Ухвала
від 22.10.2020 по справі 308/12585/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/12585/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.10.2020 м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання заступника начальника 1-го ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, про продовження строку досудового розслідування,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий у кримінальному провадженні - заступник начальника 1-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Закарпатській області майор податкової міліції ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області із клопотанням, погоджене з прокурором, у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України про продовження строку досудового розслідування.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи упродовж 2019 року умисно ухилились від сплати митних платежів, організувавши групи людей з метою незаконного ввезення через пункти пропуску Закарпатської митниці ДФС великих партій товарів шляхом їх подрібнення на такі, що не підлягають декларуванню та ввозяться нібито для особистих потреб громадян, що призвело до ненадходження до державного бюджету коштів у значних розмірах в сумі 3 млн.грн.

Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч.1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування на адресу ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області скеровано доручення за №37/07-16-23 від 22.10.2019 року з метою встановлення та допиту осіб, причетних до схеми незаконного ввезення через пункти пропуску Закарпатської митниці великих партій товарів, а також встановлення місць накопичення товару, незаконно ввезеного на територію України.

На виконання доручення №37/07-16-23-02 від 22.10.2019 року на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Закарпатській облсті за №1004/07-16-21-11 від 06.11.2019 року надійшли матеріали відпрацювання, відповідно до яких встановлено, що ФОП ОСОБА_5 здійснює обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, які ввезені на митну територію України за схемою подрібнення на партії, у межах дозволеної норми, нібито для особистих потреб громадян.

Реалізація автозапчастин здійснюється без відображення реальних об`ємів реалізації, як безпосередньо за адресою розташування автомагазину так і через інтернет-магазин http//garage67.com.ua/ по всій території України. За наявною інформацією орієнтовний об`єм реалізації товарів становить близько 1 млн. грн. на місяць.

Поряд з цим, даний підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування, платник єдиного податку другої групи, за 2018 рік ним задекларовано загальний обсяг доходу в сумі 984139 грн., що менше фактичного місячного доходу даної особи.

У ході досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) дії: проведено тимчасові доступи до речей і документів, що містили відомості про банківські розрахункові операції ОСОБА_5 , проведено огляди та аналіз даних документів.

Для з`ясування обставин, що підлягають встановленню під час досудового розслідування, органу досудового розслідування необхідно допитати як свідків покупців, які придбали ТМЦ у ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п.: НОМЕР_1 ), а також з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.01.2017 року по 22.10.2019 року, провести позапланову документальну перевірку фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 .

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019070000000040 закінчується 22.10.2020 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не надається за можливе, у зв`язку із тим, що на даний час є необхідність у проведенні слідчих дій, без яких прийняти кінцеве рішення у вищевказаному кримінальному провадженні є неможливим.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення у провадженні №32019070000000040 від 22.10.2019 року ч.1 ст. 212 КК України, цей злочин відповідно до ст.12КК України відноситься до нетяжких злочинів.

Оскільки, 22.10.2020 року закінчується строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню, а завершити досудове розслідування без проведення всіх необхідних слідчих дій не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, у зв`язку з чим слідчий просить надати дозвіл на продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019070000000040 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, в якому триває досудове розслідування до 6 місяців, а саме до 22.03.2021 року.

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоча про час і місце розгляду справи повідомлявся своєчасно і належним чином, однак подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, підтримує клопотання та просить задовольнити таке, з підстав, що в ньому викладені.

Дослідивши матеріали поданого клопотання, оцінивши наявні докази, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно дост.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

При розгляді клопотання встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДВС у Закарпатській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32019070000000040 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Кримінальне провадження №32019070000000040 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, відноситься до нетяжкого злочину і строк досудового розслідування по якому становить дванадцять місяців.

Згідно ч.2ст. 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1)дванадцять місяців-у кримінальномупровадженні щодонетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертоїстатті 219цього Кодексу.

Відповідно ч.1ст.295-1 КПК Українивизначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбаченихст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування. Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Згідно ч.4ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, у разі його протиправності та необґрунтованості.

Як встановлено при розгляді клопотання, слідчий клопоче перед слідчим суддею про продовження строку досудового розслідування до 22.03.2021 року, обґрунтовуючи вказане необхідністю у допиті свідків покупців, які придбали ТМЦ у ФОП ОСОБА_5 та у проведенні позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 .

Інших підстав для продовження строку досудового розслідування в клопотанні не вказано. З огляду на наведене в клопотанні, слідчий суддя вважає, що клопотання мотивовано формально, слідчий зазначає лише загальні підстави для продовження строку досудового розслідування.

При цьому, в порушення вимог п.3 ч.2ст.295-1 КПК України, слідчим не зазначено які саме обставини перешкоджали здійснити необхідні процесуальні дії раніше.

При цьому, як вбачається із матеріалів клопотання, ухвалою Ужгородського міськрайонного суду від 01.06.2020 року, процесуальному керівнику та слідчому, у даному кримінальному провадженні, було встановлено процесуальний строк тривалістю 60 днів з дня отримання копії ухвали, для проведення всіх необхідних слідчих (розшукових) дій та вжиття заходів забезпечення закінчення досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні і прийняття рішення відповідно до ст. 283 КПК України.

Однак, не зважаючи на наявність рішення суду, вказані в такому процесуальні та слідчі дії, органом досудового розлсдування не проведено, хоча з моменту постановлення даної ухвали пройшов тривалий проміжок часу.

На думку слідчого судді, у органу досудового розслідуванні було достатньо часу для встановлення та проведення допиту свідків покупців, які придбали ТМЦ у ФОП ОСОБА_5 , як це декларує слідчий у внесеному клопотанні.

Що стосується необхідності проведення у кримінальному провадженні позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , то слідчий не надав суду жодного доказу про те, що така перевірка планується або доручається відповідному органу, принаймі матеріали внесеного клопотання таких даних не містять.

Крім цього, слідчий суддя, звертає увагу на те, що злочин за ч.1 ст. 212 КК України. відповідно до вимог ст. 12 КК України, є нетяжким злочином, в якому відсутні декілька підозрюваних, а тому у органу досудового розлідування не повинно викликати жодних труднощів у розслідуванні даного провадження.

З огляду на вказане, слідчий суддя критично оцінює доводи слідчого про те, що завершити раніше, а саме в строк передбаченийст.219 КПК України, досудове розслідування у даному кримінальному провадженні не надалося можливим у зв`язку із тим, що на даний час є необхідність у проведенні слідчих дій, без яких прийняти кінцеве рішенн у кримінальному провадженні є неможливим.

З огляду на вказане, слідчий суддя приходить до висновку, що при розгляді даного клопотання, всупереч вимогст. 295-1 КПК України, слідчим не надано доказів щодо обґрунтованості клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Відповідно доКримінального процесуального кодексу Українидосудове розслідування - це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Слідчими (розшуковими) діями є дії, спрямовані на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Відповідно дост. 9 КПК Українипрокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1ст.28 КПК Українипід час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Так як складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням: а) кількості підозрюваних, обвинувачених, які проходять в одному кримінальному провадженні; б) кількості кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження в) обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; поведінки учасників кримінального провадження.

З урахуванням наведеного вище, проаналізувавши у цій справі, у порядкуст. 94 КПК України, відомості наведені у клопотанні та копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовують дане звернення, слідчий суддя вважає, що таке не містить у собі об`єктивних обставин, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше, у межах строку.

Аналіз положеньКПК Українивказує на те, що будучи зобов`язаним забезпечити ефективне досудове розслідування, орган досудового розслідування саме впродовж строку, передбаченого абз. 2 ч. 1ст. 219 КПК України, має встановити, чи була подія кримінального правопорушення, а також у разі відсутності такої або виявлення інших підстав для закриття провадження - прийняти відповідне рішення.

Процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цьогоКодексу(ст. 113 КПК України).

Процесуальні дії мають виконуватися у встановлені цим Кодексом строки (ст. 116 КПК України).

Проте, фактично звертаючись до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування, слідчим в клопотанні необґрунтовано таку необхідність та не зазначено про неможливість вчасного проведення процесуальних дій, а наведені ним підстави для продовження строку досудового розслідування, не можуть розцінюватись слідчим суддею як достатність, законність та обґрунтованість причин та підстав для продовження строку досудового розслідування, оскільки в такий спосіб, продовживши строки слідства, держава в особі суду фактично допустить можливість безпідставного втручання в права осіб та порушення розумних строків, визначених вст. 28 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5Глави 4 КПК України(речові докази і документи та інші) свідчать про те, що клопотання є необґрунтованим, а тому не підлягає задоволенню.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що в задоволенні клопотання заступника начальника 1-го ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, про продовження строку досудового розслідування, слід відмовити.

Керуючись ст.ст.219,295-1,309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні клопотання заступника начальника 1-го ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019070000000040 від 22.10.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 212 КК України,про продовженнястроку досудовогорозслідування відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92497292
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —308/12585/19

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні