Ухвала
від 03.11.2020 по справі 120/6227/20-а
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

Справа № 120/6227/20-а

03 листопада 2020 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

судді-доповідача: Полотнянка Ю.П.

суддів: Ватаманюка Р.В. Драчук Т. О.

перевіривши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Вінницької організації політична партія "Слуга народу", Головного управління національної поліції у Вінницькій області та начальника Головного управління національної поліції у Вінницькій області Іщенка Івана Володимировича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Вінницька обласна громадська організація "Ми разом", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Президент України про встановлення факту, визнання дій та бездіяльності протиправними,

В С Т А Н О В И В :

відповідно до ухвали Вінницького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2020 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без розгляду.

02.11.2020 о 23:27 на електронну пошту Сьомого апеляційного адміністративного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 31.10.2020 у адміністративній справі №120/6227/20-а.

03.11.2020 до Сьомого апеляційного адміністративного суду надійшла заява ОСОБА_1 про приєднання до апеляційної скарги, роздрукована із підсистеми "Електронний суд".

Вказана заява про приєднання до апеляційної скарги є ідентичною тій апеляційній скарзі ОСОБА_1 , яка надійшла до суду апеляційної інстанції 02.11.2020, тому суд рахує цю заяву як додатковий примірник зазначеної апеляційної скарги.

Апеляційний суд зазначає, що КАС України не передбачає можливості розгляду додаткового примірника апеляційної скарги, а тому колегія суддів здійснює розгляд апеляційної скарги ОСОБА_1 , яка надійшла 02.11.2020 на електронну пошту Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Перевіривши додержання особою, яка подала апеляційну скаргу, вимог статей 296, 298 КАС України, суд дійшов висновку про необхідність повернення апеляційної скарги з наступних підстав.

Відповідно до частини першої статті 296 та частини першої статті 297 КАС України апеляційна скарга подається у письмовій формі безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Згідно з частинами сьомою, восьмою статті 44 КАС України документи (у тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

За правилами частини 8 статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", якщо інше не визначено цим Кодексом.

Вондочас, суд апеляційної інстанції зауважує, що Закон України Про електронний цифровий підпис , який визначав статус електронного цифрового підпису, втратив чинність 07 листопада 2018 року на підставі Закону України Про електронні довірчі послуги від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII.

Отже, станом на час подання вказаної апеляційної скарги порядок використання електронного цифрового підпису врегульований Законом України Про електронні довірчі послуги , який набрав чинності 07 листопада 2018 року.

Відповідно до частини другої статті 17 Закону України Про електронні довірчі послуги електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, в яких здійснюється обробка таких електронних даних та володільцями інформації в яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Абзацом 1 частини першої статті 18 Закону України Про електронні довірчі послуги передбачено, що кваліфікована електронна довірча послуга створення, перевірки та підтвердження кваліфікованого електронного підпису чи печатки надається кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг та включає надання користувачам електронних довірчих послуг засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки для генерації пар ключів та/або створення кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або перевірки кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або зберігання особистого ключа кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

На підставі наказу Державної судової адміністрації України від 22.12.2018 №628 "Про проведення тестування підсистеми "Електронний суд" у місцевих та апеляційних судах" у всіх місцевих та апеляційних судах України запроваджено тестовий режим експлуатації підсистеми "Електронний суд", у ході якого всім судам та учасникам процесу слід дотримуватись вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 у відповідній редакції.

Листом Державної судової адміністрації України від 23.01.2019 №15-1446/19 судам додатково роз`яснено, що отримані місцевими та апеляційними судами заяви та інші процесуальні документи через підсистему "Електронний суд" мають реєструватися та розглядатися в установленому порядку.

Відтак, у Сьомому апеляційному адміністративному суді функціонує підсистема "Електронний суд".

Таким чином, надсилання процесуальних документів в електронному вигляді має здійснюватися з використанням сервісу Електронний суд , розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Отже, альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, безумовно є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через Електронний кабінет користувача підсистеми Електронний суд .

При цьому, відповідно до пп.15.1 пп.15 п.1 розділу VII "Перехідні положення" КАС України також до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Обмеження, що пов`язанні з використанням підсистеми Електронний суд , у тому числі щодо подачі процесуальних документів через Електронний кабінет, є легітимними, пропорційними та не перешкоджають доступу до правосуддя.

Крім того, згідно з ч.10 ст.44 КАС України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Таким чином, приписами КАС України визначено дві форми звернення учасників справи з апеляційною скаргою: в паперовій формі зі скріпленням власноручним підписом учасника справи (його представника) або в електронній формі з обов`язковим скріпленням документів власним електронним підписом учасника справи через Електронний кабінет.

Іншої форми звернення з апеляційною скаргою чинними нормами КАС України не передбачено.

Крім того, проаналізувавши норми КАС України, колегія суддів звертає увагу на те, що спеціального порядку подачі апеляційної скарги у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій Кодекс адміністративного судочинства України не передбачає, а тому застосуванню підлягають правові норми щодо порядку подачі апеляційної скарги за загальним правилом.

Судом встановлено, що апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 31.10.2020 у адміністративній справі №120/6227/20-а надіслана на електронну пошту Сьомого апеляційного адміністративного суду.

На підтвердження чинності підпису до апеляційної скарги додано роздруківки протоколів створення та перевірки кваліфікованого електронного підпису від 02.11.2020.

Разом з цим, ОСОБА_1 сформовано та надіслало апеляційну скаргу на адресу Сьомого апеляційного адміністративного суду не за допомогою підсистеми Електронний суд , а електронною поштою.

Також матеріали апеляційної скарги не містять відомостей про підписання документа електронним цифровим підписом із застосування посиленого сертифікату відкритого ключа та перевірки електронного цифрового підпису, накладеного на апеляційну скаргу із використанням підсистеми "Електронний суд".

Вказане свідчить про використання заявником непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до суду з апеляційною скаргою.

Аналогічні висновки висловлені Верховним Судом в ухвалі від 22.10.2020 у виборчій справі №855/67/20 та ухвалі від 26.10.2020 у справі №9901/335/20, згідно з якою Верховний Суд з тих самих підстав повернув апеляційну скаргу, подану до суду електронною поштою та з використанням електронного цифрового підпису, однак не через підсистему "Електронний суд".

Відповідно пункту 1 частини четвертої статті 298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 31.10.2020 у адміністративній справі №120/6227/20-а до розгляду не приймається і підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись ст.ст.296, 298, 325, 328, 329 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

1. Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Вінницької організації політична партія "Слуга народу", Головного управління національної поліції у Вінницькій області та начальника Головного управління національної поліції у Вінницькій області Іщенка Івана Володимировича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Вінницька обласна громадська організація "Ми разом", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Президент України про встановлення факту, визнання дій та бездіяльності протиправними повернути особі, яка її подала.

2. Копію ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами надіслати скаржнику.

3. Копію ухвали про повернення апеляційної скарги надіслати учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Полотнянко Ю.П. Судді Ватаманюк Р.В. Драчук Т. О.

СудСьомий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92601196
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/6227/20-а

Ухвала від 03.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 31.10.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні