопровадження,яка визначаєтьсяз урахуваннямкількості підозрюваних,обвинувачуваних такримінальних правопорушень,щодо якихздійснюється провадження,обсягу таспецифіки процесуальнихдій,необхідних дляздійснення досудовогорозслідування тощо; 2)поведінка учасниківкримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Так, з огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що клопотання про подовження строків досудового розслідування вимогам чинного КПК України не відповідає, а тому підлягає поверненню прокурору.

Керуючись ст.ст.9,28,295-1,309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заступника начальника 1-го ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_2 у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, про продовження строку досудового розслідування, - повернути прокурору, встановивши строк в сімдесят дві години для усунення вказаних недоліків, з моменту отримання зазначеної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92322761
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —308/12585/19

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні