Рішення
від 30.10.2020 по справі 337/3354/20
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

30.10.2020

ЄУН № 337/3354/20

Провадження № 2/337/1651/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.10.2020 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

У складі: головуючого судді - Салтан Л.Г.

при секретарі - Шаповаловій А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ Новгородська,20 (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул.Новгородська буд.20, код ЄДРПОУ 40609476) до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 , (адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ), про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

12.08.2020 року представник позивача ОСББ Новгородська, 20 звернувся до суду з позовною заявою до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості в сумі 2432,94 гривні з кожного, мотивуючи тим, що відповідачі своєчасно не сплачують за отримані послуги.

В позові зазначено, що 30.06.2016р. була проведена державна реєстрація ОСББ Новгородська, 20 , створене власниками багатоквартирного будинку .

18.07.2016 р. на загальних зборах співвласників ОСББ прийнято рішення про затвердження розміру та порядку оплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та порядок сплати внесків співвласниками ОСББ.

Відповідачі є співвласниками квартири, однак не виконували обов`язок зі сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку у період з 01.08.2017 р. по 30.11.2019 р., загальна сума заборгованості складає 7298,82 грн.

У добровільному порядку погасити вказану заборгованість відповідачі не бажають.

Позивач просить стягнути з відповідачів заборгованість, а також витрати на оплату судового збору в розмірі 2102 грн.

Ухвалою суду від 03.09.2020 року позов прийнято до провадження і справу призначено до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

У відповідності до ст. 178 ЦПК України відповідачам визначений 15- денний строк з дня отримання ухвали суду на подання відзиву на позовну заяву .

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили, про час та місце слухання справи були повідомлені вчасно, відзив на позов не надали, із заявою про розгляд справи за їх відсутності до суду не звертались.

Відповідно до ч. 8 ст.178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, звернулась до суду з заявою про розгляд справи за її відсутністю, позовні вимоги визнала в повному обсязі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Представник позивача звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутністю, не заперечує проти розгляду справи у відсутності відповідачів, на підставі документів наявних у матеріалах справи з ухваленням заочного рішення, тому суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів, відповідно з ч.1 п.2 ст.280 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно до ч. 1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ст. ст. 81, 83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Судом встановлено, що 30.06.2016р. в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ НОВГОРОДСЬКА,20 , створене власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , та діє на підставі статуту .

ОСББ НОВГОРОДСЬКА,20 у відповідності до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Статуту ОСББ забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів за утримання будинку за адресою: АДРЕСА_3 .

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є власниками 1/3 частки у праві спільної часткової власності на квартиру загальною площею 68.02 кв.м, що сходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Державна реєстрація права власності відповідачів на квартиру була здійснена 02.02.2017 р. Дані факти підтверджуються інформаційною довідкою № 218377222 від 30.07.2020 р., що містить інформацію з Реєстру власності на нерухоме майно відносно квартири.

Зазначена квартира відповідачів знаходиться на дев`ятому поверсі багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Отже, відповідачі є співвласниками багатоквартирного линку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

18.07.2016 року загальними зборами ОСББ НОВГОРОДСЬКА, 20 прийняте рішення про затвердження тарифу для оплати за утримання будинку та прибудинкової території у наступних розмірах: для першого поверху багатоквартирного будинку - 2.13 грн. за 1 кв.м.. для другого і наступних поверхів багатоквартирного будинку - 2.29 грн. за 1 кв.м. Дане рішення зафіксоване у пункті 4 протоколу №1 загальних зборів ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ НОВГОРОДСЬКА, 20 від 18.07.2016 року.

07.12.2019 року загальними зборами ОСББ НОВГОРОДСЬКА, 20 прийняте рішення про визначення наступного розміру внесків на управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією для співвласників багатоквартирного будинку на 2020 рік: для першого поверху багатоквартирного будинку 5.00 грн. за 1 кв.м.. для поверхів з другого по дев`ятий - 5,40 грн. за 1 кв.м. Дане рішення зафіксоване у розділі III протоколу № 2 загальних ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ НОВГОРОДСЬКА, 20 від 07.12.2019 року.

Згідно з ч.1ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої: сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.2 ст.509 ЦК України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України.

Відповідно до ч.2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: інші юридичні факти.

Відповідно до ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , визначення порядку сплати, переліку га розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно зі ст.16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів. Згідно зі ст.23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласник зобов`язаний: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Згідно з ч.3 ст.20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Згідно з ч.1 ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідачі не виконували обов`язок зі сплати ОСББ НОВГОРОДСЬКА, 20 внеску на утримання будинку і прибудинкової території у період з 01.08.2017 р. по 30.11.2019 р. й обов`язок зі сплати ОСББ НОВГОРОДСЬКА. 20 внеску на управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією.

Загальна сума заборгованості відповідачів зі сплати внеску на утримання будинку і прибудинкової території, внеску на управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією перед позивачем за період з 01.08.2017 р. по 31.07.2020 р. складає по 2432.94 грн. з кожного та підлягають стягненню на користь позивача.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а тому з відповідачів на користь позивача також необхідно стягнути судовий збір у розмірі 2102 грн. сплачений позивачем при зверненні до суду з позовом.

Керуючись ст. ст.12, 13, 76-81, 95, 258-259, 263-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України, ст. 509, 526 ЦК України, Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ Новгородська,20 (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул.Новгородська буд.20, код ЄДРПОУ 40609476) заборгованість зі сплати внеску на утримання будинку і прибудинкової території, в сумі 2432,94 грн. (дві тисячі чотириста тридцять дві гривні 94 грн.).

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП відсутній, адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ Новгородська,20 (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул.Новгородська буд.20, код ЄДРПОУ 40609476) заборгованість зі сплати внеску на утримання будинку і прибудинкової території, в сумі 2432,94 грн. (дві тисячі чотириста тридцять дві гривні 94 грн.).

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ Новгородська,20 (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул.Новгородська буд.20, код ЄДРПОУ 40609476) заборгованість зі сплати внеску на утримання будинку і прибудинкової території, в сумі 2432,94 грн. (дві тисячі чотириста тридцять дві гривні 94 грн.).

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 , (адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ), на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ Новгородська,20 (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул.Новгородська буд.20, код ЄДРПОУ 40609476) судові витрати у розмірі 2102 гривні, тобто по 700,67 гривні з кожного.

Повний текст рішення виготовлено 30.10.2020 р.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня з дня ухвалення повного тексту рішення.

Суддя: Л.Г. Салтан

Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92572990
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —337/3354/20

Рішення від 30.10.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні