Рішення
від 26.10.2020 по справі 140/1979/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 140/1979/19

№ 2/930/86/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.10.2020 року Немирівський районний суд

Вінницької області

в складі головуючого судді Алєксєєнка В.М.

при секретарі Путій З.О.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Воробіївської сільської ради Немирівського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Свої позовні вимоги позивачка мотивувує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Воробіївською сільською радою Немирівського р-н. Вінницької області № 288 від 17.08.2011 року вказано, що за ОСОБА_2 рахується житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка розміром 0,25 га.

В жовтні 2018 року, ОСОБА_1 стало відомо, що громадянкою ОСОБА_2 складено на нього заповіт від 30.08.2011 року та зареєстровано в реєстрі Воробіївської сільської ради Немирівського р-н. Вінницької області під № 26. В даному заповіті ОСОБА_2 розпорядилася: житловий будинок з погосподарськими будівлям, та земельну ділянку площею. 0,25 га, який розташований в АДРЕСА_1 , заповісти - ОСОБА_1 . Заповіт посвідчено секретарем виконкому Воробіївської сільської ради.

Відповідно довідці виданій на запит ОСОБА_1 , виконавчим комітетом Воробіївської сільської ради Немирівського р-н.. Вінницької області № 355 від 03.10.2018р., відповідно до погосподарської книги №4 за 2010 - 2015 роки, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На момент відкриття спадщини інших осіб в житловому будинку не було зареєстровано.

В жовтні 2018 року позивач звернувся до КП Немирівське районне бюро технічної інвентаризації , де йому надали відповідь що будинок в АДРЕСА_1 ні за ким не зареєстровано.

Також 11.10.2018 року позивач отримав від Комунального Немирівське бюро технічної інвентаризації довідку № 227 від 11.10.2018"Довідка про технічний стан нерухомого майна".

11 жовтня 2018 року на замовлення ОСОБА_3 був виготовлений КП Немирівське бюро технічної інвентраризації - Технічний паспорт на садибний( індивідуальний) житловий будинок АДРЕСА_1 .

Виходячи з усієї вищенаведеної інформації ОСОБА_1 вважається єдиним спадкоємцем за заповітом від 30.08.2011 житлового будинку з по господарськими будівлями та земельну ділянку площею 0,25 га. який розташований в АДРЕСА_1 .

Дізнавшись про заповіт, отримавши довідки та зробивши технічний паспорт, позивач через свого представника по довіреності - ОСОБА_4 , який діяв від його імені звернувся із заявою в Немирівську нотаріальну контору для прийняття спадщини за заповітом, однак йому надали відмову оскільки на даний будинок у позивача відсутні правовстановлюючі документи та пропущено 6 місячний термін на прийняття спадщини.

Представник позивача, адвокат Марусич М.С. в судове засідання не з"явився, надіслав заяву, в якій позов підтримує, просить його задовільнити, справу розглянути у його відсутність.

Представник відповідача Воробіївської сільської ради Немирівського району в судове засідання не зявився, надіслав заяву, в якій просив справу розглянути в його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За вказаних обставин, суд проводить розгляд справи у відсутності сторін без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу за правилами ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Воробіївською сільською радою Немирівського р-н. Вінницької області № 288 від 17.08.2011 року вказано, що за ОСОБА_2 рахується житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка розміром 0,25 га.

В жовтні 2018 року, ОСОБА_1 стало відомо, що громадянкою ОСОБА_2 складено на нього заповіт. В даному заповіті ОСОБА_2 розпорядилася: житловий будинок з погосподарськими будівлям, та земельну ділянку площею. 0,25 га, який розташований в АДРЕСА_1 , заповісти - ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 був необізнаний про наявність заповіту, складеного на його користь, оскільки спадкова справа після смерті спадкодавця ОСОБА_2 не заводилася, й відповідно не були здійснені повідомлення та виклик спадкоємця за заповітом, з цього випливає, що ОСОБА_1 пропустив строк прийняття спадщини, з поважних причин, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України є підставою для визначення йому додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визначити позивачці додатковий достатній строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1270 ЦПК України для прийняття спадщини встановлюється строку шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями,строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивачка пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30. 05. 2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 76 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, достатній для подання заяви в державну нотаріальну контору про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України, 13,89,197-200,206,247,258,259,263-265,268,354 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Воробіївської сільської ради Немирівського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовільнити.

Продовжити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер картки платника податків НОМЕР_1 строк на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , терміном у один місяць, починаючи із дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду через Немирівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в загальному порядку, встановленому законодавством.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: (підпис)

Копія вірна:

Оригінал рішення суду знаходиться в цивільній справі № 140/1979/19 в архіві Немирівського районного суду Вінницької області.

Рішення набрало законної сили 24.11.2020 року

Суддя: В.М. Алєксєєнко

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92531991
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —140/1979/19

Рішення від 26.10.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 28.02.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Постанова від 06.02.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 22.10.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Рішення від 06.09.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Рішення від 21.08.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Волдінер Фелікс Арнольдович

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні