Рішення
від 29.10.2020 по справі 235/4797/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/235/1658/20

Справа №235/4797/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29 жовтня 2020 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Величко О.В.

при секретарі - Безкоровайної Є.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Покровську цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Шевченківської селищної ради м. Покровська про визнання права забудовника,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Шевченківської селищної радим. Покровська про визнання права на забудовника. В обґрунтування своїх позовних вимог вказала, що рішенням виконкому Шевченківської селищної ради м. Красноармійська № 4 від 23.04.1951 року ОСОБА_2 була виділена земельна ділянка розміром 1000 кв.м. під індивідуальну забудову, що розташована по АДРЕСА_1 . У 1952 році був побудований будинок з тамбуром, в подальшому побудовані господарські споруди. Після закінчення будівництва батько вказаний будинок з надвірними спорудами не зареєстрував в БТІ м. Красноармійська.

ІНФОРМАЦІЯ_1 її батько ОСОБА_2 помер. Після його смерті її мати намагалась зареєструвати зазначений будинок в КП БТІ, але їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю первинної реєстрації.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати ОСОБА_3 .

Вона як єдиний спадкоємець звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 24.12.2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю реєстрації спадкового майна- житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Позивачка просить визнати за нею права та обов`язки забудовника на житловий будинок загальною площею 29,10 кв.м., в тому числі житловою площею 12,2 кв.м., кухні 12,4 кв.м., тамбур 4,5 кв.м., розташований за адресою: АДРЕСА_2 , та надвірні споруди : пг1-погріб; Б1-літня кухня, Г,Д,З,К- сараї, И-1-вбиральня, 1-3-огорожа, що складає одну ідеальну частку, в порядку спадкування за законом після смерті померлої ОСОБА_3 .

В судове засідання позивачка не з`явилась, просила справу слухати у її відсутність ( а.с 31).

Представник відповідача Шевченківської селищної ради в судове засідання не з`явився, просив справу слухати у його відсутність ( а.с. 42).

Суд, дослідивши матеріали справи і перевіривши їх доказами, приходить до наступного.

Судом встановлено, що рішенням виконкому Шевченківської ради Демченко І.М. надано земельну ділянку розміром 1000 кв.м. під індивідуальну забудову, що розташована по АДРЕСА_1 . ( а.с. 8).

Згідно договору на право будівництва та безстрокове користування земельною ділянкою від 25.04.1951 року зазначена земельна ділянка надана під індивідуальне будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ( а.с. 9,10).

З наданого технічного паспорта вбачається, що спадковий житловий будинок був побудований у 1952 році, у 1954 році були побудовані літня кухня та погріб, у 1970 році побудовані ганок, два сараї та огорожа, у 1975 році побудовані вбиральня та два сараї ( а. с. 11).

Як вбачається з матеріалів справи житловий будинок АДРЕСА_3 в КП БТІ на праві власності не зареєстрований.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 ( а. с. 16, 17).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки ОСОБА_3 ( а.с. 16, 18).

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Позивачка як спадкоємиця за законом звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини ( а.с. 24).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю реєстрації спадкового майна- житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 . ( а.с. 14).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно із ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на ново строєне нерухоме майно ( житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва ( створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до ч. 2 ст. 376 ЦК України особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

До завершення будівництва ( створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва ( створення майна).

Згідно Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування при вирішенні спорів про визнання права власності на спадкове майно судам слід керуватися законодавством, яке регулювало виникнення права власності у самих спадкодавців на момент закінчення будівництва будинків, зокрема положеннями ЦК УРСР 1963 року, Законом України Про власність , Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах, і селищах міського типу Української РСР від 31.01.1966 року, Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотраріальними конторами Української РСР, затвердженою наказом Міністра юстиції Української РСР від 31.10.1975 року та іншими нормативними актами.

У разі відсутності документів, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок, або відсутності державної реєстрації права власності необхідно з`ясувати причини відсутності правовстановлюючих документів, державної реєстрації права власності або документів на забудову. У разі недотримання спадкодавцем вимог законодавства щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно судами може визнаватись у порядку спадкування право на забудову, право на будівельні матеріали та інше у відповідності зі встановленим судом правовим режимом спірного майна.

Відповідно до пунктів 4, 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 4 жовтня 1991 року № 7 Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок у приват-ній власності громадян можуть перебувати жилі будинки, збудовані на відве-деній у встановленому порядку земельній ділянці або придбані на законних підставах. Право власності на жилий будинок, збудований громадянином на відведеній йому в установленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради.

Відповідно до п. 8 постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то в разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

Оскільки позивачкою прийнята спадщина після смерті матері ОСОБА_3 , яка постійно проживала за однією адресою з ОСОБА_2 , який здійснив будівництво житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 на земельній ділянці, яка була йому відведена під індивідуальне будівництва, проте здійснивши будівництво не ввів його в експлуатацію, не зареєстрував, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права забудовника на жилий будинок загальною площею 29,10 кв.м., в тому числі житловою площею 12,2 кв.м., кухні 12,4 кв.м., тамбур 4,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 ( колишній 5), та надвірні споруди: пг1-погріб, Б-1-літня кухня, Г,Д,З,К-сараї, И-1 вбиральня, № 1-3-огорожа, що складає одну ідеальну частку в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 331,375,376, 1218, 1268,1269,1270 ЦК України, ст.ст. 3,5,12,13,18, 258,260,265,268, 273 ЦПК України, суд, --

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Шевченківської селищної ради м. Покровська про визнання права забудовника задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право забудовника на жилий будинок загальною площею 29,10 кв.м., в тому числі житловою площею 12,2 кв. м., кухні 12,4 кв. м., тамбур 4,5 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , та надвірні споруди: пг1-погріб, Б-1-літня кухня, Г,Д,З,К-сараї, И-1 вбиральня, № 1-3-огорожа.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення,якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги,відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , ІПН НОМЕР_1

Відповідач: Шевченківська селищна рада м. Покровська, вул. Клари Цеткін,1, ЄДРПОУ 04341896.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92510689
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права забудовника

Судовий реєстр по справі —235/4797/20

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Рішення від 29.10.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні