Рішення
від 22.10.2020 по справі 539/2771/20
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2771/20

Провадження № 2/539/1007/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2020 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Алтухової О.С.,

за участю секретаря - Гусак А.О.,

сторони по справі у судове засідання не з`явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Лубенського міськрайонного суду у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Позовні вимоги мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його теща ОСОБА_2 , після її смерті відкрилась спадщина, у вигляді житлового будинку з господарськими спорудами, що розташовані на неприватизованій земельній ділянці, по АДРЕСА_1 .

Згідно заповіту, складеного 09.09.2011 року ОСОБА_2 , посвідченого секретарем виконавчого комітету Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області вищевказане домоволодіння ОСОБА_2 залишила його дружині - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

01.10.2018 року його дружина ОСОБА_3 померла в м. Бровари Київської області.

Він являючись єдиним спадкоємцем першої черги за законом на прийняття спадщини ОСОБА_3 , подав заяву до Броварської міської нотаріальної контори, на підставі якої було заведено спадкову справу № 420/2018.

У видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове домоволодіння йому було відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності на нього за спадкодавцем ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після померлої ОСОБА_2 , але оформити її на себе не встигла, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_3 померла.

Просив суд ухвалити рішення, яким визнати за ним - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 на будинок А-1 , загальною площею 49,6 кв м, житловою площею 25,1 кв.м.; з господарськими будівлями: погріб Б ; сарай В ; сарай Г , вбиральню Д ; огорожу №1, ворота №2,колодязь № 3, що розташовані по АДРЕСА_1 .

Позивач у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи без своєї участі, позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, згідно наданого листа просив справу розглядати у свою відсутність, проти задоволення позову не заперечував.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося та розгляд справи відбувся на підставі наявних у суду матеріалів, що відповідає приписам ч. 3 ст. 211 ЦПК України.

За частиною 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суд, всебічно дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 являється чоловіком ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про шлюб, виданого 19.01.2018 року серія НОМЕР_1 Березотіцькою сільською радою Лубенського району Полтавської області , актовий запис № 1, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб, сформованого 23.04.2019 року.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 , що підтверджується долученою до матеріалів справи копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 02.10.2018 року Броварським міськрайонним відділом ДРАЦС ГТУЮ у Київській області, актовий запис №919.( а.с.13).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 05.08.2020 року, виданої нотаріусом Броварської державної нотаріальної контори Київської області Журавською В.В., у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я ОСОБА_1 на житловий будинок АДРЕСА_1 , який належав померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу.

Крім цього, з вказаної постанови та спадкової справи вбачається, що нотаріусом Броварської державної нотаріальної контори Київської області було відкрито спадкову справу №420/2018 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на підставі заяви про прийняття спадщини за законом від чоловіка ОСОБА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки експерта з інвентаризації нерухомого майна ФОП ОСОБА_4 № 59 від 18.02.2020 року нерухоме майно, станом на 18.02.2020 року за адресою АДРЕСА_1 не зареєстровано.

Згідно довідок, виданих Березотіцькою сільською радою Лубенського району Полтавської області, житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . При цьому вказаний будинок розташований на неприватизованій земельній ділянці площею 0,33 га ( з них для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд 0,07 га, для ведення особистого селянського господарства 0, 26 га).(а.с.18).

Згідно копії заповіту складеного в с. Березоточа Лубенського району Полтавської області 09.09.2011 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , заповідала все належне їй майно ОСОБА_3 ( а.с.11).

Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, виданого 16.06.2014 року, в Першій Полтавській державній нотаріальній конторі була заведена спадкова справа 151/2014 на спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с.12), за заявою ОСОБА_3 ( а.с.1 в копії спадкової справи №151/2014).

За життя ОСОБА_3 переоформити житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 , як спадщину ОСОБА_2 , не встигла, оскільки померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

П. 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, передбачено, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 331 ЦК, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Ч.ч. 3,4 ст. 3 зазначеного Закону, передбачено, що речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації. Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року № 56,Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 і зареєстроване в Мін`юсті 18 лютого 2002 року за № 157/6445 (з подальшими змінами).

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Отже, у разі відсутності державної реєстрації права власності на нерухоме майно, створене та оформлене в передбаченому законом порядку до набрання чинності Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення спадкових прав шляхом звернення до нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину.

Зазначене викладене у Листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13.

Крім цього, порядок оформлення права власності на об`єкти нерухомого майна, на які відсутні акти прийняття їх в експлуатацію, наведено в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 23.03.1999 р. за № 12/5-126, в якому надано роз`яснення по об`єктах, що збудовані до 5 серпня 1992 року, тобто до набрання чинності Постанови КМУ від 05.08.1992 р. № 449 Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів державного замовлення , якою вперше на законодавчому рівні було встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, при їх реєстрації для оформлення права власності одним з документів є висновок про технічний стан будинку (будівлі), що складається БТІ.

В матеріалах справи наявна копія технічного паспорту на житловий будинок АДРЕСА_2 , виготовлений станом на 18.02.2020 року, який складається з технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок, схематичний план розташування будівель та споруд, поверхневий план житлового будинку, характеристики будинку, господарських будівель та споруд, відповідно до яких житловий будинок під літерою А-1 має загальну площу 49,6 кв м, житловою площею 25,1 кв м; з господарськими будівлями: погріб Б ; сарай В ; сарай Г , вбиральню Д ; огорожу №1, ворота №2, колодязь № 3, що розташовані на неприватизованій земельній ділянці по АДРЕСА_1 . Рік спорудження будівель 1959.

Таким чином, спадкодавець ОСОБА_2 набула право власності на вище вказаний житловий будинок, господарські будівлі і споруди до введення в дію наведених нормативно-правових актів, а саме в період часу в 1959 році, так як виникнення права власності на нього не залежало від державної реєстрації цього права.

Суд бере до уваги те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи те, що позивач позбавлений можливості визнати право власності на житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 , що входить до складу спадщини, у позасудовому порядку, керуючись відповідними нормами законодавства, суд вважає, що вимоги позивача є доведеними та обгрунтованими, такими, що грунтуються на законі, а отже, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оплату судових витрат взяв на себе позивач і не просила стягувати з відповідача.

Керуючись ст. ст. 4,89,141,258,259,263-265,268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , на будинок А-1 , загальною площею 49,6 кв м, житловою площею 25,1 кв м; з господарськими будівлями: погріб Б ; сарай В ; сарай Г , вбиральню Д ; огорожу №1, ворота №2, колодязь № 3, що розташовані на неприватизованій земельній ділянці по АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, безпосередньо до Полтавського апеляційного суду або через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса проживання та реєстрації: АДРЕСА_3 ;

-відповідач Березотіцька сільська рада Лубенського району Полтавської області, адреса місця знаходження: Полтавська область, Лубенський район, с. Березоточа, вул. Покровська,160, код ЄДРПОУ 24831817;

Повне судове рішення складено та підписано 22 жовтня 2020 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду О.С. Алтухова

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92358324
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/2771/20

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні