Ухвала
від 12.10.2020 по справі 640/20382/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

12 жовтня 2020 року м. Київ № 640/20382/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: судді Арсірія Р.О., розглянувши заяву представника позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції

за позовом Головного управління Державної податкової служби у Волинській області до Державного підприємства "Гріненерго" про про стягнення заборгованості, В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Волинській області звернулося до суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з банківських рахунків ДП "Гріненерго" податковий борг в сумі 16 761 369,39 грн.

Ухвалою суду від 17.09.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №640/20382/20 в порядку спрощеного позовного провадження. Призначено справу до судового розгляд по суті на 13 жовтня 2020 року о 10:00 год.

02.10.2020 від представника позивача надійшла заява про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. В обґрунтування заяви представником позивача вказано на продовження карантину з метою убезпечити населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COV1D-19 та на те, що проведення засідання в режимі відеоконференції сприяє своєчасному розгляду справи в розумні строки.

Вирішуючи питання про участь представника відповідача в судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд виходить з наступного.

Частинами 1, 2, 7, 8статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України(далі -КАС України) встановлено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ч.5ст.195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Аналіз правових норм свідчить на користь того, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Разом з тим, суд вважає, що такий спосіб участі має винятковий характер, повинні існувати причини, які ускладнюють або роблять неможливою особисту участь особи.

Відповідно до постанови КМ України № 211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами і доповненнями) з 12.03.2020 до 03.04.2020 на усій території України введено карантин.

Враховуючи вказану постанову Уряду, а також з метою убезпечити населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COV1D-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, Радою суддів України рекомендовано на період з 16.03.2020 до 03.04.2020, встановити особливий режим роботи судів України, серед яких визначено можливість відкладення розгляду справи у зв`язку із карантинними заходами .

У свою чергу постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" запроваджено послаблення протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, на території регіонів із сприятливою епідемічною ситуацією (у тому числі у м.Києві). Зокрема, дозволено: з 22.05.2020 регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжнародному сполученні; з 25.05.2020 перевезення пасажирів метрополітенами.

17 червня 2020 постановою № 500 Уряд шляхом внесення змін в низку актів Кабінету Міністрів, якими встановлені карантинні обмеження прийняв рішення про продовження адаптивного карантину з оновленими правилами його дотримання.

Всі наведені обставини свідчать про усунення перешкод у реалізації учасниками справи своїх процесуальних прав.

З урахуванням наведеного, представником відповідача не обґрунтовано обставини, що фактично ускладнюють або роблять неможливою його участь у судовому засіданні у Окружному адміністративному суді міста Києва.

Доказів на підтвердження поважності обставин для проведення судового засідання в режимі відеоконференції суду не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що у задоволенні заяви представника Головного управління ДПС у Волинській області про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції слід відмовити.

Керуючись ст. ст.195, 256, 294-297 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративний суд,

УХВАЛИВ :

У задоволенні заяви Головного управління ДПС у Волинській області про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.О. Арсірій

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено22.10.2020
Номер документу92327397
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/20382/20

Рішення від 08.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 04.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні