Постанова
від 22.10.2020 по справі 908/1603/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.10.2020 року м.Дніпро Справа № 908/1603/20

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Антонік С.Г. (доповідач),

судді: Дармін М.О., Іванов О.Г.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Керуючої компанії "Мрія" на рішення Господарського суду Запорізької області від 05.08.2020 року (суддя Проскуряков К.В.) у справі №908/1603/20

за позовом: Керуючої компанії "Мрія" (69098, м. Запоріжжя, вул. Полякова, буд. 13-В; код ЄДРПОУ 40413159)

до відповідача : Приватного підприємства "НІЗАМ" (69068, м. Запоріжжя, вул. Кругова, буд. 156; код ЄДРПОУ 25484849)

про стягнення 23 107,15 грн.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області звернулася Керуюча компанія "Мрія" з позовом до Приватного підприємства "Нізам" про стягнення заборгованості у розмірі 23 107,15 грн. у зв`язку з невиконанням як співвласником багатоквартирного будинку зобов`язання щодо своєчасної оплати наданих послуг на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № 071-У/18 від 01.08.2019 року, який укладено на підставі рішення загальних зборів співвласників будинку.

Рішенням господарського суду в задоволенні позову відмовлено.

В обґрунтування позовних вимог суд зазначає, що правовідносини сторін врегульовані договором про надання послуг, а споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. У відповідача, як співвласника багатоквартирного будинку № 156 по вул. Круговій у м. Запоріжжі може виникати обов`язок зі сплати лише за фактично отримані житлово-комунальні послуги. Разом з тим судом встановлено, що на підтвердження факту надання відповідачу послуг з серпня 2019 року по червень 2020 року включно на суму 23 107,15 грн. позивачем не надано жодних належних та допустимих доказів, а саме первинних документів (рахунків на оплату, актів приймання-передачі наданих послуг тощо). При цьому позивач посилається лише на перелік складових послуги та періодичність її надання, які визначені Додатком №1 до Договору, а також на Додаток №2 до договору, яким визначено вартість послуги, яка становить 6,265 грн. за 1 кв.м. для власників квартир та нежитлових приміщень 1 -го поверху, підвальних та цокольних поверхів. При цьому умови п. 5.4 Договору відповідач був позбавлений можливості виконати, оскільки сам позивач не виконав вказаний у п. 3.4.6 Договору свій обов`язок надіслання рахунків відповідачу. Доказів направлення вимоги або претензії на адресу відповідача з пропозицією сплатити заборгованість по оплаті за послуги управління будинком Позивач суду також не надав

Не погодившись з рішенням господарського суду Керуюча компанія "Мрія" звернулася до Цнтрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою. В обґрунтування апеляційних вимог, скаржник зазначає, що: - суд дійшов до помилкового висновку, що відповідачу не надано рахунків на оплату згідно п.п.3.4.б Договору, актів приймання - передачі виконаних робіт (надання послуг) та доказів їх направлення відповідачу, оскільки всі рахунки за поточний місяць, що підлягають сплаті, щомісячно надаються споживачам менеджером - управителем, за яким закріплено відповідний будинок шляхом розкладання в поштові скриньки будинку, та вручаються нарочно представникам компаній, які є власниками та/або орендаторами нежилих приміщень, розташованих у будинку, та на офіційному сайті компанії dom.mriya.zp.ua кожен споживач має змогу дізнатись в особистому кабінеті про нараховану щомісячну плату, наявності заборгованості та фактично виконаних роботах по будинку;

- суд не надав оцінки тій обставині, що розмір оплати є незмінним для кожного зі співвласників будинку та визначений умовами;

- суд не врахував, що такий обов`язок Управителя як направлення та підписання актів приймання-передачі виконаних робіт (послуг) з кожним окремим споживачем не закріплений ані умовами договору №071-У/18 від 01.08.2019 року, ані жодним актом чинного законодавства, а тому позивач і не міг надати суду в якості доказів фактичного надання послуги з управління будинком №156 по вул. Круговій м. Запоріжжя, такі акти виконаних робіт.;

- в справі відсутні докази наявності претензій щодо якості послуги ні з боку відповідача, ні з боку інших співвласників або від уповноваженої особи співвласників будинку ОСОБА_1 , а тому скаржник вважає доведеним факт отримання співвласниками будинку послуги з управління.

Просить рішення суду скасувати, постановити нове рішення про задоволення позову.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду у складі колегії суддів: головуючого судді : Антоніка С.Г. - доповідач, суддів: Іванова О.Г., Дарміна М.О. від 07.09.2020 року відкрите апеляційне провадження у справі № 908/1603/20. Ухвалено розглянути апеляційну скаргу у порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи, за наявними у справі матеріалами, в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 13 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно ст. 269 ГПК України , суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційних скарг, приходить до наступного висновку.

Як встановлено господарським судом та вбачається з матеріалів справи, 01 серпня 2019 року між співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: вул. Кругова, 156 в м. Запоріжжя, в особі ОСОБА_1 , який діяв на підставі рішення зборів співвласників (споживачі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» (управитель) було укладено договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № 071-У/18, пунктом 1.1. якого визначено, що Управитель зобов`язується надавати Споживачам послугу з управління багатоквартирним будинком який розташований за адресою м. Запоріжжя , вул. Кругова, 156 (надалі - Будинок), а Споживачі зобов`язуються своєчасно оплачувати послугу у строки та на умовах, передбачених цим Договором.

1.2. Послуга з управління багатоквартирним будинком (надалі - Послуга) включає в себе утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території, зокрема прибирання прибудинкової території, прибирання сходових клітин, прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі, технічне обслуговування ліфтів (у разі їх наявності), технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем, дератизація, дезінсекція, обслуговування димових та вентиляційних каналів, технічне обслуговування мереж електропостачання та електрообладнання, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності); купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; винагорода управителю.

2.3. Плата за Послугу нараховується Управителем та вноситься на його банківський рахунок Споживачами щомісяця, не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

3.2. Споживач зобов`язаний:

3.2.4 оплачувати надану Послугу за ціною та у строки, встановленими цим Договором;

3.4. Управитель зобов`язаний:

3.4.6. надавати щомісячно рахунки на оплату Послуги з управління багатоквартирним будинком;

5.4. Послуга за цим Договором, вважається наданою Управителем в повному об`ємі і належної якості та прийнятими Споживачами у повному об`ємі і належної якості, якщо Уповноважений представник Споживачів протягом 10 календарних днів що передує даті вказаної у п.2.3.Договору не заявив обґрунтовані, письмові претензії щодо якості та об`єму конкретних робіт, що свідчить про належне виконання Послуги та робіт за цим Договором.

Згідно умов Договору, він набирає чинності з моменту його підписання строком на два роки, але договір вважається продовженим на наступний однорічний строк, якщо за один місяць до закінчення строку дії жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору (п.п.7.1, 7.2. Договору).

Договір підписаний з боку Позивача - Генеральним директором Калояном А.В., з боку Споживача - співвласниками багатоквартирного будинку №156 по вул. Круговій, від імені яких діє Величко Олександр Володимирович.

Сторонами також підписані Додатки до договору: № 1 Перелік складових послуги з управління багатоквартирним будинком та періодичність їх надання та № 2 Кошторис витрат на управління будинком .

Згідно Додатку № 2 вартість послуги з управління будинком для власників квартир 1-го поверху, підвального та цокольних поверхів складає 6, 265 грн. за 1 кв.м.

Відповідно до витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно станом на 09.04.2019р. Приватне підприємство «Нізам» є власником нежитлового приміщення підвалу та першого поверху літ.А-9 загальною площею 335,3 кв.м, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вулиця Кругова, будинок 156, приміщення 55 на підставі договору купівлі-продажу № 2344, від 19.10.2006р.

У зв`язку з несплатою відповідачем коштів за управління будинком позивач звернувся з позовом про стягнення з відповідача 23 107,15 грн., нарахованих з серпня 2019р. по червень 2020р. включно.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються Законами України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та Про житлово-комунальні послуги .

Закон України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Ст.1. ч.1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

5) співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласник) - власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку;

7) управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб;

9) частка співвласника - частка, яку становить площа квартири та/або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Ст.4. ч.1. Власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава.

Ч.2. Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

СТ.7 ч.2. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Ст.8 ч.2. Обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, визначається пропорційно до його частки співвласника. Співвласник звільняється від відповідальності за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, якщо доведе, що належним чином виконав відповідні обов`язки співвласника

Ст.11 ч.1. Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

Ч.2. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за рішенням зборів співвласників (загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) і згодою управителя та зазначається у договорі з управителем

Ч.5. Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, такий договір (зміни до нього) підписується співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

СТ.12. Витрати на управління багатоквартирним будинком включають:

1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку;

2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку;

2 1 ) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності;

3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення;

4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

2. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Закон України Про житлово-комунальні послуги .

Ст.1. 1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

12) послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору;

13) споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач;

14) управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Ст.5 Перелік житлово-комунальних послуг

1. До житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

Ст.7 Права і обов`язки споживачів

1. Споживач має право:

1) одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів;

2) без додаткової оплати одержувати від виконавця житлово-комунальних послуг інформацію про ціни/тарифи, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання та порядок надання відповідної послуги, а також про її споживчі властивості;

5) на зменшення у встановленому законодавством порядку розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості;

9) складати та підписувати акти-претензії у зв`язку з порушенням порядку надання житлово-комунальних послуг, зміною їхніх споживчих властивостей та перевищенням строків проведення аварійно-відновних робіт;

Ст.8 3. Управитель багатоквартирного будинку має право:

7) вести претензійно-позовну роботу у разі виникнення заборгованості за надані послуги в порядку і строки, встановлені законом та/або договором;

Ст.9 Порядок оплати житлово-комунальних послуг

1. Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

2. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

3. Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком встановлюється договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, та включає:

1) витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, крім витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем;

2) винагороду управителю, яка визначається за згодою сторін.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території є невід`ємною частиною договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території враховує обов`язковий перелік робіт (послуг ) , який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства, а також періодичність виконання (надання) робіт (послуг) з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

На вимогу споживача надається інформація про фактичні витрати управителя відповідно до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Ст. 15 Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком

1. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається з визначеним відповідно до законодавства управителем співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

Ст. 27 Порядок оформлення претензій споживачів

2. У разі ненадання, надання неналежної якості послуги з управління багатоквартирним будинком споживач має право викликати управителя для перевірки якості наданих послуг.

4. За результатами перевірки якості надання комунальних послуг або якості послуг з управління багатоквартирним будинком складається акт-претензія, який підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги або управителем (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком).

З урахуванням наведених норм права та обставин справи колегія суддів зазначає наступне.

Позивач відповідно до п.7 ч.1 ст.1 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та п.14 ч.1 ст.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги , на підставі договору, як то передбачено ст.11 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , укладеному в порядку визначеному ст.15 Закону України Про житлово-комунальні послуги надає послуги з управління багатоквартирним будинком № 156 по вул. Круговій в м.Запоріжжі.

Послуги, які зобов`язався надавати позивач співвласникам, відповідають переліку послуг передбачених в п.1 ч.1 ст.5 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

Пунктом 2.1.Договору, Додатками № 1 та № 2 сторони визначили перелік послуг, що надаються позивачем, вартість та ціну послуги з розрахунку за 1 кв.м у відповідності до ч.2 ст.11 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та ч.ч. 2, 3 ст.9 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

Відповідач, згідно п.5 ч.1 ст.1, ч.2 ст.4 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку є співвласником спільного майна будинку № 156 по вул. Круговій і відповідно до ч.2 ст.7 даного Закону несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника, яка згідно п.9 ч.1 ст.1 Закону становить площу нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладений між позивачем та співвласниками, є обов`язковим для відповідача в силу вимог ч.2 ст.8, ч.5 ст.11 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та ч.1 ст.15 Закону України Про житлово-комунальні послуги і відповідач повинен здійснювати оплату, як то випливає з ч.1 ст.9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , у строки визначені договором.

Пунктом 2.3. Договору, сторони погодили, що плата за послугу сплачується споживачами щомісяця, не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць. І пункт 3.2.4 Договору зобов?язує відповідача оплачувати послугу за ціною та у строки встановлені договором.

При цьому п.5.4. договору сторони погодили, що Послуга за цим Договором, вважається наданою Управителем в повному об`ємі і належної якості та прийнятими Споживачами у повному об`ємі і належної якості, якщо Уповноважений представник Споживачів протягом 10 календарних днів що передує даті вказаної у п.2.3.Договору не заявив обґрунтовані, письмові претензії щодо якості та об`єму конкретних робіт, що свідчить про належне виконання Послуги та робіт за цим Договором.

Таким чином, згідно умов договору послуга вважається наданою якщо представник споживачів не заявив претензії щодо наданої послуги.

Оскільки умовами договору, який є обов?язковим для відповідача, сторони погодили вартість послуги, яка для відповідача складає 6,265 грн. за 1 кв.м, строки оплати, підстави за яких послуга вважається наданою, то за відсутності претензій уповноваженого представника споживачів, відповідач зобов?язаний був щомісячно сплачувати за послугу з управління пропорційно до його частки співвласника.

За період з серпня 2019р. по червень 2020р. включно відповідач мав сплати позивачу 23 107,15 грн. Доказів оплати відповідачем не надано. Тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Колегія суду звертає увагу, що господарський суд безпідставно пов?язує оплату послуги з виставленням рахунку та підписанням сторонами Акту приймання-передачі послуг, оскільки ні умовами договору, ні діючим законодавством оплата послуги з управління багатоквартирним будинком не пов?язується з наданням рахунку або підписанням Акту приймання-передачі.

Крім того, виставлення рахунків не є зустрічним зобов`язанням в розумінні статті 538 Цивільного кодексу України, а тому його невиставлення не тягне за собою право на зупинення виконання основного зобов`язання. За своєю природою рахунок є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перерахувати кошти. Ненадання рахунку на оплату не є відкладальною умовою в розумінні статті 212 Цивільного кодексу України та не є простроченням кредитора в розумінні статті 613 Цивільного кодексу України, а тому наявність або відсутність рахунку не звільняє відповідача від обов`язку здійснити оплату, оскільки такий обов`язок виникає на підставі Договору, а не на підставі рахунку.

Також господарський суд безпідставно послався на постанови Верховного Суду від 06.03.2018р. у справі № 910/15085/16 та від 20.04.2016р. у справі №6-2951цс 15, оскільки дані справи не є подібними. У першій справі стягувалася вартість недоврахованої електроенергії у зв?язку з самовільним підключенням з балагнсоутримувача і Верховний Суд дійшов висновку, о відповідачем повинна бути особа, яка фактично споживала електроенергію тобто споживач. У другій справі вирішувалося питання щодо споживання комунальних послуг без договору. І Верховний Суд зазначив, що відсутність договору при фактичному споживанні комунальних послуг не звільняє від обов?язку оплатити спожиті комунальні послуги.

При цьому колегія суддів звертає увагу, що у вищезазначених рішеннях йшлося про надання комунальних послуг, а не житлових. Різниця полягає в тому, що комунальні послуги можуть надаватися тільки сторонньою особою - виконавцем. В той час, як виконання житлової послуги - утримання, експлуатація, реконструкція, реставрація, поточний і капітальний ремонти, технічне переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку, відповідно до ч.2 ст.7 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку є обов?язком співвласника багатоквартирного будинку. І законом передбачено право співвласників передати свої обов?язки щодо управління будинком управителю, що обирається ними на підставі договору, в якому вони і визначають плату за надану послугу - виконання обов?язків співвласників з управлінням будинку (управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку (п.8 ч.1 ст.1 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .) І ні діючим законодавством, ні договором не передбачено обов?язковість передачі послуг за актом приймання-передачі.

У зв`язку з наведеним апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду скасуванню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 269, 270, 275, 277, 282 - 284 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Керуючої компанії Мрія задовольнити.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 05.08.2020 у справі № 908/1603/20 скасувати. Прийняти нове рішення.

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства НІЗАМ (69068, м. Запоріжжя, вул.. Кругова, 156, ЄДРПОУ 254848490) на користь Керуючої компанії Мрія (69098, м.Запоріжжя, вул..Полякова, 13-В, ЄДРПОУ 40413159) 23 107,15 грн. заборгованості з оплати послуг з управління будинком, 5 255 грн. витрат на сплату судового збору.

Видачу наказу доручити господарському суду Запорізької області.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного суду лише з підстав. передбачених п.2 ч.3 ст.287 ГПК України.

Головуючий суддя С.Г. Антонік

Суддя М.О.Дармін

Суддя О.Г.Іванов

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92345707
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1603/20

Судовий наказ від 29.10.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Постанова від 22.10.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Рішення від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні