Ухвала
від 21.10.2020 по справі 624/292/20
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Апеляційне провадження № 11сс/818/1947/20 Головуючий 1ї інстанції ОСОБА_1

Справа № 624/292/20 Доповідач ОСОБА_2

Категорія : у порядку КПК України

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2020 року, суддясудової палати з розглядукримінальних справ Харківського апеляційного суду ОСОБА_2 , перевіривши апеляційну скаргу голови Селянського фермерського господарства «Анастасія» ОСОБА_3 на ухвалу слідчого судді Кегичівського районного суду Харківської області від 6 жовтня 2020 року, якою відмовлено у задоволенні скарги голови Селянського фермерського господарства «Анастасія» ОСОБА_3 та адвоката ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУНП в Харківській області та прокурора Кегичівського відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області, -

встановив:

Ухвалою слідчого судді Кегичівського районного суду Харківської області від 6 жовтня 2020 року відмовлено у задоволенні скарги голови Селянського фермерського господарства «Анастасія» ОСОБА_3 та адвоката ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Кегичівського ВП Сахновщинського ВП ГУНП в Харківській області та прокурора Кегичівського відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області.

Не погодившись з таким рішенням слідчого судді, голова СФГ «Анастасія» ОСОБА_3 звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати зазначену ухвалу слідчого судді та ухвалити нову ухвалу відповідно до поданої ним скарги з урахуванням законодавства України.

Відповідно до ч.1ст. 9 КПК Українипід час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. У п. 53 Рішення Європейського суду з прав людини від 19 червня 2001 року у справі «Креуз проти Польщі» було зазначено, що «Право на суд» не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У кримінальному провадженні такі випадки врегульовані Кримінальним процесуальним кодексом України. Зокрема, подання апеляційної скарги на рішення слідчого судді, постановленого за наслідками розгляду скарги, заяви чи клопотання учасника кримінального провадження має відбуватись з дотриманням певних умов.

Статтею 392 КПК України передбачено, що в апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, а саме: 1) вироки, крім випадків, передбачених статтею 394 цього Кодексу; 2) ухвали про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру; 3) інші ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно ч. 3 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку також можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Ст.ст.307,309 КПК Українивизначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування.

Можливість оскарження ухвали слідчого судді, якою відмовлено у задоволенні скарги на бездіяльність слідчого, зазначеною правовою нормою не передбачена.

Відповідно до ч. 4ст. 399 КПК Українисуддя- доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягаєоскарженню в апеляційному порядку.

Згідно ч. 5ст. 399 КПК Україникопія ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надсилається особі, яка подала апеляційну скаргу, разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Керуючись ч.1 ст.9, ст.309, ст.307, ч. 4 ст.399 КПК України, суддя,-

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті провадження за апеляційною скаргою голови Селянського фермерського господарства «Анастасія» ОСОБА_3 на ухвалу слідчого судді Кегичівського районного суду Харківської області від 6 жовтня 2020 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала про відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в касаційному порядку згідно до положень ст. ст. 424, 426 КПК України.

Суддя ОСОБА_2

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92373599
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —624/292/20

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 03.01.2023

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 06.10.2020

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 05.10.2020

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 03.08.2020

Кримінальне

Кегичівський районний суд Харківської області

Куст Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні