Рішення
від 06.10.2020 по справі 910/1942/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

06.10.2020Справа № 910/1942/20

Суддя Господарського суду міста Києва Стасюк С.В., за участю секретаря судового засідання Цубери Ю.Ю., розглянувши в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Грінед"

до Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Національний технічний університет "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

про визнання договору оренди укладеним

Представники учасників справи:

від позивача: Титорчук С.Ф. (ордер серії АА № 1031403 від 04.06.2020);

від відповідача: Гармашов Б.С. (дов. № 14 від 21.04.2020);

від третьої особи: Кузьмірова І.В. (дов. № 34 від 21.07.2020).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Грінед" (надалі за текстом - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву (надалі за текстом - відповідач) про визнання договору оренди укладеним.

Предметом позову є визнання договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності укладеним у запропонованій позивачем редакції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.02.2020 у справі № 910/1942/20 позовну заяву залишено без руху на підставі частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України та надано позивачу строк для усунення недоліків.

18.02.2020 до суду представником позивача подано заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.02.2020 відкрито провадження у справі № 910/1942/20, вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Національний технічний університет "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та призначено підготовче засідання на 19.03.2020.

12.03.2020 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив. У поданому відзиві зазначено, що позивачем не наведено обставин, які свідчать про порушення відповідачем прав і охоронюваних законом інтересів позивача, що свідчить про обрання позивачем неналежного способу захисту своїх прав.

19.03.2020 до суду представником відповідача подано клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату.

З метою попередження виникнення та запобігання поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, судове засідання, призначене на 19.03.2020 не відбулось.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.04.2020 підготовче засідання у справі № 910/1942/20 призначено на 04.06.2020.

У судовому засіданні 04.06.2020 розгляд справи відкладено на 02.07.2020.

23.06.2020 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого позивач просив позов задовольнити.

У судовому засіданні 02.07.2020 закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті на 06.08.2020.

У судовому засіданні 06.08.2020 розгляд справи відкладено на 08.09.2020.

Розгляд справи у судовому засіданні 08.09.2020 відкладено на 01.10.2020.

У судовому засіданні 01.10.2020 оголошено перерву до 06.10.2020.

В судовому засіданні 06.10.2020 судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

За результатами проведеного Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву конкурсу на об`єкт оренди загальною площею 82,4 кв.м., за адресою: місто Київ, вулиця Політехнічна, 37, що перебуває на балансі Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" , прийнято рішення укласти договір оренди нерухомого майна з єдиним учасником конкурсу - Товариством з обмеженою відповідальністю "Грінед".

Для завершення процедури укладення договору оренди вказаного майна, відповідач, на електронні адреси позивача (ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2) та поштову адресу Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (надалі за текстом - балансоутримувач) надіслав проект договору оренди державного майна та запропонував терміново повернути відповідачу: підписаний орендарем договір оренди державного нерухомого майна (у двох примірниках); підписаний орендарем та балансоутримувачем акт приймання-передавання орендованого майна (у трьох примірниках); узгоджений висновок про стан майна, підписаний орендарем та балансоутримувачем (один примірник) та документи, що підтверджують повноваження підписанта.

21.01.2020 відповідач отримав від позивача вказані вище документи із підписом уповноваженої особи позивача.

На час розгляду справи, в матеріалах справи відсутні докази укладення відповідачем договору оренди нерухомого майна - нежитлових приміщень загальною площею 82,4 кв.м., за адресою: місто Київ, вулиця Політехнічна, 37.

Оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Організаційні відносини, пов`язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів, та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності, а також майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, регулюються, зокрема, Законом України "Про оренду державного та комунального майна" у редакції яка є чинною на час розгляду справи.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (чинного на час проведення конкурсу) орендодавцями щодо нерухомого майна, яке є державною власністю виступає Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва.

Згідно частини 6 статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" порядок проведення конкурсу визначається: Кабінетом Міністрів України - для об`єктів, що перебувають у державній власності; органами, визначеними Верховною Радою Автономної Республіки Крим, - для об`єктів, що належать Автономній Республіці Крим; органами місцевого самоврядування - для об`єктів, що перебувають у комунальній власності.

Процедура проведення конкурсу на право оренди державного майна, зокрема нерухомого майна (будівель, споруд, нежитлових приміщень) та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває у державній власності визначається Порядком проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.08.2011 № 906 (надалі за текстом - Порядок), який був чинний на час проведення конкурсу та залишається чинним на час розгляду цієї справи.

Пунктом 4 Порядку визначено, що оголошення про конкурс щодо нерухомого майна площею 100 кв. метрів і більше публікується в офіційному друкованому виданні Фонду державного майна та за рішенням орендодавця в інших виданнях.

Матеріали справи містять копію оголошення про проведення конкурсу з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону на право оренди державного майна, стосовно об`єкта нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 82,4 кв.м., за адресою: місто Київ, вулиця Політехнічна, 37, що перебуває на балансі Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", розміщеного у друкованому виданні "Відомості приватизації" № 52 (1280) від 25.12.2019.

Згідно пункту 30 Порядку орендодавець протягом трьох робочих днів після затвердження результатів конкурсу надсилає рекомендованим листом або вручає під розписку особисто переможцю конкурсу (уповноваженій ним особі) проект договору оренди. Переможець конкурсу або уповноважена ним особа після отримання проекту договору протягом п`яти робочих днів особисто повертає орендодавцю підписаний проект договору оренди. Умови договору оренди повинні враховувати істотні умови, визначені у статті 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", та включати орендну плату, запропоновану переможцем конкурсу, а також пропозиції переможця конкурсу, подані ним для участі в конкурсі.

На підставі наявної в матеріалах справи копії листа відповідача від 10.01.2020 № 30-04/160, надісланого позивачу та балансоутримувачу, суд встановив, що за результатами оголошеного конкурсу, Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву прийнято рішення укласти договір оренди нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 82,4 кв.м., за адресою: місто Київ, вулиця Політехнічна, 37, з єдиним учасником конкурсу, яким є позивач.

10.01.2020 відповідач, з метою завершення процедури укладення договору оренди нерухомого майна у відповідності до вимог пункту 30 Порядку надіслав на електронні адреси позивача (ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2) та на поштову адресу балансоутримувача проект договору оренди державного майна, разом з актом приймання-передавання орендованого майна, та висновком про стан майна.

21.01.2020 позивач повернув відповідачу підписані примірники договору оренди та акта приймання-передання орендованого майна разом з висновком щодо стану майна, зазначивши, що вказані вище акт та висновок також були надіслані балансоутримувачу.

Листом від 31.01.2020 № 0114/81 балансоутримувач повідомив позивача, що у зв`язку з відсутністю відповідних договірних відносин не вбачається підстав для надання позивачу план-схеми орендованого приміщення, відсутня технічна можливість виділення потужностей електроустановок, а також вказав, що направленню проектів договорів на комунальні послуги має передувати укладення договору оренди. Порушення питання щодо забезпечення доступу до приміщень можливе лише після виникнення передбачених для цього законодавством підстав.

Листом від 06.02.2020 позивач звернувся до відповідача з вимогою повернути підписаний зі сторони відповідача примірник договору оренди нерухомого майна, а саме нежитлових приміщень загальною площею 82,4 кв.м., за адресою: місто Київ, вулиця Політехнічна, 37 та висновок щодо стану майна.

Листом від 07.02.2020 № 30-04/1243 відповідач надіслав на адресу балансоутримувача примірники підписаного позивачем акта приймання-передавання орендованого майна та запропонував балансоутримувачу його підписати, повідомивши, що орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі оренди та підписання сторонами акта приймання-передавання майна.

Незважаючи на виконання позивачем усіх необхідних дій для укладення договору оренди, відповідач від свого обов`язку укласти вказаний договір оренди фактично ухилився і продовжує таку бездіяльність незважаючи на відсутність об`єктивних для цього причин.

Суд відзначає, що матеріали справи не містять доказів наявності обставин необхідних для відмови в укладенні договору оренди.

За загальним правилом під час укладання господарських договорів діє принцип диспозитивності, який передбачає свободу волевиявлення сторін щодо укладення договорів.

Це випливає з положень статті 627 Цивільного кодексу України, згідно з якою під поняттям "свобода договору" розуміється, що сторони є вільними: 1) в укладенні договору, 2) у виборі контрагента, 3) у визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Однак, виходячи з меж здійснення цивільних прав, визначених статтею 13 Цивільного кодексу України у випадках, передбачених законом, реалізація абсолютного права на свободу волевиявлення щодо укладення господарського договору може бути обмежена іншим суб`єктивним правом вимагати укладення такого договору.

Статтею 20 Господарського кодексу України передбачено такий спосіб захисту прав як установлення господарських правовідносин.

За змістом частин 3, 6 статті 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він ґрунтований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання, органів державної влади чи органів місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, договорів, укладення яких є обов`язковим на підставі закону, і в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду, якщо це передбачене угодою сторін або якщо сторони зобов`язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Частиною 8 статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (чинного на час виникнення та існування зазначених правовідносин), передбачено, що у разі відмови в укладенні договору оренди, а також неодержання відповіді у встановлений термін заінтересовані особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до суду.

Слід також зазначити, що положеннями частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Орендою згідно пункту 10 частини 1 статті 1 Закону України " Про оренду державного та комунального майна" є речове право на майно, відповідно до якого орендодавець передає або зобов`язується передати орендарю майно у користування за плату на певний строк.

Отже, за договором оренди в особи виникають права володіння та користування майном протягом певного строку, які підлягають захисту за законодавством України від неправомірного порушення, невизнання або його оспорювання.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях у справах: "Мелахер та інші проти Австрії" від 19.12.1998 (Заява №10522/83; 11011/84; 11070/84), "Бурдов проти Росії" від 07.05.2002 (Заява № 59498/00), "Прессос компанія Нав`єра А.О. та інші проти Бельгії" від 28.10.1995 (заява №17849/91) зазначив, що під поняттям "майно" розуміється не лише майно, яке належить особі на праві власності згідно законодавства країни, в якій виник спір, а також під даним поняттям можуть бути прибутки, що випливають з власності, кошти, належні заявникам на підставі судових рішень, "активи", які можуть виникнути, "правомірні очікування" та "законні сподівання" особи.

Концепція "майна" в розумінні статті 1 Першого протоколу до Конвенції має автономне значення, тобто не обмежується власністю на матеріальні речі та не залежить від формальної класифікації у внутрішньому праві: певні інші права та інтереси, що становлять активи, також можуть вважатися "правом власності", а відтак і "майном". До таких активів може відноситися право оренди (рішення у справі "Іатрідіс проти Греції" від 25.03.1999, заява № 311107/96, пункт 54).

У справі "Пайн Велі Девелопмент Лтд. та інші проти Ірландії" (заява №12742/87) Європейський суд з прав людини зазначив, що статтю 1 Першого протоколу до Конвенції можна застосовувати для захисту "правомірних очікувань" щодо певного стану речей (у майбутньому), оскільки їх можна вважати складовою частиною власності. "Правомірні очікування" виникають у особи, якщо нею було дотримано всіх вимог законодавства для отримання відповідного рішення уповноваженого органу, а тому вона мала усі підстави вважати таке рішення дійсним та розраховувати на певний стан речей.

За таких обставин, суд дійшов висновку про те, що після визначення позивача переможцем проведеного на підставі законодавства конкурсу на право оренди нерухомого майна у позивача виникли правомірні очікування мирно володіти спірним майном (право оренди), оскільки нормативними законодавчими приписами чітко встановлений обов`язок відповідача як уповноваженого органу у спірних правовідносинах укласти з позивачем договір оренди державного нерухомого майна.

При цьому слід зазначити, що як правомірні очікування позивача, так і безпосередньо право мирного володіння майном є об`єктом правового захисту згідно статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та національного законодавства України.

Посилання відповідача у відзиві на позовну заяву на те, що об`єктивною причиною зволікання укладення відповідачем договору оренди є відсутність підписаного акта приймання-передавання та висновку щодо стану майна не беруться судом до уваги з огляду на те, що відповідно до Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженого Наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 (в редакції Наказу Фонду державного майна № 1329 від 09.08.2007; із змінами, внесеними згідно з Наказами Фонду державного майна № 276 від 05.03.2013, № 1113 від 27.08.2018, № 452 від 13.05.2019) акт приймання-передавання орендованого майна, є додатком до договору оренди і підлягає підписанню одночасно із договором або після його укладення, а попереднє підписання акта приймання-передавання або висновку щодо стану майна не є обов`язковою умовою укладення договору оренди.

Окрім цього, відповідно до пункту 2.4. Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності обов`язок щодо складання акта приймання-передавання покладається на орендодавця.

Також суд зазначає, що безпідставна, тривала відмова відповідача від укладення договору оренди, в той час коли саме відповідач повинен вчинити активні діє для укладення цього договору, свідчить про наявність фактичного спору саме між позивачем та відповідачем і що саме відповідач своєю бездіяльністю порушує право позивача володіти і користуватися нерухомим майном, що виступає об`єктом оренди.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частинами 1-3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Аналогічна норма міститься у частині 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами статей 76, 77, 78, 79 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Враховуючи викладене, а також те, що відповідач не навів жодних доводів, підтверджених доказами, які свідчили про неможливість чи законність фактичної тривалої відмови відповідача від укладення договору оренди, а обраний позивачем спосіб захисту його порушених прав є найбільш ефективним для їх відновлення, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір за розгляд справи відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Грінед" до Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" про визнання договору оренди укладеним задовольнити.

2.Визнати укладеним між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву та Товариством з обмеженою відповідальністю "Грінед" договір оренди нерухомого майна, в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ №

нерухомого майна, що належить до державної власності

м. Київ


2020 року

Ми, що нижче підписалися, Регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 19030825, місцезнаходження якого: 01032, м. Київ. бульвар Тараса Шевченка, 50-г (далі - Орендодавець), який діє на підставі Положення про регіональне відділення, що затверджено наказом Голови Фонду державного майна України від 02.10.2012 № 3607 та зареєстровано Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією 04.03.2013 за № 10741050007027343 (зі змінами, внесеними наказом ФДМУ від 9.08.2014 №2205) та

Товариство з обмеженою відповідальністю "Грінед", ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38591287, місцезнаходження якого: м. Київ вул. Підлісна, 1, оф.7 (далі - Орендар) в особі директора Письменної Наталі Володимирівни, який діє на підставі Статуту, затвердженого рішенням Загальних зборів учасників від 4 березня 2013 року, зареєстрованого Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією 06.03.2013 року, номер запису 1 072 102 0000 028651, з іншого боку, уклали цей Договір про наведене нижче:

1.Предмет Договору

1.1. Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно - нежитлові приміщення на 2-му поверсі, корпусу №20, загальною площею 82,4 кв.м, розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 37 (реєстровий номер майна 02070921.1 .БДЧАХЯ044)) (далі - Майно), що перебуває на балансі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", код ЄДРПОУ 02070921 (далі - Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно з висновками про вартість станом на 31.08.2019 і становить 1586000,00 грн без ПДВ.

1.2. Майно передається в оренду з метою розміщення буфету у навчальному закладі, що не здійснює продаж товарів підакцизної групи.

1.3. Стан Майна на момент укладення договору, визначається в акті приймання-передавання за узгодженим висновком Балансоутримувача і Орендаря.

2.Умови передачі орендованого майна Орендарю

2.1. Орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, указаний у Договорі та підписання Сторонами акта приймання-передавання Майна.

2.2. Передача Майна в оренду не тягне за собою виникнення в Орендаря права власності на це Майно. Власником Майна залишається держава, а Орендар користується ним протягом строку оренди.

2.3. Передача Майна в оренду здійснюється за вартістю, визначеною у звіті про незалежну оцінку, складеному за Методикою оцінки.

2.4. Обов`язок щодо складання акта приймання-передавання покладається на Орендодавця.

3.Орендна плата

3.1. Орендна плата, визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 1995 № 786 (зі змінами) (далі - Методика розрахунку) і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку - жовтень 2019 року - 5400,00 грн.

Розмір орендної плати за перший місяць оренди січень 2020 року встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції за листопад, грудень 2019 року та січень 2020 року.

3.2. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

3.3. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Оперативна інформація про індекси інфляції розміщується на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

3.4. У разі користування Майном протягом неповного календарного місяця (першого та/або останнього місяців оренди) добова орендна плата за дні користування визначається згідно з чинною Методикою розрахунку на основі орендної плати за відповідні місяці пропорційно дням користування.

3.5. Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із Сторін у разі зміни Методики її розрахунку, зміни орендної ставки, істотної зміни стану об`єкта оренди з незалежних від Сторін причин та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

3.6. Орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 50 % до 50 % щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, відповідно до пропорцій розподілу, установлених; Методикою розрахунку і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

3.7. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному пунктом 3.6 співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення перерахування орендної плати.

3.8. Надміру сплачена сума орендної плати, що надійшла до бюджету, підлягає в установленому порядку заліку в рахунок майбутніх платежів, а у разі неможливості такого заліку у зв`язку з припиненням орендних відносин - поверненню Орендарю. Для забезпечення повернення зазначених коштів сторони керуються вимогами Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1650/24182, та Постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року № 106 Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов`язкових платежів) та інших доходів бюджету (зі змінами).

3.9. Зобов`язання Орендаря щодо сплати орендної плати забезпечуються у вигляді завдатку у розмірі, не меншому, ніж орендна плата за базовий місяць, який вноситься в рахунок орендної плати за останній місяць оренди.

3.10. У разі припинення або розірвання Договору оренди Орендар сплачує орендну плату до дня повернення Майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії Договору оренди не звільняє Орендаря від обов`язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, ураховуючи санкції, до державного бюджету та Балансоутримувачу.

4. Використання амортизаційних відрахувань і відновлення орендованого Майна

4.1. Передбачені законодавством амортизаційні відрахування на орендоване Майно нараховуються його Балансоутримувачем і використовуються на повне відновлення орендованих основних фондів.

4.2. Поліпшення орендованого Майна, здійснені за рахунок амортизаційних відрахувань, є власністю держави.

4.3. Відновлення орендованого Майна здійснюється орендарем відповідно до пунктів 5.4, 5.7, 6.2 цього Договору.

4.4. Для отримання згоди Орендодавця на здійснення поліпшень Орендар звертається до Орендодавця згідно з Порядком надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід`ємних поліпшень орендованого державного майна, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 25 травня 2018 року № 686, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 червня 2018 року за № 711/32163.

5. Обов`язки Орендаря

Орендар зобов`язується:

5.1. Використовувати орендоване Майно відповідно до його призначення та умов цього

Договору.

5.2. Протягом місяця після підписання Договору внести завдаток, передбачений цим Договором. Завдаток стягується до державного бюджету і Балансоутримувачу у співвідношенні, визначеному у пункті 3.6 цього Договору. Після закінчення основного строку Договору оренди здійснюється перерахування орендної плати за останній місяць з урахуванням внесеного Орендарем завдатку. У разі виникнення у Орендаря заборгованості з орендної плати за результатами такого перерахування орендар зобов`язаний перерахувати її до державного бюджету і Балансоутримувачу в сумі, на яку вона перевищує розмір завдатку.

5.3. Своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату до державного бюджету та

Балансоутримувачу (у платіжних дорученнях, які оформлює Орендар, вказується "Призначення платежу" за зразком, який надає Орендодавець листом при укладенні договору оренди).

5.4. Забезпечувати збереження орендованого Майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, тримати Майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки, підтримувати орендоване Майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, здійснювати заходи протипожежної безпеки.

5.5. Забезпечити Орендодавцю і Балансоутримувачу доступ на об`єкт оренди з метою контролю за його використанням та виконанням умов Договору.

5.6. У разі виникнення загрози або настання надзвичайних ситуацій, пов`язаних з природною стихією: ураган, землетрус, великий снігопад, ожеледиця тощо, надавати своїх працівників для їх попередження та ліквідації наслідків.

5.7. Своєчасно здійснювати за власний рахунок поточний ремонт орендованого Майна. Ця умова Договору не розглядається як дозвіл на здійснення поліпшень орендованого Майна і не тягне за собою зобов`язання Орендодавця щодо компенсації вартості поліпшень.

У разі, якщо Орендар подає заяву на погодження Орендодавцем здійснення невід`ємних поліпшень орендованого Майна, він зобов`язаний надати експертний висновок на проектно- кошторисну документацію на здійснення невід`ємних поліпшень.

5.8. Протягом 10 робочих днів після укладення цього Договору застрахувати Майно на користь Балансоутримувача на суму, не меншу ніж на вартість за висновком про вартість (франшиза безумовна - 0%) у порядку, визначеному законодавством, зокрема від пожежі, затоплення, протиправних дій третіх осіб, стихійного лиха. Постійно поновлювати договір страхування так, щоб протягом строку дії цього Договору Майно було застрахованим, і надавати Орендодавцю копії завірених належним чином договору страхування (договорів страхування) і платіжного доручення (платіжних доручень) про сплату страхового платежу (страхових платежів).

5.9. На вимогу Орендодавця проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти відповідні акти звіряння.

5.10. У разі припинення або розірвання Договору повернути Балансоутримувачу/ Орендодавцеві або підприємству/товариству, указаному Орендодавцем, орендоване Майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати Балансоутримувачу/Орендодавцеві збитки в разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) орендованого Майна з вини Орендаря.

5.11. Здійснювати витрати, пов`язані з утриманням орендованого Майна. Протягом 15 робочих днів після підписання цього Договору укласти з Балансоутримувачем орендованого Майна договір про відшкодування витрат Балансоутримувача на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю.

5.12. Нести відповідальність за дотримання правил експлуатації інженерних мереж, пожежної безпеки і санітарії в приміщеннях згідно із законодавством.

5.13. У разі реорганізації Орендаря, зміни рахунку, найменування, номера телефону, місцезнаходження письмово повідомляти про це Орендодавця у тижневий строк.

6. Права Орендаря

Орендар має право:

6.1. Використовувати орендоване Майно відповідно до його призначення та умов цього Договору.

6.2. За письмовою згодою Орендодавця та уповноваженого органу управління здійснювати капітальний ремонт, проводити заміну, реконструкцію, розширення, технічне переозброєння орендованого Майна, що зумовлює підвищення його вартості.

7. Обов`язки Орендодавця

Орендодавець зобов`язується:

7.1.Передати Орендарю в оренду Майно згідно з цим Договором за актом приймання передавання майна, який підписується одночасно з цим Договором.

7.2. Не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися орендованим Майном на умовах цього Договору.

7.3. У випадку реорганізації Орендаря до припинення чинності цього Договору переукласти цей Договір на таких самих умовах з одним із правонаступників, якщо останній згоден стати орендарем.

7.4. У разі якщо Орендар не сплачує розмір орендної плати (повністю або частково), яка підлягає перерахуванню до державного бюджету, протягом трьох місяців підряд, вживати заходів відповідно до вимог законодавства щодо розірвання Договору та стягнення заборгованості.

8. Права Орендодавця

Орендодавець має право:

8.1 Контролювати з можливим залученням Балансоутримувача виконання умов Договору та використання Майна, переданого в оренду за Договором, і у разі необхідності спільно з Балансоутримувачем вживати відповідних заходів реагування.

8.2. Виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього Договору або його розірвання у разі погіршення стану орендованого Майна внаслідок невиконання або неналежного виконання умов цього Договору.

8.3. Здійснювати контроль за станом Майна шляхом візуального обстеження зі складанням звітів.

9. Відповідальність і вирішення спорів за Договором

9.1. За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

9.2. Орендодавець не відповідає за зобов`язаннями Орендаря. Орендар не відповідає за зобов`язаннями Орендодавця, якщо інше не передбачено цим Договором. Орендар відповідає за своїми зобов`язаннями і за зобов`язаннями, за якими він є правонаступником, виключно власним майном. Стягнення за цими зобов`язаннями не може бути звернене на орендоване державне Майно.

9.3. Спори, які виникають за цим Договором або в зв`язку з ним, не вирішені шляхом переговорів, вирішуються в судовому порядку.

9.4. Стягнення заборгованості з орендної плати та штрафних санкцій, передбачених цим Договором, проводиться на підставі рішення суду або в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса.

10. Строк чинності, умови зміни та припинення Договору

10.1. Цей Договір укладено строком на 2 (два) роки 11 місяців.

10.2. Умови цього Договору зберігають силу протягом усього строку цього Договору, у тому числі у випадках, коли після його укладення законодавством установлено правила, що погіршують становище Орендаря, а в частині зобов`язань Орендаря щодо орендної плати - до виконання зобов`язань.

10.3. Зміни до умов цього Договору або його розірвання допускаються за взаємної згоди Сторін. Зміни, що пропонуються внести, розглядаються протягом одного місяця з дати їх подання до розгляду іншою Стороною. Усі зміни та доповнення до цього Договору вносяться в такій самій формі, що й цей Договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено законом.

10.4. У разі якщо уповноважений орган управління Майном не попередив Орендаря та Орендодавця про намір використовувати Майно для власних потреб за три місяці до закінчення строку цього Договору, Орендар, який належним чином виконував свої обов`язки за цим Договором, має право продовжити його на новий термін відповідно до вимог цього Договору.

У разі відсутності заяви однієї зі сторін про припинення цього Договору або зміну його умов після закінчення строку його дії протягом одного місяця цей Договір увижається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором. Зазначені дії оформляються договором про внесення змін до цього Договору, який є невід`ємною частиною цього Договору.

10.5. Реорганізація Орендодавця або перехід права власності на орендоване Майно третім особам не є підставою для зміни або припинення чинності цього Договору, і він зберігає свою чинність для нового власника орендованого Майна (його правонаступників).

10.6. Чинність цього Договору припиняється внаслідок:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- загибелі орендованого Майна;

- достроково за взаємною згодою Сторін або за рішенням суду;

- банкрутства Орендаря;

- ліквідації Орендаря - юридичної особи;

10.7. Сторони погоджуються, що цей Договір буде достроково розірваний на вимогу Орендодавця, якщо Орендар:

- користується Майном не відповідно до умов цього Договору;

- погіршує стан Майна;

- не сплачує орендну плату протягом трьох місяців підряд;

- не робить згідно з умовами Договору поточний ремонт Майна;

- передає орендоване Майно, його частину у суборенду, укладає договори про сумісну діяльність, де внеском сторони є право на оренду орендованого за цим Договором Майна;

- перешкоджає співробітникам Орендодавця та/або уповноваженого органу управління здійснювати контроль за використанням Майна, виконанням умов цього Договору;

- не переглядає орендну плату, в разі внесення змін до Методики, яка передбачає збільшення орендної плати;

- не виконав зобов`язання п. 5.2 та/або п. 5.8 та цього Договору.

10.8. У разі припинення або розірвання Договору поліпшення орендованого Майна, здійснені Орендарем за рахунок власних коштів, які можна відокремити від орендованого Майна не завдаючи йому шкоди, є власністю Орендаря, а невід`ємне поліпшення - власністю Орендодавця.

10.9. Поліпшення Майна, зроблені Орендарем як за згодою так і без згоди Орендодавця, які не можна відокремити без шкоди для Майна, є власністю держави та їх вартість компенсації не підлягає.

10.10. У разі припинення або розірвання цього Договору Майно протягом трьох робочих днів Орендар повертає Балансоутримувачу/Орендодавцю або підприємству/товариству, яке визначить Орендодавець.

У разі, якщо Орендар затримав повернення Майна, він несе ризик його випадкового знищення або випадкового пошкодження.

10.11. Майно вважається поверненим Орендодавцю/Балансоутримувачу з моменту підписання Балансоутримувачем/Орендодавцем акта приймання-передавання. Обов`язок щодо складання акта приймання-передавання про повернення Майна покладається на Орендаря.

10.12. Якщо Орендар не виконує обов`язку щодо повернення Майна, Орендодавець має право вимагати від Орендаря сплати неустойки у розмірі подвійної орендної плати за користування Майном за час прострочення.

10.13. Взаємовідносини Сторін, не врегульовані, цим Договором, регулюються чинним законодавством України.

10.14. Цей Договір укладено в 2 (двох) примірниках, кожен з яких має однакову юридичну силу, по одному для Орендодавця й Орендаря.

11. Особливі умови

11.1. Сторони погодились, що орендоване майно приватизації орендарем та третіми особами не підлягає.

12. Додатки

Додатки до цього Договору є його невід`ємною і складовою частиною.

До цього Договору додаються:

розрахунок орендної плати;

звіт про оцінку майна, що передається в оренду;

акт приймання-передавання орендованого Майна.

13.Платіжні та поштові реквізити Сторін

Орендодавець: Регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву м.п.


Р.М. НовіковОрендар: Товариство з обмеженою відповідальністю "Грінед", адреса: м. Київ, вул. Підлісна, 1 оф.7, код ЄДРПОУ 38591287, IBAN: НОМЕР_1 в АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" МФО 300614 " м.п.
Письменна Н.В.

2.Зобов`язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву (01032, місто Київ, бульвар Тараса Шевченка, будинок 50-Г, ідентифікаційний код 19030825) передати за актом приймання-передавання орендованого майна Товариству з обмеженою відповідальністю "Грінед" (03164, місто Київ, вулиця Підлісна, будинок 1, офіс 7, ідентифікаційний код 38591287) нерухоме майно - нежитлові приміщення на 2-му поверсі, корпусу №20, загальною площею 82,4 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ, вул. Політехнічна, 37.

3.Стягнути з Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву (01032, місто Київ, бульвар Тараса Шевченка, будинок 50-Г, ідентифікаційний код 19030825) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Грінед" (03164, місто Київ, вулиця Підлісна, будинок 1, офіс 7, ідентифікаційний код 38591287) 4 204 (чотири тисячі двісті чотири) гривні 00 коп. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст складено та підписано 23.10.2020

Суддя С. В. Стасюк

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено27.10.2020

Судовий реєстр по справі —910/1942/20

Ухвала від 12.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 02.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Постанова від 22.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні