Рішення
від 07.10.2020 по справі 420/939/19
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 07.10.2020

ЄУ № 420/939/19

Провадження №2/942/24/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2020 року Новопсковський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Чалого А.В.,

секретаря судового засідання Сіренко А.В.,

представника позивача ОСОБА_5.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області,

ВСТАНОВИВ:

В червні 2019 року представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, в якому просив визнати за ОСОБА_2 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 8,84 в умовних кадастрових гектарах, яке належало ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 31.01.1997 року за №529 по КСП ім. Чапаєва на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 07.06.2019 відкрито провадження у справі, підготовче судове засідання призначено на 05.07.2019.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 05.07.2019 в підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 01.08.2019, у зв`язку з задоволенням клопотання представника позивача про витребування доказів.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 01.08.2019 провадження у справі зупинено до залучення до участі у справі правонаступника померлої ОСОБА_2 .

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 28.05.2020 провадження у справі поновлено. Замінено позивача ОСОБА_2 на її правонаступника - ОСОБА_1 . Прийнято до провадження уточнену позовну заяву ОСОБА_1 до Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області. Призначено підготовче судове засідання на 01.07.2020.

В уточненій позовній заяві позивач ОСОБА_1 зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її рідна тітка ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай), яка знаходиться на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області. Спадщину після смерті ОСОБА_3 фактично прийняв рідний брат померлої та батько позивача - ОСОБА_4 . Разом з тим, ОСОБА_4 не встиг в повній мірі реалізувати своє право на спадщину та оформити свідоцтво про право на спадщину, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер. На час смерті ОСОБА_4 , разом з ним проживала та була зареєстрована дружина померлого та мати позивача - ОСОБА_2 , яка спадщину після смерті чоловіка фактично прийняла, в тому числі й у вигляді права на земельну частку (пай) по КСП ім. Чапаєва Новопсковського району Луганської області, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_2 оформила частину спадщину після смерті ОСОБА_4 , проте отримала нотаріальну відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказану земельну частку. Позивач зазначає, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, зареєстрований в Книзі записів реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 31.01.1997 за №529 по КСП ім. Чапаєва Новопсковського району Луганської області, виданий ОСОБА_3 , був втрачений, а отримати дублікат сертифікату не вдається можливим, оскільки бланки знаходяться на тимчасово окупованій території України. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 померла, не реалізувавши своє право на спадщину у вигляді права на земельну частку (пай). Позивач ОСОБА_1 зазначає, що вона є єдиним спадкоємцем майна після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки проживала та була зареєстрована разом з нею. Інших спадкоємців першої черги за законом та (або), що мають право на обов`язкову частку та (або) за заповітом не має. Крім цього, на випадок своєї смерті ОСОБА_2 зробила розпорядження, згідно якого усе майно заповіла ОСОБА_1 . Позивач вказує, що про наявність спадщини у вигляді права на земельну частку (пай) по КСП ім. Чапаєва Новопсковського району Луганської області вона дізналася у 2019 році, коли її мати звернулася із позовом про визнання права на земельну частку (пай). Постановою приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Чернявської І.В. від 18.01.2020 позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у вигляді права на земельну частку (пай), яке належало ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Посилаючись на вказані обставини, позивач ОСОБА_1 просила суд визнати за нею в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 8,84 в умовних кадастрових гектарах відповідно до Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 31.01.1997 року за №529 по КСП ім. Чапаєва на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області.

09.06.2020 від представника Головного управління Держгеокадастру у Луганській області на адресу суду надійшло пояснення на позов, в якому зазначено, що ОСОБА_3 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, про що свідчить запис від 31.01.1997 року за реєстраційним №529 та особистий підпис власника. Державний акт на право власності на земельну ділянку на підставі зазначеного сертифікату на право на земельну частку (пай) ОСОБА_3 не отримувала. В поясненні представник третьої особи зазначає, що перебіг позовної давності для звернення позивача з відповідним позовом до суду розпочався ще з 23.12.1998, а позов був пред`явлений позивачем лише у травні 2020 року. тобто через 22 роки поза межами позовної давності, а тому у задоволенні позову слід відмовити, оскільки позивачем не надано доказів, які б перешкоджали позивачу звернутися з позовом до суду більш ніж 22 роки. Обставин та доказів, які б свідчили про наявність підстав вважати, що перебіг позовної давності було поновлено або зупинено суду не надано. Просив розглянути справу без участі представника третьої особи.

10.06.2020 від Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області надійшла заява, в якій представник відповідача просить суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 01.07.2020 в підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 31.07.2020, у зв`язку з задоволенням клопотання представника позивача про витребування доказів.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 31.07.2020 закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду на 28.08.2020.

26.08.2020 представником відповідача Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області надано відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що відповідно Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні від 10.07.2018 за № 2498-VІІІ, яким внесено зміни до Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , розпорядження невитребуваними земельними ділянками за межами населених пунктів переходить до повноважень сільських, селищних рад та ОТГ, отже, райдержадміністрація не має повноважень щодо розпорядження невитребуваними землями. Просив суд розглянути справу без участі представника райдержадміністрації.

28.08.2020 розгляд справи відкладений до 28.09.2020, у зв`язку із знаходженням головуючого у справі у щорічній основній відпустці.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцям в часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим повторно 10.07.2019 Новопсковським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області.

З довідки №150/109-19 від 22.02.2019, виданою Відділом у Новопсковському районі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області, вбачається, що ОСОБА_3 отримала сертифікат серії ЛГ №0040728 на право на земельну частку (пай), про що свідчить запис від 31.01.1997 за реєстраційним №529 та особистий підпис власника. Державний акт на право власності на земельну ділянку на підставі зазначеного сертифікату на право на земельну частку (пай) ОСОБА_3 не отримувала.

За даними інформаційної довідки №29-12-0.23-503/109-20 від 30.04.2020, що видана Відділом у Новопсковському районі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області - ОСОБА_3 була членом КСП ім. Чапаєва на підставі додатку до Технічної документації по паюванню земель колективної власності колективного сільськогосподарського підприємства імені Чапаєва Новопсковського району Луганської області. На підставі розпорядження Новопсковської РДА від 13.09.2004 року № 506 по КСП ім. Чапаєва Донцівської сільської ради Новопсковського району був затверджений розмір земельної частки (паю) в розмірі 8,84 умовних кадастрових гектарів. 31.01.1997 ОСОБА_3 отримала сертифікат серії ЛГ №0040728 на право на земельну частку (пай), про що свідчить запис від 31.01.1997 за реєстраційним №529 та особистий підпис власника .

Сертифікат серії ЛГ №0040728 на право на земельну частку (пай) був втрачений, про що надано оголошення в газеті Перемога від 19.02.2014.

Згідно відповіді Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області №9-7/8-786 від 11.03.2019 видати дублікат сертифікату на право на земельну частку (пай) райдержадміністрація не має можливості, оскільки бланки зазначених сертифікатів знаходяться на тимчасово окупованій території України в м. Луганськ.

З матеріалів справи вбачається, що спадщину після смерті ОСОБА_3 фактично прийняв її рідний брат - ОСОБА_4 . Вказані обставини встановлені рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 27.03.2014 у справ ЄУ №420/367/14-ц, та, відповідно до ч. 5 ст. 82 ЦПК України не доказуються при розгляді іншої справи.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим повторно 06.12.2013 Відділом реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Новопсковського районного управління юстиції у Луганській області.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом серії ВАА №060742 від 05.07.2002 частину спадкового майна померлого ОСОБА_4 прийняла його дружина - ОСОБА_2 , оскільки згідно довідки №54 від 19.01.2019, виданою Донцівською сільською радою, на час смерті ОСОБА_4 проживала та була зареєстрована разом з ним.

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 12.03.2019, виданою державним нотаріусом Новопсковської державної нотаріальної контори Ковальовим А.О., вбачається, що фактично спадщину після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , прийняв її брат - ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_4 його дружині - ОСОБА_2 видано свідоцтво на частину спадкового майна ОСОБА_4 . Враховуючи, що рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 27.03.2014 встановлений факт родинних відносин, але відсутній правовстановлюючий документ на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, нотаріус не має можливості видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 померла, про що 13.05.2019 Виконавчим комітетом Кам`янської сільської ради Новопсковського району Луганської області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 .

Згідно матеріалів спадкової справи №190/2019 - 12.07.2019 з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 звернулася її донька - ОСОБА_1 . Відповідно до цієї заяви ОСОБА_1 просить видати свідоцтво про право на спадщину за законом, відмовляючись від отримання свідоцтв про право на спадщину за заповітом, який був складений померлою на її користь та посвідчений 18.03.2004 секретарем виконкому Донцівської сільської ради Новопсковського району. Відомостей щодо інших спадкоємців спадкова справа не містить.

29.11.2019 ОСОБА_1 отримала свідоцтва на спадщину за законом на частину спадкового майна після смерті ОСОБА_2 .

Постановою приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Чернявської І.В. від 18.01.2020 відмовлено ОСОБА_1 - спадкоємиці за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 - у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай), яке на підставі Сертифікату серії ЛГ №0040728 належало рідній сестрі померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 чоловіка спадкодавиці - ОСОБА_4 ( ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ), на підставі того, що нею не були подані необхідні для вчинення нотаріальної дії документи.

Відповідно до ст.1216-1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на земельну частку (пай) згідно з пунктом 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям мають члени сільськогосподарського підприємства, кооперативу, акціонерного товариства, у тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Згідно з пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

У відповідності до статті 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п.3.5 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Право на земельну частку (пай) не відноситься до тих, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, які не входять до складу спадщини, що визначено ст. 1219 ЦК України.

За змістом ст. 1216 ЦК України спадкуються саме права та обов`язки спадкодавця, зокрема право на земельну частку (пай).

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено наявність у ОСОБА_3 за її життя права на земельну частку (пай) по КСП ім. Чапаєва на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, вказане право з її смертю не припинилося, спадщину належним чином після її смерті прийняв ОСОБА_4 , після його смерті в порядку спадкування за законом право на спірну земельну частку (пай) отримала ОСОБА_2 , а тому доводи ГУ Держгеокадастру у Луганській області щодо застосування строків позовної давності є необґрунтованими.

Враховуючи, що спадщину після смерті ОСОБА_2 належним чином прийняла ОСОБА_1 , відомостей про інших спадкоємців за законом або заповітом матеріали справи не містять, суд дійшов висновків, що вимога позивача щодо визнання за нею в порядку спадкування за законом права на земельну частку (пай) розміром 8,84 в умовних кадастрових гектарах відповідно до Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 31.01.1997 року за №529 по КСП ім. Чапаєва на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської областіє обґрунтованою та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 11-13, 80, 81, 89, 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за закономзадовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 8,84 в умовних кадастрових гектарах відповідно до Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЛГ №0040728, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 31.01.1997 року за №529 по КСП ім. Чапаєва на території Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий 07.09.1998 року Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області, РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрована: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: ОСОБА_5, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю ЗП №001465 від 30.10.2017 року, адреса: АДРЕСА_2.

Відповідач: Донцівська сільська рада Новопсковського району Луганської області, код ЄДРПОУ 04336530, знаходиться за адресою: вул. Слобожанська, 23, с. Донцівка, Новопсковський район, Луганська область.

Відповідач: Новопсковська районна державна адміністрація Луганської області, код ЄДРПОУ 04051589, адреса: пров. Історичний, 1, смт Новопсков, Луганська область.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, код ЄДРПОУ 39771244, адреса: пр. Центральний, буд. 17, корп. 2, м. Сєвєродонецьк, Луганська область.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 07 жовтня 2020 року.

Головуючий суддя А.В. Чалий

СудНовопсковський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92577078
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —420/939/19

Рішення від 07.10.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 01.07.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Постанова від 31.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 14.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 14.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні