Рішення
від 16.10.2020 по справі 143/895/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/895/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.10.2020 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого - судді Сича С.М.,

за участю секретаря Огородник Н.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Погребище Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом, -

Встановив:

7 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаною позовною заявою, в якій просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок, господарські будівлі та споруди , що розташовані по АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть, серії НОМЕР_1 , актовий запис № 15.

За життя 26.11.2012 року спадкодавцем було зроблено заповітне розпорядження, яким він заповів їй все майно, що належало йому на праві власності, заповіт посвідчений секретарем виконавчого комітету Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, зареєстрований в реєстрі за номером 54.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 , а також земельної ділянки, цільове призначення якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області.

Житловий будинок, господарські будівлі та споруди спадкодавцем ОСОБА_2 були побудовані на земельній ділянці, яка була передана йому у приватну власність та користування на підставі рішення 9 сесії 22 скликання Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області від 29.08.1997 року.

Належність житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами ОСОБА_2 підтверджується записами погосподарської книги № 1, довідкою Довгалівської сільської ради, земельна ділянка належала спадкодавцю на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ВН № 209679.

Крім неї інших осіб, які мали б право на успадкування майна, в тому числі осіб, які мали б право на обов`язкову частку у спадщині, немає.

Заява на прийняття спадщини до нотаріального органу нею була подана у передбачений законом строк (спадкова справа № 3/2013).

Після її звернення до нотаріального органу приватним нотаріусом Заболотною Т.М. їй було оформлено право власності на земельну ділянку та видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

В частині отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, господарські будівлі та споруди їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю відомостей про реєстрацію права власності на житловий будинок за спадкодавцем.

Водночас, приватним нотаріусом Заболотною Т.М. було надано їй письмове роз`яснення від 22.07.2020 року №20/02-14, в якому зазначено, що згідно із підпунктом 4.15 глави 10 II розділу Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, видача свідоцтв про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання оригіналів правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві. Оскільки на зазначений житловий будинок відсутні правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності спадкодавця на житловий будинок, то їй було повідомлено, що для визнання права власності на вказаний житловий будинок їй необхідно звернутися до суду.

За таких обставин, з метою захисту своїх спадкових прав, вона змушена звернутися із цим позовом до суду.

Позивач в судове засідання не з`явилася, проте через канцелярію суду подала заяву, в якій просить позовну заяву розглянути без її участі та задовольнити позовні вимоги. (а.с. 46)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, проте через канцелярію суду надійшла заява голови Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області Томчука О.М., в якій він просив розглянути справу без участі представника, позовні вимоги визнає в повному обсязі (а.с. 76).

Від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, у зв`язку з чим в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що визнання відповідачем позову слід прийняти, а позов задовольнити, виходячи із наступного.

Так, за змістом ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Так, судом встановлено, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 були побудовані ОСОБА_2 на земельній ділянці, яка була передана йому у приватну власність та користування на підставі рішення Довгалівкої сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що підтверджується копією архівного витягу з рішення Довгалівкої сільської ради народних депутатів Погребищенського району Вінницької області 9 сесії 22 скликання від 29.08.1997 року Про передачу земельних ділянок у приватну власність і користування , виданого Архівним сектором Погребищенської районної державної адміністрації вих. № 01-14/97 від 03.03.2020 року (а.с. 23).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 15 (а.с. 10), який постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 27).

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, до складу якого, крім іншого, входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 , та які належали померлому, що підтверджується випискою з погосподарської книги № 1 на 2011-2015 роки по Довгалівській сільській раді, виданою Довгалівською сільською радою Погребищенського району Вінницької області вих. № 20від 20.01.2020 року, довідкою Довгалівкої сільської ради Погребищенського району Вінницької області вих. № 19 від 20.01.2020 року, технічним паспортом на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виданим фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 від 29.10.2019 року (а.с. 16-18, 20-22).

За життя ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишив заповіт, посвідчений 26 листопада 2012 року секретарем виконкому Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, за реєстровим № 54, згідно із яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, у тому числі все те, що буде належати йому на день смерті і на що він матиме право за законом, заповідав позивачу - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 11).

Позивач у встановлений законом строк спадщину прийняла, подавши відповідну заяву про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Погребищенського районного нотаріального округу Вінницької області Заболотної Т.М., що підтверджується копією спадкової справи №3/2013 щодо майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 58-75)

Однак, нотаріусом після відкриття спадкової справи позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на цілий житловий будинок з господарськими будівлями, які розташовані в АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність вищевказаного житлового будинку спадкодавцю за життя та відомостей про реєстрацію права власності на житловий будинок (а.с. 12).

Згідно із довідкою, виданою КП Вінницьке об`єднане бюро технічної інвентаризації вих. № 91 від 16.07.2020 року станом на 31.12.2012 року реєстрація права власності на об`єкт нерухомого майна, який розташований по АДРЕСА_1 , підприємством не проводилась (а.с. 19).

Як роз`яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику в справах про спадкування від 30 травня 2008 року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. ст. 55, 124 Конституції України та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Отже, враховуючи те, що ОСОБА_1 протягом встановленого законом строку прийняла спадщину, однак у неї існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, тому суд приходить до висновку, що з метою захисту майнових прав позивача за нею необхідно визнати право власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди, які розташовані в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом.

Керуючись принципом диспозитивності цивільного судочинства, та беручи до уваги те, що позивач бажає судові витрати, пов`язані з розглядом справи, залишити за собою, суд не вбачає підстав стягувати із відповідача на користь позивача сплачений нею судовий збір.

Керуючись ст. ст.. 2, 5, 10, 12, 13, 200, 206, 247, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суддя, -

У х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати право власності ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок позначений літерою А , загальною площею 71,4 кв. м., житловою площею 32,9 кв. м., веранду позначену літерою а , ганок з козирком, літню кухню позначені літерою Б , погріб з шиєю позначений літерою п/Б , сарай позначений літерою В , сарай позначений літерою в , погріб позначений літерою Г , криницю позначену за номером 1, огорожу позначену за номером 2, ворота з хвірткою позначені за номером 3, що розташовані по АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду через Погребищенський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_2 , проживає: АДРЕСА_3 ;

Відповідач: Довгалівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області (с. Довгалівка, Погребищенський район, Вінницька область), ідентифікаційний код 04327672, 22236.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92433224
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/895/20

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 18.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні