Рішення
від 03.11.2020 по справі 570/2937/20
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/2937/20

Номер провадження 2-о/570/72/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 листопада 2020 року Рівненський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Остапчук Л.В.

присяжних Баса П.С.

Канонік Н.П.

за участю: секретаря судового засідання Іллюк С.Р.

заявниці ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рівне

цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Органу опіки та піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про визнання недієздатним ОСОБА_3 і встановлення над ним опіки ,

в с т а н о в и в :

У зв`язку з тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є рідним сином заявниці, являється інвалідом дитинства першої Б групи, внаслідок чого він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю, оскільки самостійно він не здатний до самообслуговування, на даний час саме заявниця опікується своїм сином, планує і надалі здійснювати опіку, тому саме вона звернулася з даною заявою до суду і просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку над ним та призначити її опікуном.

Встановлення опіки та піклування над недієздатним ОСОБА_3 необхідно для захисту його прав та інтересів, а також для піклування про створення йому необхідних побутових умов, здійснення за ним догляду, забезпечення його утримання, а у необхідних випадках і лікування.

Заявниця ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала, пояснила, що її син - ОСОБА_3 є інвалідом дитинства (розлад психіки), через що не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійної допомоги та нагляду в усьому, тому вона вимушена звернутися до суду з заявою про визнання його недієздатним і встановлення над ним опіки, призначивши її опікуном.

Представник заінтересованої особи, Органу опіки і піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином. Від сільського голови Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області Антончука М.П. до суду надійшов лист, в якому він просить слухати справу без їхньої участі, заявлені вимоги визнає в повному обсязі і не заперечує проти їх задоволення.

Заслухавши пояснення заявниці, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад, в результаті чого він не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, потребує постійного стороннього догляду і нагляду.

ОСОБА_1 - заявниця по справі, є матір`ю ОСОБА_3 , саме вона в даний час опікується ним і доглядає його.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 139/20 від 19.08.2020 року ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад - Помірну розумову відсталість (F71 - за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду), що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Стаття 60 ЦК України передбачає, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Виходячи з того, що згідно висновку судово-психіатричного експерта ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дії та керувати ними, суд вважає, що є підстави визнати його недієздатним.

Відповідно до ст.300 ЦПК України, враховуючи подання органу опіки і піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області, суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_3 опіку і його опікуном призначити ОСОБА_1 , проти чого вона не заперечує і яка фактично на даний час здійснює опіку за ОСОБА_3 .

Крім того, згідно ч.6 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст.ст.76, 78, 141, 263-265, 295-300, 273, 352, 354 ЦПК України, ст.ст.39, 60 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Органу опіки та піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району про визнання недієздатним ОСОБА_3 і встановлення над ним опіки - задоволити повністю.

Визнати недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Рівне, Рівненської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем м.Рівне, Рівненської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 опіку і призначити його опікуном ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення - два роки з дня набрання ним законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суд через Рівненський районний суд Рівненської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Заявниця - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 29 квітня 2003 року Рівненським МВ УМВС України в Рівненській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - Орган опіки і піклування Новоукраїнської сільської ради Рівненського району Рівненської області, вул.Приходька, № 50-А, с.Нова Українка, код ЄДРПОУ 04387266.

Суддя Остапчук Л.В.

Присяжні: Бас П.С.

Канонік Н.П.

Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92593302
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_3 і встановлення над ним опіки

Судовий реєстр по справі —570/2937/20

Рішення від 03.11.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні