Рішення
від 22.09.2020 по справі 489/4710/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

22.09.2020

Справа №489/4710/19

Провадження №2/489/621/2020

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2020 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого - судді Рум`янцевої Н.О.,

із секретарем судових засідань - Бодюл А.О.,

за участю: відповідача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків та платежів

В С Т А Н О В И В:

В вересні 2019 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з обов`язкових внесків і платежів у розмірі 6459 грн. 48 коп.; втрати від інфляції у сумі 809 грн. 54 коп.; 3 % річних у розмірі 276 грн. 22 коп.; судовий збір у розмірі 1921 грн. 00 коп. та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 2000 грн. 00 коп., всього - 10380 грн. 48 коп. Мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 . Відповідно до Статуту позивача - співвласники будинку приймають участь у витратах по утриманню будинку, прибудинкової території та у витратах по виконаних роботах пов`язаних з експлуатацією та утриманням будинку, а також комунальних платежах. Члени ОСББ зобов`язані, в тому числі і своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Відповідно до затверджених правлінням ОСББ кошторисів за період з 2016 по 2019 роки, та з огляду на систематичну несплату відповідачем комунальних послуг та внесків на утримання будинку та прибудинкової території, у відповідача утворилася заборгованість, яка станом на 01.08.2019 становить 6459 грн. 48 коп. Про суму заборгованості відповідачу повідомлялося багаторазово та була надіслана претензія. Проте, відповідач до теперішнього часу ігнорує висунуті йому вимоги про погашення заборгованості .

Від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач просить відмовити в задоволенні позову в повному обсязі. Посилаючись на те, що він ніколи не вступав та не є членом ОСББ "Гранат-148", а тому не повинен сплачувати ні членські, ні цільові внески. Протягом трьох років він просив голову ОСББ "Гранат-148" укласти з ним договір на участь у витратах по утриманню будинку АДРЕСА_2 . Проте, остання ігнорувала його вимогу. Всі оплати по комунальним послугам: електропостачання, водопостачання та водовідведення, газопостачання, він сплачує самостійно згідно приборів індивідуального обліку. Голова ОСББ ОСОБА_2 приховує від нього договори на обслуговування ліфту та вивозу сміття. З 01.04.2019 року він самостійно сплачує за послуги щодо вивезенню сміття.

З`ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Об`єднання співвласників багатоквартирних будинків Гранат-148 є господарською некомерційною організацією, що діє на підставі Статуту.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власником від 24.05.2017 вбачається, що власником квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_1 .

Згідно довідки Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Гранат-148" від 25.02.2019 за вих. № 1, за адресою: АДРЕСА_3 зареєстровані: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .. Окрім того, проживають без права на площу 1 чоловік.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2016 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 22.05.2016 року, протоколу № 1, розмір внеску за метр квадратний площі для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7 , кв. АДРЕСА_8 , кв. АДРЕСА_9 , кв. АДРЕСА_10 , кв. АДРЕСА_11 становить - 2 грн. 20 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 2 грн. 70 коп. з урахуванням обслуговування ліфтів.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2017 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 13.11.2016 року, розмір внеску за метр квадратний площі для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7 , кв. АДРЕСА_8 , кв. АДРЕСА_9 , кв. АДРЕСА_10 , кв. АДРЕСА_11 становить - 2 грн. 37 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 2 грн. 99 коп. з урахуванням обслуговування ліфтів.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2017 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 15.01.2017 року, розмір внеску за метр квадратний площі для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7 , кв. АДРЕСА_8 , кв. АДРЕСА_9 , кв. АДРЕСА_10 , кв. АДРЕСА_11 становить - 2 грн. 70 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 3 грн. 60 коп. електроенергія та обслуговування ліфтів 0 грн. 90 коп.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2018 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 09.10.2017 року, розмір внеску за метр квадратний площі для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7 , кв. АДРЕСА_8 , кв. АДРЕСА_9 , кв. АДРЕСА_10 , кв. АДРЕСА_11 становить - 3 грн. 00 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 3 грн. 90 коп. з урахуванням обслуговування ліфтів.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2019 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 13.11.2016 року, розмір внеску за метр квадратний площі для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7, кв. АДРЕСА_8, кв. АДРЕСА_9, кв. АДРЕСА_10, кв. АДРЕСА_11 становить - 4 грн. 00 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 5 грн. 00 коп. з урахуванням обслуговування ліфтів.

З кошторису ОСББ "Гранат - 148" за 2019 рік, вбачається, що за рішенням загальних зборів від 13.11.2016 року, розмір внеску за метр квадратний площі з 01.06.2019 для першого поверху кв. АДРЕСА_4, кв. АДРЕСА_5, кв. АДРЕСА_6, кв. АДРЕСА_7, кв. АДРЕСА_8, кв. АДРЕСА_9, кв. АДРЕСА_10, кв. АДРЕСА_11 становить - 3 грн. 70 коп., з другого поверху по дев`ятий за метр квадратний загальної площі становить - 4 грн. 70 коп. з урахуванням обслуговування ліфтів.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

За змістом ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , кошти об`єднання складаються, зокрема, з внесків і платежів співвласників.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

З огляду на приписи ст. 22 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Згідно з ст. 20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Стаття 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає обов`язки співвласника: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням тощо.

Відповідно до ст. 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; вимагати відшкодування збитків, заподіяних спільному майну об`єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю; вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Частиною 3 статті 23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до п. 2 розділу V Статуту ОСББ "Гранат-148", співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Як вбачається з розрахунку заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території ОСББ "Гранат-148" по квартирі АДРЕСА_1 станом на 01.09.2019 року складає 6459 грн. 48 коп.; інфляційних витрат - 809 грн. 54 коп.; 3% річних - 276 грн. 22 коп.

Позивач неодноразово на адресу відповідача направляв повідомлення та претензію про сплату заборгованості по сплаті обов`язкових внесків та платежів. Проте, відповідач до теперішнього часу заборгованість не погасив.

Норми ст. 322 ЦК України передбачають, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між виробниками та споживачами, а також їхні права та обов`язки визначено у Законі України Про житлово-комунальні послуги (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно ч. 1 ст. 1 Законі України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил. Виконавець - суб`єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору. Споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

За ч.1 ст.13 Закону України Про житлово-комунальні послуги залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються, зокрема, на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

В силу зазначених вимог закону відповідач як власник квартири АДРЕСА_1 та співвласник спільного майна зобов`язаний утримувати спільне майно, брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, а також виконувати рішення загальних зборів.

За приписами ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідач посилається на відсутність його заявки на вступ до ОСББ, відсутність між ним та позивачем будь-яких договірних чи інших зобов`язань та на відсутність договору між ним та ОСББ, як на підставу несплати ним обов`язкових внесків та платежів як члена ОСББ.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги , відносини між учасниками договірних відносин здійснюються виключно на договірних засадах.

Згідно із п. 1 ч. 3 ст. 20 вказаного Закону, споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Таким чином, правовідносини між сторонами за своїм змістом є зобов`язальними, позивач повинен надавати відповідачу житлово-комунальні послуги, а відповідач повинен за них сплачувати в силу приписів ст. 11 Цивільного кодексу України.

Крім того, обов`язок щодо укладення договору про надання житлово-комунальних послуг покладений саме на споживача.

Судом встановлено, що договір про надання послуг по утриманню будинку і прибудинкової території між ОСББ Сонячний-2010 та ОСОБА_8 не укладався, однак такий договір фактично мав місце, оскільки позивач надавав житлово-комунальні послуги, тобто вчиняв певні дії з утримання будинку та прибудинкової території, а відповідач отримує ці послуги та користується ними, тому, враховуючи норми ст. 11 ЦК України, відповідач в силу фактично існуючого договору зобов`язаний проводити оплату.

За таких обставин суд приходить до висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість зі сплати членських внесків, три відсотки річних від даної суми заборгованості, а також інфляційні втрати.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача витрати на правничу допомогу у розмірі 2000 грн. 00 коп., суд приходить до наступного.

Відповідно до вимог ч.3 ст.133, ч.2 ст.137, ст.141 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами. Розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою. Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, витрати на проведення експертизи, входить до предмету доказування по справі.

На підтвердження судових витрат суду надано: попередній орієнтовний розрахунок витрат, з якого витрати на професійну допомогу складають - 2000 грн. 00 коп.; договір про надання правової допомоги від 25.02.2019; ордер на надання правничої (правової) допомоги б/н від 25.02.2019; копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії МК № 001308; копія платіжного доручення № 337 від 27.02.2019; копія платіжного доручення № 386 від 21.08.2019.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат підлягає задоволенню.

Згідно із ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1921,00 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 141, 259, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків та платежів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 заборгованість з обов`язкових внесків і платежів у розмірі 6459 грн. 48 коп.; втрати від інфляції у сумі 809 грн. 54 коп.; 3 % річних у розмірі 276 грн. 22 коп., а всього - 7545 грн. 24 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 судовий збір у розмірі 1921 грн. 00 коп. та витрати на правничу допомогу у розмірі 2000 грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua або за веб-адресою Судової влади України: https://court.gov.ua/fair/.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гранат-148 , юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 148, ЄДРПОУ 33730349.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Суддя Ленінського районного

суду міста Миколаєва Н.О. Рум`янцева

Повний текст судового рішення складено 19 жовтня 2020 року.

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92494256
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості зі сплати внесків та платежів

Судовий реєстр по справі —489/4710/19

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 07.12.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Постанова від 07.12.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні