Рішення
від 15.10.2020 по справі 542/948/20
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №542/948/20

Провадження №2/542/533/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 жовтня 2020 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Шарової-Айдаєвої О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - Рибки Ю.О.,

представника позивача - Плішкіна Ю.С.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Кунцівської сільської ради, ОСОБА_1 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

11 серпня 2020 року ОСОБА_2 (надалі також - позивач, ОСОБА_2 ) звернувся до Новосанжарського районного суду Полтавської області з позовною заявою до Кунцівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області (надалі також відповідач-1, Кунцівська сільська рада), ОСОБА_1 (надалі також - відповідач-2, ОСОБА_1 ), в якій просив визначити для нього додатковий строк тривалістю в 3 (три) місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 25 серпня 2020 року позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання (а.с.15).

Ухвалою від 24 вересня 2020 року Новосанжарський районний суд Полтавської області закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті (а.с. 38).

Аргументи учасників справи

В обґрунтування позовних вимог, ОСОБА_2 посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с. Клюсівка Новосанжарського району Полтавської області. З метою прийняття спадщини, 04 серпня 2020 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Новосанжарського районного нотаріального округу Полтавської області П`ятенко Л.І. із усною заявою для відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , на що отримав письмову відмову з підстав пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Однак позивачем зазначено, що ним пропущено зазначений строк з об`єктивних причин, оскільки, у період можливості прийняття спадщини, на всій території України було встановлено карантинні заходи, які в тому числі стосувалися режиму роботи нотаріальних контор, адже існували обмеження щодо їх відвідування громадянами. Зазначені обставини стали прямими підставами пропуску шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

З огляду на викладене, позивач звернувся до суду із вимогою про визначення йому додаткового строку тривалістю в три місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Клюсівка, Новосанжарський район, Полтавська область.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 45), про причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення судового засідання не надсилав.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив позов задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача Кунцівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області в судове засідання не з`явився. Від відповідача до суду надійшла заява від 01.10.2020 № 02-23/323 про розгляд справи без його участі, у вирішенні справи покладався на розсуд суду (а.с. 47).

Відповідач ОСОБА_1 у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог не заперечувала, при вирішенні позову поклалась на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача-2, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Обставини справи, встановлені судом

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Клюсівка, Новосанжарський район, Полтавська область, у віці 73 років помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 7).

З копії довідки Виконавчого комітету Руденківської сільської ради Клюсівського старостинського округу № 01-05/215 від 28 липня 2020 року, вбачається, що до дня смерті ОСОБА_3 , був зареєстрований за адресою: с. Клюсівка, Новосанжарський район, Полтавська область, проживав та вів спільне господарство разом зі своєю громадянської дружиною - ОСОБА_1 (а.с. 10).

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, зокрема: земельна ділянка площею 2,530 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пай 76), яка знаходиться на території Кунцівської сільської ради, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії VI - ПЛ № 01183 (а.с. 9)

З повідомленої приватним нотаріусом Новосанжарського районного нотаріального округу Полтавської області П`ятенко Л.І. інформації (а.с. 8) вбачається, що згідно з Витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 61183524 від 04 серпня 2020 року, спадкова справа після померлого ОСОБА_3 не заводилась.

З цієї ж інформаційної довідки № 196/02-14, яка видана 04 серпня 2020 року приватним нотаріусом Новосанжарського районного нотаріального округу Полтавської області П`ятенко Л.І., вбачається, що відкрити спадкову справу після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 немає можливості, у зв`язку з тим, що заяву ОСОБА_2 про прийняття спадщини подано після встановленого законом шестимісячного строку, запропоновано звернутись до суду (а.с. 10).

Позивач ОСОБА_2 не прийняв спадщину після смерті спадкодавця ОСОБА_3 у встановлений законом строк, і у відкритті спадкової справи йому також було відмовлено.

Обґрунтовуючи поважність причин пропуску строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті свого батька, позивач вказував на те, що він був позбавлений можливості вчинити відповідні дії у зв`язку із введенням на території України Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 карантину, в наслідок дій якої нотаріальні контори не проводили прийом громадян, не приймали заяви про прийняття спадщини.

Норми права, які підлягають застосуванню

Відповідно до статті 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно зі статтею 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Зміст статті 89 ЦПК України визначає, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Так, для прийняття спадщини спадкоємцем, який на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, необхідно особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, згідно зі статтею 1269 ЦК України.

При цьому, такі дії повинні бути вчинені у встановлений законом для прийняття спадщини строк.

Пропуск такого строку, позбавляє спадкоємця можливості прийняти спадщину через нотаріальну контору, який пропущено з поважних причин, і потребує пред`явлення ним позову про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно зі статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Частиною 3 статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається з положень частини 1 статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Відповідно до позиції Верховного Суду, викладеної в постанові від 13 грудня 2018 року в справі № 459/295/16-ц /провадження № 61-19401св18/ поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно з правовою позицію ЄСПЛ у справі Ілхан проти Туреччини від 27.06.2000 року, при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій..

Висновки щодо правозастосування

Судом встановлено, що позивач пояснює поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини, тим, що з 11 березня 2020 року з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції на території України було введено карантин, який постійно продовжувався. З огляду на це, нотаріальні контри не приймали громадян, не приймали заяв, у зв`язку з чим позивач був позбавлений можливості вчасно подати заяву про прийняття спадщини.

Надаючи оцінку вказаним обставинам, суд зазначає, що Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2 (з подальшими змінами та доповненнями) з 12 березня 2020 року до 22 травня 2020 року на всій території України установлено карантин. Згідно постанови Кабінету Міністрів України №392 від 20 травня 2020 року Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (з подальшими змінами та доповненнями) дію карантину продовжено до 31 липня 2020 року. Карантинні заходи передбачені вищезазначеними актами встановлювали, в тому числі, обмеження громадян у вільному пересуванні на території України, а також обмеження в усіх державних нотаріальних конторах прийом громадян у зв`язку з запобіганням скупчення людей у приміщенні контори, що могло бути підставою неможливості своєчасно реалізувати позивачем свої спадкові права та вчасно звернутися із заявою про прийняття спадщини.

Вказані обставини також підтверджуються наявними в матеріалах справи копіями листів завідувача Новосанжарської ДНК від 22.09.2020 № 972/01-16 та від 25.09.2020 № 983/01-16 (а.с. 30, 42), приватного нотаріуса Новосанжарського Нотаріального округу Полтавської області Охрей М.А. від 17.09.2020 № 01-16/32, від 24.09.2020 № 01-16/43 (а.с. 31, 43).

Отже, на підставі вказаних доводів та письмових доказів, суд прийшов до висновку про те, що у позивача існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі у вчиненні ним дій щодо подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 . Причини пропуску строку на подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини наведені позивачем у позові судом приймаються, як поважні.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Суд звертає увагу, що позивач позбавлений можливості захистити своє порушене право в інший спосіб, окрім як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Отже, позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ч. 6 ст. 259, ст. ст. 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Кунцівської сільської ради, ОСОБА_1 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк тривалістю 3 (три) місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_2 , рнокпп НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ;

представник позивача: адвокат Плішкін Юрій Степанович, адреса здійснення адвокатської діяльності: пл. Перемоги, б. 8, смт. Нові Санжари, Новосанжарський район, Полтавська область;

відповідач-1: Кунцівська сідьська рада Новосанжарського району Полтавської області (код ЄДРПОУ: 21044906, с. Кунцеве, Новосанжарський район, Полтавська область, 39314);

відповідач-2: ОСОБА_1 (рнокпп НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 ).

Повний текст рішення складений 22 жовтня 2020 року.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92358366
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/948/20

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні