Рішення
від 21.10.2020 по справі 570/2273/19
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/2273/19

Номер провадження 2/570/165/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2020 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді Штогуна О.С.

за участю секретаря судового засідання Бартош О.Ю.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Антипчука Г.В.,

представника позивача адвоката Ващишина О.П.,

представника відповідача Тарасевич Н.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради про скасування наказу про оголошення догани , -

в с т а н о в и в :

Позивач звернулась у Рівненський районний суд Рівненської області з позовною заявою до КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради, в якій просить визнати незаконним та зобов`язати директора вищевказаного комунального закладу скасувати наказ №38-к від 04 березня 2019 року, про оголошення їй догани і стягнути з відповідача понесені нею судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 посилається на те, що з 2006 року працює в комунальному закладі "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради, в тому числі на посаді комірника з 29 листопада 2017 року.

Наказом директора комунального закладу № 38-к від 04 березня 2019 року їй оголошено догану, як вказано в мотивувальній частині наказу, у зв`язку із порушенням службових обов`язків.

Наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани вважає необґрунтованим і незаконним.

Підставою оголошення догани, як видно із наказу, є матеріали службового розслідування від 08 та 22 лютого 2019 року.

Як видно із матеріалів розслідування від 08 лютого 2019 року комісія, створена керівником комунального закладу "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради відповідно до наказу № 03 від 11 січня 2019 року, визначила, що комірник неякісно та не вчасно виконувала свої службові обов`язки.

Службові обов`язки комірника визначені посадовою інструкцією, затвердженою директором Олександрійської школи-інтернату в 2015 році та погодженою із профспілковим комітетом, з якою вона ознайомилась 29 листопада 2017 року.

В матеріалах службового розслідування, проведеного комісією із службового розслідування та наказі про притягнення її до дисциплінарної відповідальності немає жодного посилання на пункти посадової інструкції, які вона порушила.

В матеріалах службового розслідування міститься посилання на те, що вона не врахувала в роботі Додаток № 4 Постанови Кабінету Міністрів України №1591 від 22 листопада 2004 року, перспективне меню зимово-весняного періоду, вхідну документацію № 450 від 11 грудня 2018 року, № 459 від 14 грудня 2018 року та № 489 від 26 грудня 2018 року та на власний розсуд замовила 21 кг. сиру кисломолочного та 15 кг сметани, які неможливо використати враховуючи перераховану вище документацію.

Такі висновки комісія зробила не поцікавившись чи ознайомлювали її відповідальні особи за організацію харчування в закладі освіти з вищеперерахованими документами.

Не маючи на руках перспективне меню на зимово-весняний період, вона замовляла продукти за перспективним меню на літньо-осінній період, яке передбачало вживання кисломолочних продуктів на три дні підряд, однак з невідомих їй причин у меню - розкладі були поставлені кисломолочні продукти лише на один день, що і спричинило залишок на складі кисломолочного сиру - 24 пачки та сметани - 4 пачки.

Такі обставини виникли у зв`язку із тим, що в закладі освіти чітко не налагоджений процес взаємодії між різними посадовими особами, які мають відношення до організації харчування дітей, з моменту планування закупівлі продуктів до їх споживання, а в окремих випадках списання.

Окрім цього, в матеріалах службового розслідування від 08 лютого 2019 року висловлена претензія щодо того, що в складі станом на 11 січня 2019 року зберігалася олія, термін реалізації якої збігав 26 січня 2019 року, яку пізніше утилізували, не використавши домовленість із постачальниками про те, що у випадку невикористання певних продуктів, у яких збігав термін використання, такі продукти завчасно мінялися постачальниками на свіжіші аналогічні продукти.

Не відповідають дійсності і інші висловлені комісією претензії щодо неналежного виконання нею, як комірником своїх службових обов`язків, зокрема щодо прийняття на склад продуктів з пошкодженою датою виробництва та кінцевим терміном реалізації і відсутність всіх супровідних документів ( товаротранспортних накладних та документів що засвідчують якість товари). Такі документи на час перевірки комісії знаходилися в бухгалтерії.

В матеріалах службового розслідування від 22 лютого 2019 року, які також стали підставою притягнення її до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани, без вказання, які ж пункти посадової інструкції нею порушено, вказано, що при передачі продуктів харчування 11 січня 2019 року комірником приховано факт щодо непостачання ФОП ОСОБА_2 картоплі, овочів, м`яса свинини та яловичини.

Пізніша доставка продукції, ніж термін перерахування коштів за продукти харчування викликана особливостями формування бюджету комунальних закладів, суть яких полягає в тому, що в січні наступного року ще не сформований бюджет закладу освіти на поточний рік, а кошти за харчування за січень наступного року перераховуються в грудні минулого року, при цьому продукти харчування проплачені груднем минулого року з метою збереження термінів їх зберігання поставляються пізніше, що і було здійснено ФОП ОСОБА_2 і про що проінформовані працівники бухгалтерії, які здійснюють контроль за балансом оплати за продукти харчування та їх поставкою.

Як видно із складу комісії із службового розслідування, визначеного наказом по комунальному закладі "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради № 03 від 11 січня 2019 року, в склад комісії ввійшли зацікавлені особи покласти вину за обставини, що склалися з невикористанням кисломолочних продуктів на комірника, знявши із себе відповідальність за ділянку роботи, яку кожен із них мав виконувати особисто. Висновки комісії із службового розслідування складені з упередженим щодо неї, з метою приховати ті недоліки в роботі членів комісії, які відповідальні за реалізацію певних стадій процесу харчування.

Дисциплінарний проступок, за який можна притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності включає в себе такі ознаки, як вина, протиправне невиконання або неналежне виконання працівником трудових обов`язків.

Випадок із простроченням термінів зберігання продуктів виник не з її вини, крім того роботодавцем порушено порядок притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності, а саме не відібрання у неї, в супереч вимог ч. 1 ст. 149 КЗпП України письмового пояснення, яке б зняло всі питання щодо претензій висловлених до роботи комірника комісією із службового розслідування, а тому наказ про притягнення її до дисциплінарної відповідальності має бути скасованим, як протиправний.

В судовому засіданні позивач, пославшись на обґрунтування викладенні в позовній заяві, позов підтримала та просила його задоволити повністю.

Представники позивача позицію довірителя підтримали, просили позов задоволити повністю.

Представник відповідача - Тарасевич Н.Р. вказавши на те, що КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради повністю дотримано вимоги чинного законодавства України при накладенні дисциплінарного стягнення на комірника ОСОБА_1 , а відповідно позовні вимоги останньої є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

ОСОБА_4 , будучи допитаним в якості свідка, дав показання про те, що він працює в КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради на посаді сестри медичного та дієтичного харчування. 10 січня 2019 року йому повідомив кухар, що отримав від комірника ОСОБА_1 протерміновані сир та сметану. Прибувши до кухара та оглянувши дані продукти він встановив, що вони були заморожені та орієнтовно десять днів як пройшов їх термін придатності. Заморожувати сир та сметану заборонено, сир зберігається при температурі +2 - +6 градусів по Цельсію, а сметана від 0 до +6 градусів по Цельсію. Він заборонив подавати дану продукцію до вживання та повідомив про даний випадок керівника закладу.

Орієнтовно о п`ятій годині він пішов до комірника, однак її не було на робочому місці. Після цього, директор покликала до себе всіх хто мав відношення до організації харчування. Пізніше прийшла комірник ОСОБА_1 , з приводу виявленого порушення вона відмовилась надавати будь-які пояснення. На вимогу директора відкрити склад і показати чи є в ньому ще протерміновані та заморожені продукти комірник відмовилась.

На наступний день в зв`язку із виявленим порушенням директор створила комісію до складу якої він був включений і призначила службове розслідування. На вимогу комісії відкрити складські приміщення ОСОБА_1 відмовилась, вказала, що склад відкриє лише в присутності свого адвоката. Після проведення службового розслідування комісією були складенні відповідні матеріали в яких висвітлено всі виявлені порушення допущені комірником ОСОБА_1 . На даний час він точно пам`ятає, що комірник ОСОБА_1 з 22 листопада 2018 року не контролювала температурний режим холодильного обладнання, не записувала в бракеражному журналі терміни придатності сирих продуктів харчування.

Щодо виявлених порушень комірник ОСОБА_1 , як під час проведення службового розслідування так і після його завершення, не захотіла надавати комісії будь-які пояснення.

Головний бухгалтер КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради ОСОБА_5 та бухгалтер даного закладу ОСОБА_8, будучи допитаними в судовому засіданні як свідки, дали показання аналогічні показанням ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_6 дав показання про те, що він працює на посаді заступника директора з адміністративно-господарської роботи КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради. Комірник ОСОБА_1 являється його підлеглою, її робочий час з 8 години ранку до 19 год. 15 хв. вечора, однак при необхідності вона може залишатись на роботі довше. Йому відомо про факт притягнення останньої до дисциплінарної відповідальності за неналежне виконання покладених на неї обов`язків. Інші відомості йому невідомі.

Ознайомившись із позовною заявою, заслухавши пояснення позивача її представників, пояснення представника відповідача, показання свідків, дослідивши надані сторонами докази, суд приходить до наступного.

З 29 листопада 2017 року по даний час ОСОБА_1 працює на посаді комірника КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради. Вказана обставина визнана учасниками справи, а відповідно в силу вимог ч.1 ст.82 ЦПК України, вважається судом доведеною.

29 листопада 2017 року позивач була ознайомлена з посадовою інструкцією комірника КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради, про що свідчить її особистий підпис.

Відповідно до положень п.1.3 вищевказаної посадової інструкції, серед іншого, комірник зобов`язаний:

-якісно і своєчасно виконувати обов`язки у відповідності з посадовою інструкцією;

-керувати роботою під час навантаження, вивантаження вантажів і розташування їх усереднені складу;

-вести облік наявних на складі матеріальних цінностей і звітну документацію про рух;

-чітко дотримуватись вимог законодавства про працю, про охорону праці та Правил внутрішнього трудового розпорядку;

-приймати на склад, зважувати і видавати зі складу продукти харчування різні матеріальні цінності;

-організовувати зберігання продуктів харчування з метою збереження їх від порчі і втрат;

-вчасно списувати видані зі складу продукти харчування, вести звітну документацію;

-вести записи в бракеражному журналі щодо обліку продуктів.

28 лютого 2018 року поміж позивачем та відповідачем було укладено договір про повну матеріальну відповідальність працівника.

Статтею 139 КЗпП України передбачено, що працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Відповідно до ст. 140 КЗпП України трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання, виховання, а також заохоченням за сумлінну працю. У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов`язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу.

11 січня 2019 року на підставі наказу директора КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради (далі по тексту - директор школи-інтернат) №03 створено комісію для проведення службового розслідування стосовно порушень службових обов`язків комірником ОСОБА_1 , до складу комісії включені: голова комісії - головний бухгалтер ОСОБА_5 та члени комісії: заступник директора з виховної роботи, відповідальна за харчування ОСОБА_7 , бухгалтер ОСОБА_8 , сестра медична з дієтичного харчування ОСОБА_4 , вчитель фізичної культури ОСОБА_9 , вчитель бандури ОСОБА_10

14 січня 2019 року наказом №09 директора школи-інтернат продовжено строк проведення службового розслідування стосовно порушень службових обов`язків комірником ОСОБА_1 .

Згідно матеріалів службового розслідування від 08 лютого 2019 року та матеріалів додаткового службового розслідування від 22 лютого 2019 року комісією встановлено, що з 22 листопада 2018 року по 11 січня 2019 року комірник ОСОБА_1 не проводила контроль температури в холодильних та морозильних камерах, не стежила за терміном придатності особливо швидкопсуючих продуктів, не робила відповідні записи в бакеражному журналі, не вчасно та неякісно обраховувала залишки продуктів харчування, що призвело до появи неякісних продуктів на складі, не контролювала пакування продуктів під час отримання, приймала на склад продукти із пошкодженим маркуванням дати виробництва та кінцевим терміном придатності, допустила нестачу продуктів харчування на загальну суму 11545 грн. 50 коп., а саме: 13 кг. м`яса свинини, 7,77 кг. м`яса яловичини, 156,48 кг. цибулі, 144,31 кг. капусти, 66,9 кг. картоплі, 107,03 кг. моркви, 375,23 кг. буряка та 17,67 кг. часнику, 10 січня 2019 року залишила робоче місце в робочий час та не здала складські приміщення під охорону. Вищеописані порушення суд вважає обґрунтованими та доведеними.

Позицію позивача щодо того, що оскільки виявлена комісією нестача продуктів харчування була відновлена ФОП ОСОБА_2 , в її діях відсутнє порушення обов`язків по прийманню на склад та веденню обліку наявних на складі матеріальних цінностей, суд вважає безпідставною та надуманою.

Окрім цього, твердження позивача про те, що роботодавцем порушено порядок притягнення її до дисциплінарної відповідальності, а саме не відібрано у неї письмове пояснення, не відповідає дійсності і повністю спростоване показаннями свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_8 і ОСОБА_4 , які вказали, що ОСОБА_1 відмовилась надавати будь які пояснення комісії, що проводила службове розслідування.

Поряд з цим, в матеріалах службового розслідування міститься посилання на те, що комірник ОСОБА_1 не врахувала в роботі Додаток № 4 Постанови Кабінету Міністрів України №1591 від 22 листопада 2004 року, перспективне 14-денне меню зимово-весняного періоду, вхідну документацію № 450 від 11 грудня 2018 року, № 459 від 14 грудня 2018 року та № 489 від 26 грудня 2018 року на власний розсуд замовила значно більшу кількість, аніж потрібно, сиру кисломолочного та сметани, в зв`язку із чим було не використано та зіпсовано 24 пачки сиру кисломолочного та 4 пачки сметани.

Посилання відповідача на вказане порушення суд вважає безпідставним та не бере його до уваги, оскільки в службові обов`язки комірника не входить замовлення продуктів харчування, а відповідно їй не можуть ставитись в провину порушення, що пов`язані з цим.

За результатами службового розслідування комісія прийшла до висновків, що комірник ОСОБА_1 безвідповідально та халатно відноситься до роботи, неналежно виконує покладені на неї обов`язки, в зв`язку із чим запропонувала звільнити останню на підставі п.2 ст.41 КЗпП України.

04 березня 2019 року наказом №38-к директора школи-інтернат, у зв`язку із порушенням службових обов`язків комірником ОСОБА_1 , на підставі матеріалів службового розслідування від 08 лютого 2019 року та від 22 лютого 2019 року, останній було оголошено догану.

Відповідно до ст. 147 КЗпП України, за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

Згідно ст. 147-1 КЗпП України, дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку, (ст. 148 КЗпП України)

Відповідно до ч.3 ст.149 КЗпП України при обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен врахувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок і попередню роботу працівника.

Догана є дисциплінарним заходом особистого немайнового характеру. Це стягнення полягає у негативній оцінці і засудженні поведінки працівника в трудовому колективі. Такий моральний осуд покликаний спонукати працівника надалі належно виконувати свої трудові обов`язки. Адже працівник має усвідомлювати, що в разі порушення ним трудової дисципліни після оголошення йому догани до нього роботодавцем може застосовуватися більш суворе стягнення, передбачене законодавством, зокрема звільнення.

Тобто догана - захід дисциплінарного впливу морально-психологічного характеру, що містить негативну оцінку конкретних дій працівника і виконує оцінювальний, попереджувальний і мотиваційний вплив на нього.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що відповідачем КЗ "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради повністю дотримано вимоги чинного законодавства України при накладенні дисциплінарного стягнення на позивача, в зв`язку з чим підстави для скасування наказу директора школи-інтернат від 04 березня 2019 року №38-к в частині притягнення комірника ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та оголошення догани, відсутні, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

Згідно п.2 ч.2 ст.141 ЦПК України у разі відмови в позові, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7, 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Комунального закладу "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради про скасування наказу про оголошення догани - відмовити.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський районний суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений 26 жовтня 2020 року.

Сторони справи:

Позивач ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Рівненським РВ УМВС України в Рівненській області 03 вересня 1996 року, ІПН НОМЕР_2 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 ;

Відповідач Комунальний заклад "Олександрійська спеціалізована мистецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради, код ЄДРПОУ 33095424, адреса: вул. Санаторна, 16, село Олександрія, Рівненського району Рівненської області.

Суддя Штогун О.С.

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92419922
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення догани

Судовий реєстр по справі —570/2273/19

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 02.02.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні