Ухвала
від 02.11.2020 по справі 521/17653/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/17653/20

Провадження № 2/521/4301/20

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.11.2020 року м. Одеса

Суддя Малиновського районного суду м. Одеса Леонов О.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Кредитної спілки Афіни , за участі третьої особи: Другого Малиновського відділу ДВС 'у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зняття арешту,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулась до Малиновського районного суду м. Одеси з позовною заявою до Кредитної спілки Афіни , за участі третьої особи: Другого Малиновського відділу ДВС у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зняття арешту.

Згідно з вимогами Положення про автоматизовану систему документообігу суду, що затверджується Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України визначення судді щодо розгляду цієї справи було здійснено 26.10.2020 року відповідно до автоматизованої системи документообігу суду. Справу передано судді 27.10.2020 року.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, приходжу до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст.175,177 ЦПК України, та підлягає залишенню без руху по наступним підставам.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 і п. п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3 ст. 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

На підставі п.12 Постанови №10 Пленуму ВССУ від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах - у випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону № 3674-VI підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру, наприклад, зняття арешту з майна та визнання права власності на це майно. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Позивачем по справі є ОСОБА_3 , якою заявлено 3 (три) позовні вимоги в яких просить суд:

- Звільнити квартиру АДРЕСА_1 з-під арешту, який зареєстрований в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 7425458 на підставі ухвали Приморського районного суду' міста Одеси № 2-7237/08 від 12.06.2008 року.

- Звільнити квартиру АДРЕСА_1 , з-під арешту, який зареєстрований в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 8607586 на підставі ухвали Приморського районного суду міста Одеси № 2-4453/09 від 19.03.2009 року.

- Звільнити квартиру АДРЕСА_1 , з-під арешту, який зареєстрований в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 9423687 на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження Другого Малиновського відділу державної виконавчої служби Одеського Міського управління юстиції, АА №627788 від 11.01.2010.

З огляду на вищенаведене, позивачка ОСОБА_3 повинна доплатити судовий збір окремо за кожну позовну вимогу немайнового характеру у відповідності до положень Закону України Про судовий збір , надавши до суду квитанцію про сплату судового збору у розмірі 840,80 грн. за кожну позовну вимогу або уточнити позовні вимоги.

Платіжні реквізити для перерахування судового збору в гривнях: отримувач коштів УК у м.Одесі/Малиновськ. р-н/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38016923, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача 31210206015007, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Малиновський районний суд м. Одеси (назва суду, де розглядається справа).

Крім того, як вбачається із змісту заявлених вимог позивач звертається до Малиновського районного суду м. Одеси саме з позовною заявою, яка повинна розглядатися у порядку позовного провадження, однак відповідно до цивільно-процесуального законодавства зняття арешту, як скасування заходів забезпечення позову не є позовним провадженням, клопотання подається в рамках цивільної справи до суду який здійснив забезпечення позову , а саме такі позовні вимоги: Звільнити квартиру АДРЕСА_1 з-під арешту, який зареєстрований в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 7425458 на підставі ухвали Приморського районного суду' міста Одеси № 2-7237/08 від 12.06.2008 року. Звільнити квартиру АДРЕСА_1 , з-під арешту, який зареєстрований в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за № 8607586 на підставі ухвали Приморського районного суду міста Одеси № 2-4453/09 від 19.03.2009 року. Підлягають розгляду Приморським районним судом міста Одеси в рамках цивільних справ № 2-7237/08 та № 2-4453/09 відповідно.

Згідно п. 9 Постанови Пленуму Верховного суду України , від 12.06.2009 N 5 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду, де вказується про те, що … суд повинен з`ясувати предмет позову (що конкретно вимагає позивач), підставу позову (чим він обґрунтовує свої вимоги) і зміст вимоги (який спосіб захисту свого права він обрав). З`ясовується правильність об`єднання кількох вимог, наявність у позивача інших вимог до відповідача, які можуть бути пов`язаними між собою, для вирішення питання про їх об`єднання або роз`єднання (стаття 126 ЦПК ( 1618-15 ))…

Таким чином позивачу слід надати до суду пояснення чому саме ним було об`єднано в одній позовній заяві різні позовні вимоги, які мають розглядатися судами за різними провадженнями.

Судом при винесенні ухвали враховується прецедентна практика Європейського суду з прав людини, яка виходить з того, що реалізуючи п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах Осман проти Сполученого королівства від 28.10.1998 року та Круз проти Польщі від 19 червня 2001 року.

У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вказані вимоги суду не є порушенням права на справедливий судовий захист та не можуть вважатися обмеженням права доступу до суду.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і 177цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави не сплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175і 177 цього Кодексу , сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З огляду на вищезазначене, позовна заява не відповідає вимогам закону, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строків на їх усунення. Недоліки підлягають усуненню шляхом надання до суду квитанції про сплату судового збору та уточненої позовної заяви.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 175 , 177 , 185 ЦПК України , суддя,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Кредитної спілки Афіни (65045, м. Одеса, Площа Соборна, буд.14, ЄДРПОУ: 33508973), за участі третьої особи: Другого Малиновського відділу ДВС 'у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (65005, м. Одеса, вул. Бабеля, буд. 6) про зняття арешту,- залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви в десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк, виконає вимоги, визначені статтями 175 , 177 ЦПК України , позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч.3 ст.185 ЦПК України ).

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху направити заявнику до виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Леонов

02.11.20

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92608706
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/17653/20

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні