Ухвала
від 23.10.2020 по справі 240/18428/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

23 жовтня 2020 року м.Житомир справа №240/18428/20

категорія 101030500

17 год. 05 хв.

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Гурін Д.М., розглянувши позовну заяву суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_1 до Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє", суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_2 про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

23 жовтня 2020 року о 12:47 до Житомирського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_1 до Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє", суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_2 про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії.

Перевіряючи адміністративний позов на відповідність його вимогам статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку, що він не відповідає вимогам даної норми Кодексу з наступних підстав.

Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Позивачем в порушення вимог вказаної норми не зазначено у позовній заяві відомих номерів засобів зв`язку, офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти відповідача Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" та третьої особи Приватного підприємства "Медіа Ресурс", а також не зазначив офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_2 .

Також, відповідно до пунктів 4, 5 частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивачем в порушення вказаних вимог не долучено до матеріалів позовної заяви повного переліку публікацій на веб-сайтах, на які він посилається у позовній заяві, як на доказ виявлених порушень. Окрім того, частина долучених до матеріалів позову копій публікацій з веб-сайтів виготовлена неякісно та не у повному обсязі, внаслідок чого фрагменти тексту, такі як Інтернет адреса, дані про статтю тощо, неможливо прочитати, що робить неможливим ідентифікацію статей та повне дослідження їх змісту, тому позивачу слід долучити до позовної заяви копії усіх публікацій на які він посилається в адміністративному позові. Копії публікацій мають бути виготовлені якісно та у повному обсязі, тобто відображати увесь зміст інформації з відповідних інтернет сторінок на яких вони розміщені, у тому числі адресу сторінки, назву статті, текст статті, реквізити (дата, час публікації тощо).

Позивачем також оскаржуються дії Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" та суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_2 , однак позивачем в порушення вимог норм пунктів 4, 5 частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України не конкретизовано та не обґрунтовано, у чому саме полягає неправомірність дій відповідача - Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє", тому позивачу необхідно уточнити зміст позовної заяви у цій частині.

Окрім, того, суд зауважує, що відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У силу приписів частини 5 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Зміст наведених норм процесуального Закону свідчить на користь висновку, що саме суд уповноважений вирішувати питання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання (в залежності від порядку провадження - спрощене чи загальне), з власної ініціативи або за клопотанням учасників справи, у тому числі при відкритті провадження у справі.

Адміністративний позов суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_1 , окрім відомостей щодо позивача та відповідачів, містить відомості про третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Приватне підприємство "Медіа Ресурс". Статус Приватного підприємства "Медіа Ресурс" самостійно визначено позивачем у позові, у порушення частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, при цьому не наводиться обґрунтування необхідності залучення вказаної особи до участі у справі як третьої особи, що не відповідає частині 4 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 4 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, самостійне залучення позивачем до участі в справі третіх осіб шляхом зазначення їх в позовній заяві суперечить вимогам статей 49, 160 Кодексу адміністративного судочинства України.

У разі необхідності залучити до участі у справі третю особу, суб`єкт виборчого процесу - кандидат в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_1 одночасно з поданням до суду позовної заяви може подати заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача/відповідача, у якій позивач повинен обґрунтувати як рішення у справі може вплинути на права та обов`язки особи, яку він просить залучити третьою особою. Тобто, така заява повинна бути викладена та додана до позову відповідно до частини 5 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України окремо, з урахуванням положень частини 4 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частин 1, 2 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За таких обставин позовна заява підлягає залишенню без руху для усунення зазначених недоліків шляхом надання до суду:

- нової (уточненої) позовної заяви, у тому числі її примірників відповідно до кількості учасників справи із зазначенням у ній:

а) відомих номерів засобів зв`язку, офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти відповідача Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє" та третьої особи Приватного підприємства "Медіа Ресурс";

б) офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти відповідача суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_2 ;

в) уточнень змісту та обґрунтування позовної заяви в частині зазначення, у чому саме полягає неправомірність дій відповідача - Житомирської обласної організації політичної партії "За майбутнє";

- доказів на обґрунтування позовних вимог, на які посилається позивач у позовній заяві, а саме: повний перелік роздруківок статей з веб-сайтів, які повинні бути виготовлені у повному обсязі та якісно для прочитання;

- заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача/відповідача, з урахуванням положень частини 4 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України.

На підставі наведеного та керуючись статтями 160, 161, 169, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву суб`єкта виборчого процесу - кандидата в депутати до Житомирської обласної ради ОСОБА_1 - залишити без руху.

Позивачу усунути зазначені в ухвалі суду недоліки з моменту вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху до 24 жовтня 2020 року до 9 години 30 хвилин.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху направити особі, яка її подала.

У разі якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк встановлений судом, позовну заяву буде повернуто позивачу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Суддя Д.М. Гурін

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92378183
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —240/18428/20

Постанова від 25.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 25.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 25.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 24.10.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Рішення від 24.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 24.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 24.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні