Ухвала
від 26.10.2020 по справі 528/1209/20
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/1209/20

У Х В А Л А

Іменем України

26.10.2020 м. Гребінка

26 жовтня 2020 року суддя Гребінківського районного суду Полтавської області Вітківський М.О., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, третя особа, без самостійних вимог: приватний нотаріус Іщенко Ігор Миколайович Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та за законом,-

в с т а н о в и в:

23 жовтня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до Гребінківського районного суду Полтавської області з вказаним позовом до виконавчого комітету Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, третя особа, без самостійних вимог: приватний нотаріус Іщенко Ігор Миколайович Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та за законом, яким просить визнати за нею в порядку спадкування за заповітом та за законом право власності на: земельну ділянку площею 0,1554 га, кадастровий номер 5320883701:01:001:0003, для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в АДРЕСА_1 ; земельну ділянку площею 0,25 га, кадастровий номер 5320883701:01:001:0004, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 ; житловий будинок загальною площею 68,3 кв.м., житловою площею 24,8 кв.м., з допоміжними господарськими будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 та в цілому складається з: А-1 - житловий будинок; Г - погріб з шийкою; Б - гараж; В - сарай; д - прибудова до сарая; Д - сарай; ж - прибудова до сарая; Ж - сарай; З - убиральня; №1 - огорожа; №2 - водогін; земельну ділянку (пай) площею 3,92 га, кадастровий номер 5320883700:00:001:0164 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області.

Позивачем ОСОБА_2 подано клопотання про витребування доказів, в якому просить витребувати у:

- Приватного нотаріуса Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка Ігоря Миколайовича (адреса: 37400 Полтавська область, м. Гребінка, вул. Ярослава Мудрого, 39) належним чином завірену копію спадкової справи №112019 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Відповідно ч.1 ст.187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Встановлено, що цивільна справа підсудна Гребінківському районному суду Полтавської області. Форма та зміст позову відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України. Ці обставини свідчать про те, що підстави для повернення позову, залишення його без руху або без розгляду, а також для відмови у відкритті провадження в цивільній справі відсутні.

З огляду на це суддя вважає, що належить відкрити провадження у цивільній справі.

Враховуючи категорію та складність справи, наявність у справі доказів, а також кількості сторін та інших учасників, з урахуванням абз. 2 ч. 4 ст. 19, ч.ч. 3, 4 ст. 274 ЦПК України, суд вважає за необхідне слухати справу у порядку загального позовного провадження.

Крім того, за приписами статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Визначений процесуальним законодавством порядок звернення до суду із клопотанням про витребування доказів шляхом їх забезпечення позивачем дотримано; витребувані докази відсутні у позивача, є предметом спірних правовідносин, самостійно отримати їх неможливо, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Ст. 84 ЦПК України встановлює, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, клопотання позивача про витребування доказів, а саме у Приватного нотаріуса Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка І.М. належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 - підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-19, 23, 33, 34, 49, 84,174-177, 184, 187, 274-279, 258-261, 353-355 Цивільного процесуального кодексу України, ЗУ Про судовий збір суддя,-

п о с т а н о в и в:

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Овсюківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, третя особа, без самостійних вимог: приватний нотаріус Іщенко Ігор Миколайович Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та за законом.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання, яке відбудеться 16 листопада 2020 року о 09 год 00 хв у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 4, м. Гребінка Полтавської області.

Копію ухвали про відкриття позовного провадження у справі невідкладно надіслати особам, які беруть участь у справі. Відповідачу та третій особі разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Одночасно учасникам справи роз`яснюється наступне:

Не пізніше п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження, копії позовної заяви та додатків до неї, відповідач має право надіслати відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову до суду з підтвердженням направлення позивачу, іншому відповідачу та третій особі у справі копії відзиву та доданих до нього документів.

Позивач не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву, має право підготувати відповідь на відзиви, виклавши письмово свої міркування, аргументи та надати відповідні докази, та направити відповідачам, третій особі у справі та суду з підтвердженням такого направлення учасникам справи. Відповідач не пізніше п`яти днів з дня отримання відповіді позивача на відзив, має право підготувати заперечення на відповідь на відзив, та направити позивачу, іншому відповідачу, третій особі й суду з підтвердженням такого направлення учасникам справи. Третя особа має право подати суду пояснення щодо позову в п`ятиденний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження, а щодо відзиву - протягом п`яти днів із дня його отримання, з підтвердженням направлення їх копій з додатками учасникам справи. Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Витребувати у:

- Приватного нотаріуса Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка І.М. (адреса: 37400 Полтавська область, м. Гребінка, вул. Ярослава Мудрого, 39) належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Зобов`язати Приватного нотаріуса Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка І.М. надати витребувані судом дані протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Попередити нотаріуса Приватного нотаріуса Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенка І.М. про те, що в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Копію ухвали направити Приватному нотаріусу Гребінківського районного нотаріального округу Полтавської області Іщенку І.М. на виконання.

Ухвала суду самостійному апеляційному оскарженню не підлягає області.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/sud1605

Суддя М. О. Вітківський

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92414989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/1209/20

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Вітківський М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні