Ухвала
від 04.11.2020 по справі 202/6603/20
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/6603/20

Провадження № 1-кс/202/7800/2020

УХВАЛА

04 листопада 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

заступника начальника відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпро клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020040000000178 від 27.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

04 листопада 2020 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Дане клопотання, згідно з протоколом судової справи раніше визначеному складу суду, було передано слідчому судді 04 листопада 2020 року.

Згідно з матеріалами клопотання, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переслідуючи корисливу мету у вигляді одержання стабільних незаконних прибутків від вербування та переховування людини, вчинені з метою експлуатації у формі примусової праці, керуючись метою вчинення злочинів, спрямованих на порушення конституційних прав людини особисту волю, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, не пізніше лютого 2020 року вступив у попередню змову з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами.

У період часу з лютого 2020 по серпень 2020 вказані особи з використанням обману та уразливого стану особи завербували та переховували у спеціально орендованих будинках: у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 - потерпілих ОСОБА_15 , ОСОБА_16 ; у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 1221455400:01:016:1047 - потерпілих ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 ; у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_3 - потерпілих ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 ; у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_4 потерпілого ОСОБА_26 ; у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_5 потерпілі ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та ОСОБА_29 .

Крім того, ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9 , ОСОБА_30 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 та ОСОБА_5 , з метою отримання незаконного прибутку, у період часу з лютого 2020 по 25.08.2020 примушували вказаних потерпілих безоплатно працювати на різних будівельних майданчиках, виконувати роботи з прибирання вулиць, виконувати вантажні роботи, при цьому грошові кошти, отримані від замовників робіт потерпілим не виплачували, та отримані кошти розподіляли між співучасниками злочину.

25.08.2020 року повідомлені про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 149 КК України: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_31 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

На теперішній час у ході досудового розслідування встановлюються особи, які здійснювали безпосередньо трудову експлуатацію потерпілих.

Так, встановлено, що потерпілих, які проходили реабілітацію, у серпні 2020 у супроводженні старших реабілітаційних центрів щоденно привозили працювати різноробочими на будівництві виставково-торгівельного комплексу, що розташовується на перехресті вул. Коцюбинського та вул. Ломаної у м. Дніпрі (біля Дніпропетровського державного цирку).

З відкритих джерел інформації встановлено, що генеральним підрядником виставково-торгівельного комплексу, що розташовується на перехресті вул. Коцюбинського та вул. Ломаної у м. Дніпрі є ТОВ «ВКП «Проммонтаж-реконструкція», код 20237655, фактична та юридична адреса: м. Дніпро, вул. Сухий Острів, буд. 57.

Так, допитані ОСОБА_28 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , які проходили реабілітацію, повідомили слідству, що їх щоденно у супроводженні старших реабілітаційних центрів вивозили працювати на різні будівельні майданчики, одним з яких був вищезазначений.

У ході досудового розслідування на причетність до вчиненого злочину перевіряються посадові особи ТОВ «ВКП «Проммонтаж-реконструкція», код 20237655, фактична та юридична адреса: м. Дніпро, вул. Сухий Острів, буд. 57, причетність яких підтверджується матеріалами, отриманими у ході проведення НСРД зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, відповідно до яких ОСОБА_7 постійно по телефону спілкувався з невстановленим чоловіком на ім`я ОСОБА_37 , який замовляв щоденно на будівництво певну кількість реабілітантів для виконання будівельних робіт, матеріалами УБЗПТЛ в Дніпропетровській області, протоколом огляду чорнових записів, вилучених за місцем мешкання підозрюваного ОСОБА_7 , в яких містяться відомості про кількість осіб, які направляються працювати на об`єкт «Цирк», показаннями потерпілих та свідків, які повідомили про обставини виконання ними будівельних робіт, за які вони не отримували кошти.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, необхідно провести обшук офісного приміщення, розташованого за адресою: м. Дніпр, вул. Сухий Острів, буд. 57, що є фактичною та юридичною адресою ТОВ «ВКП «Проммонтаж-реконструкція», з метою, відшукування речових доказів у кримінальному провадженні, а саме:звіти з єдиного внеску за 2020 рік, звіти форми 1 ДФ за 2020 рік,трудові договори чи договори на виконання робіт на будівництві виставково-торгівельного комплексу, що розташовується на перехресті вул. Коцюбинського та вул. Ломаної у м. Дніпрі, документи, якими підтверджується розрахунок за виконані роботи з ОСОБА_7 чи іншими співучасниками злочину, документи щодо визначення відповідальної особи за дотримання правил безпеки на будівництві, комп`ютерної техніки, флеш-накопичувачів, інших носіїв електронної інформації, де міститься інформація про вчинене кримінальне правопорушення, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, документів, блокнотів, чорнових записів, в яких міститься інформація про роботу осіб з реабілітаційних центрів, банківських карток, квитанцій, якими підтверджується переведення грошових коштів ОСОБА_7 чи іншим підозрюваним у кримінальному провадженні, а також інших речей і документів, які мають значення у вказаному кримінальному провадженні.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити. Слідчому судді надала пояснення аналогічні тим, що викладені в клопотанні.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Матеріалами клопотання встановлено, що відомості про власника нерухомого майна за адресою: м. Дніпро, вул. Сухий острів, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відсутні.

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. №3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення інших документів, предметів та речей, які мають істотне значення для досудового розслідування та несуть на собі сліди скоєного злочину, а саме відшукування грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, банківських карток, а також інших речей і документів, які мають значення у вказаному кримінальному провадженні, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , іншим слідчим, що входить до складу слідчо-оперативної групи, прокурорам, що входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні №42020040000000178, дозвіл на проведення обшуку офісного приміщення за адресою: м. Дніпро, вул. Сухий Острів, буд. 57, з метою відшукування речових доказів у кримінальному провадженні, а саме: звіти з єдиного внеску за 2020 рік, звіти форми 1 ДФ за 2020 рік, трудові договори чи договори на виконання робіт на будівництві виставково-торгівельного комплексу, що розташовується на перехресті вул. Коцюбинського та вул. Ломаної у м. Дніпрі, документи, якими підтверджується розрахунок за виконані роботи з ОСОБА_7 чи іншими співучасниками злочину, документи щодо визначення відповідальної особи за дотримання правил безпеки на будівництві, комп`ютерної техніки, флеш-накопичувачів, інших носіїв електронної інформації, де міститься інформація про вчинене кримінальне правопорушення, документів, блокнотів, чорнових записів, в яких міститься інформація про роботу осіб з реабілітаційних центрів, квитанцій, якими підтверджується переведення грошових коштів ОСОБА_7 чи іншим підозрюваним у кримінальному провадженні.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала надає право на проведення обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_6 , лише один раз.

Строк виконанняухвалидо 03 грудня 2020 року включно.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92671781
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/6603/20

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні