Рішення
від 03.11.2020 по справі 496/804/20
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/804/20

Провадження № 2-о/496/98/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2020 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Дранікова С.М.

при секретарі - Желяповій О.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області, Новосавицький психоневрологічний будинок - інтернат, ОСОБА_3 про призначення опікуном над недієздатною особою, -

ВСТАНОВИВ:

Заявники, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , звернулись до суду з заявою, в якій просять суд встановити над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікунами ОСОБА_4 . Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_4 , ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_4 . Рішенням Ананьївського районного суду Одеської області від 21.07.2005 року ОСОБА_4 визнано недієздатним. З 1995 року недієздатний ОСОБА_4 проживав в Ананьївському дитячому будинку інтернаті до 18 років. Вже після досягнення ним повноліття, його було переведено на постійне проживання до Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату, де він перебуває по сьогодні. 15.05.2018 року заявники звернулись до Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області із заявою про призначення їх опікунами над недієздатною особою. На засіданні опікунської ради при Великодальницькій сільській раді було розглянуте питання та наданий висновок щодо доцільності призначення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 опікунами недієздатного ОСОБА_4 . Виконавчий комітет Великодальницької сільської ради вирішив надати до суду подання щодо доцільності призначення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 опікунами над визнаним судом недієздатним ОСОБА_4 , у зв`язку з чим заявники звернулись до суду з відповідною заявою.

Представник заявників в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій зазначила, що вимоги, викладені в заяві ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Від Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Від Новосавицького психоневрологічного будинку - інтернату надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 та його представник в судове засідання не з`явились, були повідомлені належним чином про день та час розгляду справи. ОСОБА_3 надав до суду відзив на заяву, в якому зазначив, що вона не може бути задоволена з наступних підстав: ОСОБА_3 , керуючись тільки захистом майнових прав недієздатного сина ОСОБА_4 , вирішив оформити опікунство над ним, так як Великодальницька сільська рада Біляївського району відмовила ОСОБА_3 в приватизації квартири АДРЕСА_1 , в якої він проживає постійно, та яка була надана в 1994 році відповідно до рішення опікунської ради від 05.08.2005 року як інваліду дитинства. І рішенням №87 від 09.08.2005 року Великодальницької сільської ради за ОСОБА_4 закріплено його право на проживання на час перебування його в державних закладах для дітей інвалідів дитинства. Великодальницька сільська рада Біляївського району Одеської області рекомендувала ОСОБА_3 звернутися до суду з питання встановлення опіки, щоб повернутися до розгляду питання передачі квартири у приватну власність. ОСОБА_2 вирішила, що її донька має право на цю квартиру, хоча ніколи в неї не проживала. Тому вирішила також претендувати на опікунство над братом, щоб якось претендувати на квартиру. Вона є військовослужбовцем, і з новим чоловіком переводяться у Київ. До суду не надала доказів міста проживання та реєстрації. ОСОБА_1 , також не може повноцінно виконувати обов`язки опікуна, так як проживає сама, є інвалідом та не працює. 13.09.2018 року шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 розірвано. ОСОБА_1 перешкоджає ОСОБА_3 зайти в його частину будинку і почати роботи по переобладнанню відповідно до рішення суду. Тому в інтересах ОСОБА_4 неправильно буде назначити опікунство особам, які знаходяться між собою в неприязних стосунках. ОСОБА_3 має можливість в повному обсязі здійснювати опіку, захистити майнові права сина. 30.01.2020 року Біляївський районний суд Одеської області задовольнив його заяву та призначив його опікуном.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого 12.02.2001 року Велико Дальницькою сільською радою Біляївського району Одеської області, актовий запис №11.

ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_4 . 09.03.2013 року ОСОБА_2. , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклала шлюб з ОСОБА_9 та змінила своє прізвище на ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 09.03.2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області, актовий запис №46. Заочним рішенням Біляївського районного суду Одеської області від 05.03.2014 року вказаний шлюб розірвано. 06.06.2014 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклала шлюб з ОСОБА_6 та змінила своє прізвище на ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого 06.06.2014 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Біляївського міськрайонного управління юстиції в Одеській області, актовий запис №127. Заочним рішенням Біляївського районного суду Одеської області від 04.08.2017 року вказаний шлюб було розірвано. 10.11.2019 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклала шлюб з ОСОБА_5 та змінила своє прізвище на ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого 10.11.2019 року Київським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, актовий запис №1897. Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , заявник ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьком в свідоцтві зазначено ОСОБА_3 , матір`ю - ОСОБА_1 . Згідно свідоцтва про народження її дошлюбне прізвище ОСОБА_2 .

Рішенням Ананьївського районного суду Одеської області від 21.07.2005 року ОСОБА_4 визнано недієздатним.

Як вбачається з медичної довідки наданої ОСОБА_4 № 026510 , громадянин ОСОБА_4 інвалід першої групи, який потребує постійного стороннього догляду та опіки та може перебувати в психоневрологічному будинку-інтернат.

Згідно листа Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату №204 від 10.05.2018 року, ОСОБА_4 , 1983 р.н., інвалід І групи з дитинства, перебуває в будинку-інтернаті з 21.08.2009 року згідно путівки Головного управління праці та соціальної політики №99 від 21.07.2009 року. Діагноз: віддалені наслідки органічного ураження ЦНС. Глибока розумова відсталість. Потребує стороннього догляду та соціальної і медичної реабілітації.

Відповідно до довідки виданої директором Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернат Великомихайлівського району Одеської області № 205 від 10.05.2018 року, вбачається, що ОСОБА_4 , 1983 року народження, знаходиться на постійному проживанні в будинку-інтернаті та батьки систематично відвідують свого сина та щорічно забирають його у відпустку додому.

Рішенням Виконавчого комітету Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області про надання до суду подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення опікунів (делеговані повноваження) для ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було вирішено надати до суду подання щодо доцільності призначення громадянина ОСОБА_3 , громадянку ОСОБА_1 та громадянку ОСОБА_2 опікунами визнаного судом недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та було залишено постійним місцем проживання підопічного ОСОБА_4 . Новосавицький психоневрологічний будинок-інтернат, розташований за адресою: Одеська область, Великомихайлівський район, с. Новосавицьк. так як з станом здоров`я він не може перебувати в домашніх умовах та потребує постійного кваліфікованого догляду. Також було зобов`язано опікунів регулярно відвідувати підопічного в будинку-інтернат, при можливості брати його додому двічі, тричі на рік, захищати його права та інтереси.

Рішенням Біляївського районного суду Одеської області від 30.01.2020 року встановлено над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку і призначено за поданням органу опіки та піклування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , опікуном ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 63 ЦК України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Враховуючи викладене, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими, оскільки заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_4 , а ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_4 , доцільність призначення яких опікунами підтверджується рішенням виконавчого комітету Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області, обставин, визначених ст. 64 ЦК України, які перешкоджали б бути опікуном не встановлено, тому суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню. Обставини, зазначені у відзиві заінтересованої особи ОСОБА_3 , будь-якими належними та допустимими доказами не підтверджені, тому підставою для відмови в призначенні опікунами бути не можуть.

Керуючись ст.ст. 60, 63, 64 ЦК України, ст. ст. 259, 263-265, 293, 300 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Біляївського району Одеської області, Новосавицький психоневрологічний будинок - інтернат, ОСОБА_3 про призначення опікуном над недієздатною особою - задовольнити.

Встановити над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку і призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікунами ОСОБА_4 .

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя С.М. Драніков

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено05.11.2020
Номер документу92625041
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/804/20

Рішення від 03.11.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні