Ухвала
від 31.10.2020 по справі 120/6227/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без розгляду

м. Вінниця

31 жовтня 2020 р. Справа № 120/6227/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Жданкіної Наталії Володимирівни, перевіривши в місті Вінниці матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Вінницької організації політична партія "Слуга народу" (вул. Магістрацька, буд. 156, м. Вінниця, 21020, код ЄДРПОУ 43655957), Головного управління національної поліції у Вінницькій області та начальника Головного управління національної поліції у Вінницькій області Іщенка Івана Володимировича (вул. Театральна, буд. 10, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 40108672), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Вінницька обласна громадська організація "Ми разом" (код ЄДРПОУ 26287186, місцезнаходження: вул. Соборна, 52, м. Вінниця, 21050), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Президент України (службова адреса: вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220) про встановлення факту, визнання дій та бездіяльності протиправними,

в с т а н о в и в :

31.10.2020 до Вінницького окружного адміністративного суду через систему "Електронний суд" надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Вінницької організації політична партія "Слуга народу", Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іщенка Івана Володимировича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Вінницька обласна громадська організація "Ми разом", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Президент України, в якій позивач просить:

- визнати факти масової агітації за провладну політичну партію Слуга народу у місті Вінниці та Вінницькій області, безпосередньо на території виборчих дільниць, в день проведення голосування, під виглядом опитування 5 питань від Президента України Володимира Зеленського , незаконною агітацією.

- визнати незаконними та протиправними дії політичної партії Слуга народу щодо організації в день проведення голосування у місті Вінниці та Вінницькій області, безпосередньо на території виборчих дільниць, під виглядом опитування 5 питань від Президента України Володимира Зеленського передвиборчої агітації;

- визнати незаконною та протиправною бездіяльність Головного управління національної поліції України у Вінницькій області та Начальника Головного управління національної поліції України у Вінницькій області ОСОБА_2 щодо не вжиття ними заходів для припинення незаконної агітації на входах до приміщень виборчих дільниць та в середині цих приміщень в день голосування за провладну партію Президента України від його імені групою невідомих осіб у місті Вінниці та Вінницькій області та не притягнення виконавців цих протиправних дій до відповідальності безпосередньо на місці вчинення ними правопорушення.

Ознайомившись з вказаною позовною заявою та доданими до неї документами, приходжу до висновку, що заява підлягає залишенню без розгляду з огляду на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначено статтею 273 КАС України.

Відповідно до ч. 6 ст. 273 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п`ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 та ч. 3 ст. 270 КАС України строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події.

Відповідно до ч. 5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Отже, у справах, пов`язаних з виборчим процесом, строки звернення до суду є чітко визначеними та не підлягають поновленню у разі їх пропущення.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги ОСОБА_1 вказує на те, що 25.10.2020 о 10:46 год., на виборчій дільниці розташованій за адресою: вул. Малиновського, 7, м. Вінниця, ним зафіксовано факт порушення виборчого законодавства, а саме проведення у день голосування незаконної, на його думку, агітації за провладну партію "Слуга народу". Про виявлений факт ОСОБА_1 повідомив правоохоронні органи. Як зазначає в позовній заяві позивач, співробітники ГУ НП у Вінницькій області належним чином не відреагували на виявлене ним правопорушення. Проте, в подальшому, листом від 30.10.2020 за №1722шр/200/03/2020 ГУ НП у Вінницькій області повідомили позивача, що зафіксовані ним на виборчий дільниці дії осіб щодо проведення соцопитування "5 питань від Президента Зеленського" не носять агітаційного характеру. За наведених обставин, вважаючи, що факт проведення у день виборів передвиборчої агітації, порушує його права та інтереси як виборця, а належного реагування з боку правоохоронних органів не відбулось, позивач звернувся до суду з позовом.

Таким чином, звернення до суду з даним позовом зумовлено переконанням позивача, що у день голосування мали місце факти масової агітації, що порушують виборче законодавство.

За наведених обставин, необхідно зазначити, що звернення до суду з відповідних мотивів, згідно приписів ч. 6 ст. 273 КАС України, обмежено п`ятиденним строком із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

У своїй позовній заяві позивач вказує, що відповідні "порушення щодо проведення незаконної агітації" а також "бездіяльність" з боку посадових осіб ГУ НП у Вінницькій області мали місце 25.10.2020.

Таким чином, з урахуванням приписів ч. 6 ст. 273 КАС України, останнім днем звернення до суду з відповідним позовом є 30.10.2020.

При цьому необхідно зазначити, що приписи Кодексу адміністративного судочинства України містить імперативну норму щодо заборони поновлення процесуального строку звернення до суду у справах щодо оскарження дій пов`язаних, втому числі, з передвиборчою агітацією, а тому будь-які причини його пропуску не можуть бути враховані судом.

Крім того, як вбачається з позовної заяви, остання сформована позивачем 30.10.2020, проте подана до суду через систему "Електронний суд" - 31.10.2020.

З огляду на вищенаведене вважаю за потрібне зазначити, що днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду (ч. 5 ст. 270 КАС України).

В даному випадку, відповідно до відомостей КП "Діловодство спеціалізованого суду" ОСОБА_1 з даним позовом до суду звернувся саме 31.10.2020, що також підтверджується відміткою на позовній заяві, яка містить дату (31.10.2020) та вхідний номер (вхід. №39989/20).

Таким чином, позовна заява ОСОБА_1 подана до Вінницького окружного адміністративного суду лише 31.10.2020, тобто з порушенням п`ятиденного строку подання позову до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи немає підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Необхідною умовою для реалізації права на звернення до адміністративного суду є пред`явлення адміністративного позову шляхом подання позовної заяви із дотриманням вимог, встановлених КАС України, насамперед статтями 160-161, 270, 273 КАС України.

Недотримання встановленого цим Кодексом порядку звернення до адміністративного суду, залежно від обставин може тягнути за собою залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, відмову у відкритті провадження в адміністративній справі, залишення позовної заяви без розгляду.

З вказаних підстав, згідно ч. 5 ст. 270 КАС України, позовну заяву ОСОБА_1 необхідно залишити без розгляду.

Керуючись ст.ст. 120, 240, 241, 243, 248, 270, 273 КАС України, суд

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Вінницької організації політична партія "Слуга народу", Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іщенка Івана Володимировича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Вінницька обласна громадська організація "Ми разом", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Президент України про встановлення факту, визнання дій та бездіяльності протиправними залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Сьомого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її постановлення.

Суддя Жданкіна Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення31.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92534783
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення факту, визнання дій та бездіяльності протиправними

Судовий реєстр по справі —120/6227/20-а

Ухвала від 03.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 31.10.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні