Ухвала
від 05.11.2020 по справі 500/3469/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без розгляду

Справа № 500/3469/20

05 листопада 2020 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Мандзія О.П., розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" до Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

05 листопада 2020 року Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" звернулась до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області, в якому просить:

визнати протиправним дії Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області по встановленню результатів виборів депутатів Тернопільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року та скасувати протокол Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області про результати виборів депутатів Тернопільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року з встановленими підсумками результатів виборів депутатів Тернопільської міської ради Тернопільського району Тернопільської області складений 30 жовтня 2020 року.

зобов`язати Тернопільську міську територіальну виборчу комісію Тернопільського району Тернопільської області провести повторний перерахунок голосів по всіх виборчих дільницях з виборів депутатів Тернопільської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, в тому числі бюлетенів визнаних недійсними.

Також, 05 листопада 2020 року о 15 год. 31 хв. до суду подано клопотання про долучення виправлені позовну заяву із відомостями про представника позивача, з проханням врахувати їх при розгляді справи.

Підставою для звернення позивача до суду стало те, що, на думку позивача, результати голосування на дільницях не співпадають із встановленими результатами виборів депутатів Тернопільської міської ради Тернопільського району Тернопільської області у протоколі від 30 жовтня 2020 року , складеному Тернопільською міською територіальною виборчою комісією Тернопільського району Тернопільської області.

Відповідно до частини першої статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Разом з тим, частиною шостою статті 273 КАС України визначено, що позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п`ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Таким чином, п`ятиденний строк подання до суду позовної заяви про оскарження протоколу Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області про результати виборів депутатів Тернопільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року з встановленими підсумками результатів виборів депутатів Тернопільської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, складений 30 жовтня 2020 року, - закінчився 04 листопада 2020 року.

Вказана позовна заява направлялась позивачем цінним листом, та, відповідно до відмітки в описі вкладення у цінний лист та в кур`єрській накладні, подана у відділення курєрської служби доставки 04 листопада 2020 року о 17:00 год.

Важливим є те, що вказаний позов з додатками, у свою чергу, доставлено кур`єром в Тернопільський окружний адміністративний суд 05.11.2020 року 10 год. 14 хв.

З наведеного суд констатує, що позовна заява у даній справі, яка надійшла до суду 05 листопада 2020 року о 10:14 год., подана з пропуском встановленого законом строк звернення до суду.

Отже, позивачем пропущено п`ятиденний строк оскарження дій Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області по встановленню результатів виборів депутатів Тернопільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року та протоколу Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області про результати виборів депутатів Тернопільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року з встановленими підсумками результатів виборів депутатів Тернопільської міської ради Тернопільського району Тернопільської області складений 30 жовтня 2020 року, тому наявні правові підстави для залишення позовної заяви без розгляду.

Статтею 270 КАС України визначено особливості обчислення процесуальних строків у справах даної категорії.

Так, відповідно до частини п`ятої статті 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Вказані норми частини п`ятої статті 270 КАС України є чіткими, зрозумілими, імперативними та не допускають подвійного тлумачення.

Оскільки у даній категорії термінових справ поновлення пропущеного строку подання позовної заяви не передбачено, тому, не підлягають застосуванню до вказаних правовідносин положення статті 123 КАС України щодо залишення позову без руху для обґрунтування причин пропуску строку.

Таке правове становище дозволяє чітко визначити початок строку звернення до суду для вирішення виборчих спорів, який не залежить від суб`єктивного сприйняття позивачем моменту порушення його права чи інтересу чи способу надіслання.

При цьому, законодавцем не передбачено можливість поновлення пропущеного п`ятиденного строку на оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії.

У контексті наведеного суд вважає за необхідне зауважити, що законодавче обмеження строку оскарження судового рішення, насамперед, обумовлено специфікою спорів, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а запровадження таких строків обумовлене досягненням юридичної визначеності у публічно-правових відносинах. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними.

Крім іншого суд звертає увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 6 КАС України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Практика Європейського суду з прав людини також свідчить про те, що право на звернення до суду не є абсолютним і може бути обмеженим, в тому числі і встановленням строків на звернення до суду за захистом порушених прав (справа Стаббігс на інші проти Великобританії , справа Девеер проти Бельгії ).

Встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених КАС України певних процесуальних дій. Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Враховуючи зазначені обставини справи та положення законодавства, днем подання даної позовної заяви є день її надходження до суду, - 05 листопада 2020 року.

Таким чином, позов подано з пропущенням встановленого строку, який не може бути поновлено, відповідно, позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 241, 243, 270, 273 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" до Тернопільської міської територіальної виборчої комісії Тернопільського району Тернопільської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом двох днів з дня її складення.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 272 КАС України.

Позивач: Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" (46001, Тернопільська область, місто Тернопіль, бульвар Шевченка, будинок 23, код ЄДРПОУ 25781561).

Відповідач: Тернопільська міська територіальна виборча комісія Тернопільського району Тернопільської області (46018, Тернопільська область, місто Тернопіль, вулиця Миру, будинок 6, код ЄДРПОУ 43756283).

Повний текст ухвали складено 05 листопада 2020 року.

Головуючий суддя Мандзій О.П.

Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92655025
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —500/3469/20

Постанова від 08.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Постанова від 08.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні